Επίσκεψη Αγάπης στις Κεντρικές Φυλακές (ΦΩΤΟ)

Fylakes 3

Του Λουκά Παναγιώτου

Έχοντας ως οδοδείκτη τα λόγια του Κυρίου «εν φυλακή ήμην, και ήλθετε προς με», ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρος, πραγματοποίησε και φέτος, ανήμερα της Πρωτοχρονιάς, ποιμαντική επίσκεψη στις Κεντρικές Φυλακές προκειμένου να προσφέρει στους κρατουμένους την παρηγοριά και την ενίσχυση της Εκκλησίας, ενόψει των εορτών του Δωδεκαημέρου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επίσκεψη αυτή έχει καθιερωθεί ως θεσμός από τον Κύκκου Νικηφόρο, ο οποίος κάθε χρόνο τέτοια μέρα, αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία της εορτής του Μεγάλου Βασιλείου, φέρνει τα δώρα της αγαπώσης καρδίας του προς τους κρατουμένους αδελφούς μας και μαζί με τις θερμές πατρικές ευχές του, τους επίκαιρους ύμνους και τα τραγούδια, από τον βυζαντινό χορό της Ιεράς Μονής Κύκκου, δημιουργούν, στο καταθλιπτικό περιβάλλον των Φυλακών, ξεχωριστές και συγκινητικές στιγμές.

Ο Πανιερώτατος, αφού περιήλθε όλα τα τμήματα των Κεντρικών Φυλακών, μίλησε στους κρατουμένους με αγάπη πατρική, για την αξία της ζωής, για το ενδιαφέρον και την αγάπη της Εκκλησίας σ’ αυτούς και για την σχέση που πρέπει να έχουν με τον Χριστό, ο οποίος μπορεί να γίνει η παρηγοριά στις ώρες του πόνου, της δυστυχίας και της μοναξιάς.

«Ως Εκκλησία πάντοτε θα είμαστε κοντά σας, ότι και να συμβαίνει, γιατί είστε άνθρωποι. Όχι μόνο οι χριστιανοί, αλλά όλοι οι άνθρωποι, είμεθα δημιουργήματα του ίδιου Θεού, άρα είμεθα αδελφοί. Πρέπει να αγαπάμε ο ένας τον άλλο και πρέπει να ενδιαφερόμαστε για όλους. Γι’ αυτό και εμείς δεν ξεχωρίζουμε τον χριστιανό από τον Μουσουλμάνο, τον Ινδουιστή, τον Βουδιστή και σε όλους απλώνουμε το χέρι της αγάπης μας», τόνισε ο Πανιερώτατος

«Είμεθα άνθρωποι όλοι και εσείς και εμείς, ουδείς αναμάρτητος. Όλοι κάνουμε λάθη, όλοι αμαρτάνουμε, αλλά δεν πρέπει να τα βάζουμε κάτω και να απελπιζόμαστε. Δεν θέλω να σας κυριεύσει ποτέ η απελπισία. Επαναλαμβάνω και πάλιν δεν είστε μόνο εσείς, οι εγκλεισμένοι στις φυλακές, που έχετε διαπράξει, άλλος μικρότερο και άλλος μεγαλύτερο σφάλμα, όλοι μας διαπράττουμε σφάλματα, όλοι μας. Άλλοι διαφεύγουμε τη τσιμπίδα του νόμου και άλλους μας πιάνει», πρόσθεσε.

Ο Κύκκου Νικηφόρος αναφέρθηκε στον αγώνα που πρέπει να κάνουμε για να γινόμαστε κάθε ημέρα καλύτεροι, να γινόμαστε άνθρωποι του Θεού με την προσευχή και την μετάνοια και προέτρεψε τους χριστιανούς κρατουμένους να είναι κοντά στην Εκκλησία και κοντά στον Χριστό, γιατί όπως είπε: «Η μόνη δύναμη, η οποία μπορεί να μας οπλίσει με υπομονή, με καρτερία, με εσωτερική γαλήνη, ηρεμία και ομορφιά, είναι ο Χριστός. Ο Χριστός είναι η ζωή, το φως, η χαρά, η πραγματική ειρήνη. Μόνο, λοιπόν, με την μετάνοια, την εξομολόγηση και τη συχνή Θεία Κοινωνία, που βάζουμε μέσα μας τον Χριστό και κοινωνούμε μαζί Του, οπλιζόμαστε με υπομονή και καρτερία και τέτοια δύναμη ώστε να αντέξουμε την κάθε δοκιμασία μας».

Κλείνοντας τη σύντομη προσλαλιά του, ο Πανιερώτατος ευχήθηκε προς όλους «χρόνια πολλά, να έχετε την υγειά σας, να έχετε τις ελπίδες σας, να αντέξετε τον σταυρό σας. Ευχόμεθα και στις οικογένειες σας, επίσης, που μένουν πίσω, να ενισχύονται και να τις ενδυναμώνει ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός. Το νέο έτος να είναι για σας έτος λύτρωσης και σωτηρίας. Ελπίζω ότι το πέρασμα σας από δω να είναι μια αφορμή για μια ψυχική ανακαίνιση, για μια αλλαγή πορείας, για μια αναγέννηση εσωτερική. Πιστεύω ακράδαντα ότι είναι ευκαιρία ο καθένας σας να κάνει την ενδοσκόπηση του, την αυτοκριτική του, την αυτομεμψία του. Ο καθένας να πάρει τις αποφάσεις του για μια νέα, για μια καινούργια ζωή».

Ο Λειτουργός των Κεντρικών Φυλακών κ. Ανδρέας Πελαβάς, μιλώντας εκ μέρους της Διοίκησης και του λοιπού προσωπικού του Σωφρονιστικού Ιδρύματος, εξέφρασε προς τον Μητροπολίτη Κύκκου και Τηλλυρίας τις θερμότατες ευχαριστίες όλων, για την παρουσία και τη διαχρονική και πολύπλευρη βοήθεια που παρέχει προς τους κρατουμένους.

«Εμείς, με τη σειρά μας, θέλουμε να σας ευχηθούμε χρόνια πολλά και η παρουσία σας εδώ να ξέρετε ότι εκτός από το μικρό δώρο που μας προσφέρετε, μας προσφέρει και μια μεγάλη δύναμη», υπογράμμισε, συγκινημένος, ένας εκ των κρατουμένων, μιλώντας εκ μέρους των συγκρατουμένων του.

«Το ξέρω, παιδί μου και γι’ αυτό κυρίως, το δεύτερο σημείο που επεσήμανες, ερχόμαστε εδώ» ανταπάντησε ο Πανιερώτατος. «Και πρέπει να ερχόμαστε πιο συχνά. Η Εκκλησία πρέπει να δίνει το παρόν της. Δεν παύουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι, χριστιανοί και μη χριστιανοί, να είναι εικόνες του Θεού. Να είναι ζωντανές εικόνες του Θεού, να είναι αδελφοί μας».

«Όλοι μας έχουμε αμαυρώσει την εικόνα του Θεού μέσα μας, γι’ αυτό και χρειάζεται και η μετάνοια και η εξομολόγηση, που είναι ένα λουτρό για να τις καθαρίζουμε. Και άμα καθαρίζουμε την ψυχή μας, καταλαβαίνεις, αισθανόμαστε αυτή την εσωτερική γαλήνη. Είναι το ζητούμενο, σήμερα, γιατί η εξωτερική ειρήνη δεν θα επιτευχθεί ποτέ, αν πρώτα δεν ειρηνεύσουμε με τον εαυτό μας. Ο Χριστός έγινε άνθρωπος ακριβώς για να ειρηνεύσει, να ειρηνοποιήσει τον άνθρωπο με τον Θεό, τον άνθρωπο με τον συνάνθρωπό του και τον άνθρωπο με τον εαυτό του. Αυτό χρειάζεται», επεσήμανε.

Fylakes 1

Fylakes 2

Fylakes 4

Fylakes 5

Fylakes 6

Fylakes 9

Fylakes 10

Fylakes 12

Fylakes 13

Εμφανίσεις: 47309
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!