Πρόσκληση σε πνευματική και εθνική εγρήγορση από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου

Onomastiria 11

Του Λουκά Παναγιώτου

Με την επιβαλλομένη λαμπρότητα και την αρμόζουσα βυζαντινή μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε η Γέννηση του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού στην Λευκωσία.

Σε κλίμα πανηγυρικό με σε ατμόσφαιρα κατανυκτική τελέστηκε το πρωί, στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννου, η Θεία Λειτουργία των Χριστουγέννων προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου και την συμμετοχή του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου.

«Μέσα στην πνιγηρή ατμόσφαιρα που δημιουργούν πόλεμοι και συρράξεις, σκάνδαλα και διαφθορά, καταπάτηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και κυριαρχία συμφερόντων, η Εκκλησία προβάλλει και φέτος, με ανυπέρβλητη λιτότητα, τον σκοπόν της γέννησης του Χριστού στη γη: να επαναφέρει στο «πρωτόκτιστον κάλλος» την ανθρώπινη φύση, να αναστήσει την πεσμένη εικόνα», τόνισε, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, στην Χριστουγεννιάτικη Εγκύκλιο του, η οποία αναγνώσθηκε σήμερα, σε όλους τους ναούς και τις εκκλησίες της ελεύθερης Κύπρου.

«Η ενανθρώπηση του Θεού, η διδασκαλία και ο νέος τρόπος ζωής που έφερε στη γη, είναι η απάντηση και στα αδιέξοδα της σημερινής κυπριακής κοινωνίας.

Είναι ο μίτος για έξοδο από τον λαβύρινθο της ηθικής αποτελμάτωσης στην οποία περιήλθαμε», υποδεικνύει.

Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι «το στίγμα της κοινωνίας μας προσδιορίζεται, σήμερα, από τις ποικιλόμορφες απάτες και κλοπές, την εκμετάλλευση θεσμών προς ίδιον όφελος, τη σήψη και τη διαφθορά. Μόνον ο ενανθρωπήσας Θεός μπορεί να αναχαιτίσει αυτό το κατρακύλισμα. Δεν αντιτίθεται ο Χριστός ούτε στην απόκτηση υλικών αγαθών, ούτε και στην απόλαυσή τους. Αντιτίθεται στην υποδούλωση σ’ αυτά, στη χρήση άδικων μέσων για την απόκτησή τους, καθώς και στη διαγραφή των υποχρεώσεων προς τους άλλους».

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος καλεί «σε πνευματική και εθνική εγρήγορση» και σε αφύπνιση από τον εθνικό λήθαργο γιατί όπως τονίζει «ο Χριστός καλεί «επ’ ελευθερία, πνευματική και εθνική».

Και καταδικάζει, ως εκ τούτου, την παθητική αποδοχή, χωρίς προσπάθεια απαλλαγής από αυτή, της κατοχής και του εποικισμού, γιατί αυτά συνιστούν έμμεση ολιγωρία μπροστά στον κίνδυνο που διατρέχει η πίστη μας. Δεν είναι μόνο η πατρίδα που κινδυνεύει, σήμερα, από την Τουρκική κατοχή. Είναι και η πίστη μας».

Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου ευχήθηκε, τέλος, «ο ενανθρωπήσας Θεός να ευδοκήσει, ώστε στον νέο ενιαυτό της χρηστότητός Του, στον οποίο εντός ολίγων ημερών εισερχόμαστε, η πατρίδα μας να απαλλαγεί από το μίασμα της κατοχής και η κοινωνία μας να επανέλθει εις τας οδούς Αυτού τας ευθείας».

Onomastiria 11a

Εμφανίσεις: 18788
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!