Κύπρος: Μέχρι το Μάρτιο η απόφαση για τους κατεχόμενους θησαυρούς
- Δημιουργηθηκε στις Τρίτη, 09 Δεκεμβρίου 2014
-
Γράφτηκε από τον/την ΚΥΠΕ - 19.05
-
Μέχρι τις 16 Μαρτίου του νέου έτους το Εφετείο του Μονάχου θα εκδώσει την τελική του απόφαση σε σχέση με τα υπόλοιπα κειμήλια που έχουν κλαπεί από τα κατεχόμενα και βρέθηκαν στην κατοχή του Τούρκου αρχαιοκάπηλου Αϊντιν Ντικμέν στη Γερμανία, εάν προηγουμένως δεν έχει επιτευχθεί φιλικός διακανονισμός.
Πρόκειται για 85 θησαυρούς, μεταξύ των οποίων 12 τεμάχια τοιχογραφιών από τη Μονή του Χριστού του Αντιφωνητή, μια τοιχογραφία από το ναό της Αγίας Σολομονής στην Κώμα του Γιαλού, το χειρόγραφο αρμενικό ευαγγέλιο του 18ου αιώνα, άλλες εικόνες και 40 προϊστορικές αρχαιότητες.
Χθες, στο Εφετείο του Μονάχου όπου εκδικάζεται η υπόθεση εδώ και δέκα χρόνια, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά ο ίδιος ο αρχαιοκάπηλος Αϊντίν Ντικμέν, και ο Γερμανός εφέτης υπέβαλε πρόταση για μια νέα και τελευταία απόπειρα εξωδίκου φιλικού διακανονισμού μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου 2015. Σημειώνεται ότι η ίδια διαδικασία προτάθηκε και το 2008, αλλά ο δικηγόρος του Ντικμέν είχε προβάλει υπερβολικές αξιώσεις και η προσπάθεια κατέρρευσε. Εάν ο φιλικός διακανονισμός δεν φέρει αποτέλεσμα, τότε το δικαστήριο θα εκδώσει την τελική του απόφαση μέχρι τις 16 Μαρτίου, 2015.
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Επίσκοπος Νεαπόλεως κ. Πορφύριος είπε ότι η Εκκλησία μαζί με την Εισαγγελία θα καταβάλουν προσπάθειες για εξώδικο διακανονισμό “εφόσον φυσικά αυτός είναι σε λογικά πλαίσια και θα επιτρέψει τον επαναπατρισμό των υπολοίπων αντικειμένων μας", τονίζοντας ότι "θέλουμε να επιστρέψουν όλοι οι θησαυροί μας στην Κύπρο”.
Εξάλλου, στο θέμα αυτό αναφέρεται και στο διαδικτυακό χώρο της η γερμανική εφημερίδα Die Welt, η οποία γράφει ότι η διαμάχη για τα τελευταία τεμάχια ενός θησαυρού εκατομμυρίων από την Κύπρο απασχόλησε τη Δευτέρα εκ νέου το Εφετείο στο Μόναχο.
"Αν δεν υπάρξει λύση διακανονισμού, το δικαστήριο θα αποφασίσει σχετικά το Μάρτιο. Το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής έργων τέχνης που λεηλατήθηκαν επιστράφηκε ήδη το 2013 στην Κύπρο", σημειώνει η εφημερίδα.
Προσθέτει ότι τα πολύτιμα ευρήματα - τοιχογραφίες, εικόνες και άλλα αντικείμενα τέχνης αξίας εκατομμυρίων - φέρεται να προέρχονται από λεηλασίες κατά τη διάρκεια της τουρκικής κατοχής της Κύπρου.
"Το 1997, τα έργα τέχνης κατασχέθηκαν στο διαμέρισμα ενός Τούρκου εμπόρου στο Μόναχο. Μετά φυλάγονταν στην αίθουσα τεκμηρίων της κρατικής Υπηρεσίας Εγκληματολογικών Ερευνών της Βαυαρίας. Το Υπουργείο Εξωτερικών αρχικά δεν είχε συμφωνήσει με την παράδοση προς την Κύπρο, εάν προηγουμένως δεν αποσαφηνιστεί το καθεστώς ιδιοκτησίας” αναφέρει το δημοσίευμα.
Σημειώνει ακόμη ότι η υπόθεση εκδικάζονταν για χρόνια στο Επαρχιακό Δικαστήριο του Μονάχου, το οποίο τελικά κατοχύρωσε στην Κυπριακή Δημοκρατία και την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία το μεγαλύτερο μέρος των έργων.
“Ο έμπορος είχε ασκήσει ακολούθως έφεση, την οποία το Εφετείο απέρριψε σε μεγάλο βαθμό το Μάρτιο του 2013. Παρέμεινε όμως τώρα ακόμη ανοικτό, το τί θα γίνει με κάποια προϊστορικά ευρήματα από το βόρειο τμήμα της Κύπρου", γράφει η εφημερίδα.
- Εμφανίσεις: 27976