Σκανδαλώδης απόφαση για τις "ιερές" business

archiepiskopos-i-kypros

Του Αλέξανδρου Κασσιμάτη

Μεγάλη, εισηγμένη στο Χρηματιστήριο, εταιρεία αγοράζει από τον κύριο μέτοχο της ακίνητο. 

Ελεγκτέα συναλλαγή, θα πουν στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς οποιασδήποτε χώρας του πολιτισμένου κόσμου.

Αν μάλιστα το συγκεκριμένο ακίνητο αγοράζεται σε υπερβολική τιμή και δεν είναι χρήσιμο στην εταιρεία, η υπόθεση μοιάζει σκοτεινή!

Οι διοικούντες την εταιρεία ωφελούν έναν μέτοχο σε βάρος των άλλων, πράξη που θεωρείται βαρύ ποινικό αδίκημα σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης.

Κι όμως, η συναλλαγή αυτή στην Κύπρο πέρασε με ελαφρύ πρόστιμο 100.000 ευρώ, το οποίο καλείται να πληρώσει η εταιρεία που έκανε την αγορά και συνεπώς επιβαρύνονται ακόμα περισσότερο οι μέτοχοι της.

Γιατί; Επειδή η σκοτεινή συναλλαγή αφορά την αγορά ακινήτου από την Ελληνική Τράπεζα και πωλητής είναι η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, μέτοχος της τράπεζας.

Ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόσιομος Β', κατά κόσμον Ηρόδοτος Δημητρίου, είναι ισχυρός οικονομικός παράγοντας του νησιού και κινεί πολλά νήματα των εξελίΕεων στη μικρή χώρα.

Διοικεί με ιερή πυγμή τον μεγαλύτερο επιχειρηματικό όμιλο της Κύπρου που, εκτός από τεράστια ακίνητη περιουσία, διαθέτει σημαντικές επιχειρήσεις, ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνονται η μεγαλύτερη ζυθοποιία, η μοναδική στη χώρα βιομηχανία τσιμέντου, αλλά και επενδύσεις σε μέσα ενημέρωσης ως μεγάλος επιχειρηματικός όμιλος.

Η τελευταία επιχειρηματική κίνηση όμως του κ. Χρυσόστομου, του Αρχιεπίσκοπου Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου, όπως είναι ο επίσημος εκκλησιαστικός τίτλος του, ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.

Φέρνει σε δύσκολη θέση την πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου Δήμητρα Καλογήρου, αλλά και τις δικαστικές αρχές που δεν ερεύνησαν την υπόθεση.

Στο μπουκέτο επιχειρήσεων που διαθέτει η Εκκλησία περίοπτη θέση κατείχε πάντα η Ελληνική Τράπεζα, η διοίκηση της οποίας ήταν της απολύτου επιλογής της.

Τον Μάρτιο του 2012 η Ελληνική ανακοινώνει ότι αγοράζει αντί 15,5 εκατ. ευρώ οικόπεδο στην περιοχή Αμαθούντας στη Λεμεσό.

Σύμφωνα με την πομπώδη ανακοίνωση: "Η εν λόγω γη θα αξιοποιηθεί για τις ανάγκες στέγασης Υπηρεσιών του Ομίλου της Ελληνικής Τράπεζας, όπως τα Επιχειρηματικά Κέντρα Διεθνών Επιχειρήσεων, καθώς και ως εγκαταστάσεις για επιμόρφωση, άθληση ή και εγκαταστάσεις αναψυχής για χρήση από τους υπαλλήλους και πελάτες".

Η ανακοίνωση δεν είχε σχολιαστεί δημοσίως στην Κύπρο, αλλά στο παρασκήνιο είχε δώσει αφορμή για σκωπτικά σχόλια καθώς η Ελληνική παρουσιάζεται ως η μοναδική τράπεζα στον κόσμο που αγοράζει οικόπεδο σε περίοδο κρίσης για να κτίσει εγκαταστάσεις αναψυχής πελατών και υπαλλήλων!

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου χρειάστηκε 2,5 χρόνια για να εΕετάσει το αυτονόητο και τελικά εξέδωσε μια τυπική ανακοίνωση με την οποία επιβάλλει πρόστιμο 100.000 ευρώ στην τράπεζα, απαλλάσσοντας ουσιαστικά όσους εισηγήθηκαν και αποφάσισαν τη συναλλαγή από πρόστιμα και ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες.

Ωστόσο στην απόφαση της, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αναγκάζεται να παραδεχτεί ότι η διοίκηση της τράπεζας δεν εξασφάλισε την "ίση μεταχείριση των μετόχων της, αφού εξυπηρέτησε τα συμφέροντα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου και όχι τα συμφέροντα όλων των μετόχων της Εταιρείας, ήτοι η Εταιρεία δεν είχε πραγματική ανάγκη να αποκτήσει το εν λόγω ακίνητο."

Επιπλέον, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έκρινε ότι η ανακοίνωση ήταν παραπλανητική, καθώς η τράπεζα "δεν είχε πραγματική ανάγκη να αποκτήσει την εν λόγω γη".

Επίσης εντυπωσιακό είναι ότι λίγες μέρες μετά τη χαριστική αγορά του υπερτιμημένου οικοπέδου αντί 15,5 εκατ. ευρώ, η Ελληνική Τράπεζα αναγκάστηκε να κάνει αύξηση κεφαλαίου συγκεντρώνοντας από τους μετόχους 66 εκατ. ευρώ.

Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, το ποσό που πληρώθηκε για την αγορά οικοπέδου ανπστοιχεί στο 25% περίπου των 66 εκατ. ευρώ που χρειαζόταν η τράπεζα για να καλύψει πς απαιτήσεις για αύξηση κεφαλαίου.

Στην αγορά θεωρούν πιθανό η αγοραπωλησία να πραγματοποιήθηκε προκειμένου η Εκκλησία να συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου και να μη μειωθεί το ποσοστό της.

Δηλαδή η αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας καλύφθηκε από χρήματα της ίδιας της τράπεζας που εκταμιεύτηκαν ως επένδυση σε γη.

Προφανώς σε μια τέτοια περίπτωση οι άλλοι μέτοχοι δεν είχαν την ευκαιρία να προσφέρουν υπερτιμημένα ακίνητα για να συμμετάσχουν στην αύΕηση κεφαλαίου...

Ταυτόχρονα προκύπτουν και ενδεχόμενες ευθύνες της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, η οποία εμφανίζεται να έχει εγκρίνει την περίεργη συναλλαγή.

Όταν η Ελληνική Τράπεζα ανακοίνωνε στο επενδυτικό κοινό τη συναλλαγή με τον μέτοχο της, σημείωνε ότι "έχει ληφθεί η αναγκαία έγκριση από την αρμόδια ελεγκτική αρχή".

Το ερώτημα είναι γιατί η Κεντρική Τράπεζα ενέκρινε την αγορά οικοπέδου παραμονές αύξησης κεφαλαίου και ενώ η ίδια είχε διαπιστώσει την ανάγκη κεφαλαιακής ενίσχυσης της τράπεζας επιβάλλοντας την αύξηση κεφαλαίου.

Η απάντηση βρίσκεται πιθανόν στο πλέγμα σχέσεων που έχουν δημιουργηθεί ανάμεσα σε πολιτικούς ή επιχειρηματικούς παράγοντες, εποππκές αρχές, αλλά ενδεχομένως και πς δικαστικές υππρεσίες, και δεν επιτρέπουν την αντικειμενική διερεύνηση αμφιλεγόμενων οικονομικών δοσοληψιών, οι οποίες ακόμα κι όταν αποκαλύπτονται υποβαθμίζονται προκειμένου να μη θιγούν "φίλοι".

Σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα και στην Ελλάδα η υπόθεση θα είχε κινητοποιήσει τις αρμόδιες αρχές που θα είχαν καταλογίσει τα προβλεπόμενα πρόστιμα στα πρόσωπα που ευθύνονται, αλλά πιθανότατα θα είχε ξεκινήσει και η ποινική διερεύνησή της.

Στην Κύπρο, όμως, φαίνεται πως οι προσωπικές σχέσεις των υψηλά ιστάμενων είναι ισχυρότερες από το συμφέρον των υπολοίπων και περίεργες συναλλαγές θάβονται κάτω από το βάρος της εκκωφαντικής σιωπής που καλύπτει τις αμαρτίες ακόμα και τις πλέον ανίερες.

Εμφανίσεις: 55155
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!