Συνεργασία Ελληνοκυπρίων – Τουρκοκυπρίων για την αναστύλωση της Μονής του Απ. Ανδρέα

karpasiaΜε ικανοποιητικό ρυθμό προχωρά η πρώτη φάση των εργασιών αναστύλωσης, που άρχισαν στα τέλη Σεπτεμβρίου, στην ιστορική Μονή του Αποστόλου Ανδρέα στην κατεχόμενη Καρπασία.

Οι εργασίες γίνονται, σύμφωνα με τη μελέτη της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, από Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, που συνεργάζονται αρμονικά για τη διάσωση της Μονής.

Το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη (UNDP) και η Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά, στην οποία μετέχουν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, οργάνωσαν επίσκεψη δημοσιογράφων στην Μονή, οι οποίοι ενημερώθηκαν για την πορεία των εργασιών.

Οι εργασίες ανατέθηκαν από το UNDP, έπειτα από διαγωνισμό, σε κοινοπραξία, την οποία αποτελούν η ελληνοκυπριακή εταιρεία Fixico LTD και η τουρκοκυπριακή TEL-ZA LTD.

Οι διευθυντές των δύο εταιρειών, Πιερής Χατζηπιερής και Γιακούπ Τελ, ανέφεραν ότι έχουν γίνει πολύ καλοί φίλοι και πιστεύουν ότι θα φανούν αντάξιοι του έργου, που τους ανατέθηκε.

Όπως εξήγησαν ο αρχιτέκτονας και αναστηλωτής, Διομήδης Μυριανθέας, και ο μηχανικός του UNDP, Aλί Τσακλάρ, η πρώτη φάση περιλαμβάνει την πλήρη δομική και αρχιτεκτονική αποκατάσταση του ναού, ο οποίος είναι κτίσμα του 1867, των παρακείμενων κτιρίων, τη συντήρηση του τέμπλου, της Αγίας Τράπεζας, του άμβωνα, τη στατική ενίσχυση του καμπαναριού και γεωτεχνικές έρευνες στην περιοχή έξω από τον ναό και στο Αγίασμα, τα αποτελέσματα των οποίων θα χρησιμοποιηθούν στη δεύτερη φάση για τη συντήρηση του παρεκκλησίου του 15ου αιώνα.

Στο πλαίσιο των εργασιών της πρώτης φάσης, έχουν ήδη αφαιρεθεί τα επιχρίσματα από τους τοίχους του ναού και όλα τα στοιχεία αμιάντου από την οροφή των κελιών, που είναι πάνω από τον ναό. Η πρώτη φάση των εργασιών αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2016.

Η επικεφαλής του UNDP, Τιτσιάνα Ζενάρο, εξέφρασε την ικανοποίηση της για τις επιτελούμενες εργασίες.

Αναφέρθηκε στην εξαίρετη συνεργασία μεταξύ των μελών της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά και όλων των παραγόντων, τονίζοντας ότι η έναρξη των έργων κατέστη δυνατή χάρη στην αμοιβαία εμπιστοσύνη.

Ο επικεφαλής των Ελληνοκυπρίων στην Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά, Τάκης Χατζηδημητρίου, δήλωσε ότι η αναστύλωση της Μονής «αποτελεί κοινή προσπάθεια σεβασμού ενός θρησκευτικού μνημείου με συμβολικό χαρακτήρα για όλους τους Κυπρίους».

Επίσης, εξέφρασε την πεποίθηση ότι μέσα από τα μνημεία και τον πολιτισμό «μπαίνει μια γερή βάση για το μέλλον της Κύπρου».

Ο επικεφαλής των Τουρκοκυπρίων στην Επιτροπή, Αλί Τουντσάι, δήλωσε ότι ο Απόστολος Ανδρέας «είναι ένα μνημείο της πολιτιστικής κληρονομιάς Ελληνοκυπρίων, των Τουρκοκυπρίων και της ανθρωπότητας».

Σε χώρο πλησίον της Μονής δημιουργήθηκε μικρό παρεκκλήσιο για την τέλεση των ιερών ακολουθιών και την εξυπηρέτηση των προσκυνητών μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες στον ναό του Αποστόλου Ανδρέα.

Στο παρεκκλήσιο βρίσκεται καθημερινά ο Οικονόμος της Μονής, πατήρ Ζαχαρίας Γεωργίου, ο οποίος από το 1974 διασφάλισε μέσα σε δύσκολες συνθήκες την λειτουργία της Μονής.

Εμφανίσεις: 33299
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!