Κύκκου: ''Θεωρούμε την επίσκεψη σας εδώ ως ανανέωση των άρρηκτων δεσμών μας''

Patr Georgias 1

«Περιβεβλημένη την εόρτια στολή της», η σεπτή χορεία των Πατέρων της ιστορικής Μονής της Παναγίας του Κύκκου, με επικεφαλής τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρο και Ηγούμενό της, υποδέχτηκαν, το μεσημέρι της Δευτέρας, 20 Οκτωβρίου 2014, «έμπλεοι χαράς και ενθουσιασμού ιερού», τον Αγιώτατο και Σεβασμιώτατο Πατριάρχη Ιβηρίας κ. Ηλία.

Με τους χαρμόσυνους ήχους των καμπάνων και των σημάντρων και τις προσήκουσες τιμές, ο Πανιερώτατος καλωσόρισε τον πολιό Πατριάρχη Γεωργίας, ο οποίος ενδεδυμένος αρχιερατικό μανδύα εισήλθε στο καθολικό της Μονής και έσπευσε αμέσως για να προσκυνήσει, γονυπετής και με ιδιαίτερη ευλάβεια, την περίφημη και ξακουστή και θαυματουργό εικόνα της Θεοτόκου, της Ελεούσας του Κύκκου. Αμέσως μετά χοροστάτησε πανηγυρικής Δοξολογίας κατά την οποία έψαλλαν ο Βυζαντινός χορός της Ιεράς Μονής Κύκκου και χορός ιεροψαλτών από την Γεωργία.

«Εξ ονόματος της σεπτής χορείας των αγίων Πατέρων των συγκροτούντων την Ιεράν ημών Αδελφότητα, σας καλωσορίζουμε εδώ, στην καθέδρα αυτή της αρτιγενούς Μητροπόλεως Κύκκου και Τηλλυρίας, στον κατ’ εξοχήν άγιο τούτο τόπο, όπου το φως της ορθοδόξου αληθείας ουδέποτε εθλάσθη, ουδέποτε απέβη αμαυρό», τόνισε, προσφωνώντας τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Γεωργίας, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρος.

«Σας καλωσορίζουμε στην Ιερά, Βασιλική και Σταυροπηγιακή του Κύκκου Μονή, που αποτελεί πολύτιμο ιστορικό και ορθόδοξο χριστιανικό μνημείο ανεπανάληπτο, το οποίο, στερεούμενο και εξωραϊζόμενο, απέβη παγχριστιανικό προσκύνημα και καύχημα», πρόσθεσε.

«Θεωρούμε την επίσκεψη σας εδώ», επεσήμανε ο Κύκκου Νικηφόρος, «ως ανανέωση των άρρηκτων δεσμών, που συνέδεαν την Ιερά αυτή Μονή με το Σεπτό Πατριαρχείο της Γεωργίας, των οποίων δεσμών μοναδικοί μάρτυρες είναι τα εκκλησιαστικά κειμήλια, με τα οποία προίκισαν τη Μονή ηγεμόνες και βασιλείς της Γεωργίας. Σύμβολα των πνευματικών αυτών διασυνδέσεων είναι και οι τάφοι Κυκκωτών μοναχών, εκπροσώπων της Μονής Κύκκου στην Γεωργία, που αναπαύονται στα γαλήνια κοιμητήρια της Τιφλίδας, ανάμεσα στους οποίους και ο Αρχιμανδρίτης Ιωακείμ, που εξελέγη Επίσκοπος και θεοφιλώς αρχιεράτευσε στην Γεωργία».

Ο Πανιερώτατος αναφέρθηκε και στο Μετόχι της Μονής Κύκκου στην Βαρτζία της Γεωργίας, αλλά και στο γεγονός ότι σε χρόνους δύσκολους, «όταν η Κύπρος στέναζε και ολοφύρετο υπό τυραννία δεινή, η Γεωργία υπήρξε η προστάτιδα της Μονής αυτής. Η Ιερά Μονή Κύκκου βρήκε προστάτη κραταιό στα πρόσωπα των Γεωργιανών ηγεμόνων και βασιλέων, οι οποίοι, με την συνδρομή και συμπαράστασή τους, ηθική και υλική, συνετέλεσαν, ώστε η Μονή αυτή να φτάσει σε μεγάλη υλική ακμή και άνθιση πνευματική, γεγονός ζωτικής σημασίας για τον υπόδουλο Ορθόδοξο Ελληνισμό της Κύπρου, αφού η οικονομική ευρωστία της Μονής και γενικότερα της Κυπριακής Εκκλησίας σήμαινε και την επιβίωση του ορθόδοξου κυπριακού λαού. Η οικονομική ευρωστία ήταν ο κυριότερος παράγοντας ανάσχεσης του εξισλαμισμού».

«Για όλα αυτά, Αγιώτατε Δέσποτα, σας ευχαριστούμε, σας ευγνωμονούμε και σας διαβεβαιούμε, ότι οι στενοί αυτοί δεσμοί, που έχουν ήδη αναθερμανθεί από την πρώτη επίσκεψή σας εδώ πριν 13 χρόνια, θα αναπτυχθούν ακόμη περισσότερο», επεσήμανε.

Κλείνοντας την προσφώνηση του, ο Κύκκου Νικηφόρος, προσέφερε στον Υψηλό Επισκέπτη ένα αργυρό δίσκο με ανάγλυφη την εικόνα της Θεομήτορος, της Ελεούσας του Κύκκου, «ως ελαχιστότατο δείγμα της πολλής και ειλικρινούς αγάπης μας, και ως ενθύμιο παντοτινό της εδώ επίσκεψής σας, ευχόμενοι από καρδίας, όπως ο μονογενής Υιός της, ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός, σας χαρίζει υγεία και μακροζωία».

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Μετσχέτης και Τιφλίδος και Καθολικός Πατριάρχης πάσης Γεωργίας κ. Ηλίας, στην αντιφώνησή του εξέφρασε τα συναισθήματα χαράς, το δέος και την συγκίνηση που αισθάνεται ως προσκυνητής της σεβασμίας Μονής του Κύκκου. «Η χαρά μας είναι πάρα πολύ μεγάλη και ήμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που έχουμε την ευκαιρία μετά από 13 χρόνια να επισκεπτόμαστε και πάλι την Μονή σας, η οποία ξεπέρασε τα στενά γεωγραφικά πλαίσια της Κύπρου και έγινε παγκόσμιο και πανορθόδοξο προσκύνημα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Στην παράδοσή μας, η οποία μέχρι σήμερα διαφυλάσσεται στην Γεωργία, όταν οι άγιοι Απόστολοι έριξαν κλήρους για να δουν σε ποια χώρα ο καθένας τους θα πήγαινε για να κηρύξει το Ευαγγέλιο, ζήτησε και η Παναγία να μετάσχει και έπεσε σε αυτήν η χώρα της Ιβηρίας. Εμείς φέρνουμε την χάρη της Παναγίας απ’ την Γεωργία και παίρνουμε και από σας την χάρη της Παναγίας του Κύκκου», ανέφερε.

Στην συνέχεια ο Μακαριώτατος μίλησε για τις στενές πνευματικές σχέσεις της Εκκλησίας, των Ηγεμόνων και του λαού της Γεωργίας με την Μονή Κύκκου και επεσήμανε ότι «είναι πάρα πολλοί οι Γεωργιανοί προσκυνητές, οι οποίοι κάθε χρόνο έρχονται εδώ και προσεύχονται στο μοναστήρι αυτό για να δώσει ο Θεός μας την ειρήνη και την ευλογία και την χάρη Του». «Εμείς ευχαριστούμε και δοξάζουμε τον Θεό για το γεγονός ότι η Ιερά Μονή Κύκκου και η θαυματουργική Εικόνα της είναι πάρα πολύ γνωστή όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά και παγκοσμίως», συμπλήρωσε.

«Εις ένδειξη της αγάπης και της τιμής μας», τόνισε, κατακλείοντας τον λόγο του ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Γεωργίας και απευθυνόμενος προς τον Μητροπολίτη Κύκκου, πρόσθεσε: «Θέλω να προσφέρω στην Μονή σας την αγία αυτή εικόνα των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ και εύχομαι οι άγιοι Αρχάγγελοι να είναι προστάτες και της Κύπρου και της Μονής σας».

Το απόγευμα ο Πατριάρχης Γεωργίας και η Συνοδεία του κατευθύνθηκαν στο Θρονί και τον τάφο του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄, όπου ο Μακαριώτατος, σε μία ατμόσφαιρα φορτισμένη από έντονη συγκίνηση, τέλεσε τρισάγιο και προσκύνησε τον τάφο του μεγάλου εκκλησιαστικού και πολιτικού ηγέτη της Κύπρου.

Στην συνέχεια επισκέφθηκαν και ξεναγήθηκαν στο εξαίρετο Μουσείο της Μονής, όπου εκτίθενται ανεκτίμητα εκκλησιαστικά κειμήλια, εικόνες, ιερά σκεύη, ξυλόγλυπτα, άμφια, κεντήματα, χειρόγραφα και άλλα, τα οποία αποτελούν μέρος της ζωντανής ιστορίας της.

Η σεπτή χορεία των υψηλών προσκεκλημένων της Εκκλησίας της Κύπρου διανυκτέρευσε στις «αυλές» της σεβασμίας Μονής και το πρωί της Τρίτης, 21 Οκτωβρίου, μετά τη Θεία Λειτουργία, της οποίας προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ζουκδίδι και Τσαΐσι κ. Γεράσιμος, ο Καθολικός Πατριάρχης πάσης Γεωργίας περιήλθε το λειψανοφυλάκιο της Μονής, εντός του οποίου φυλάσσονται πλήθος τιμίων λειψάνων αγίων της Εκκλησίας μας.

Ο Μακαριώτατος αφού προσκύνησε με ευλάβεια τα τίμια λείψανα του αγίου Επιφανίου και του Αποστόλου Βαρνάβα, προσέφυγε και πάλι γονυπετής έμπροσθεν της Ιερής Εικόνος την Ελεούσας του Κύκκου εκφράζοντας, για άλλη μια φορά, τον σεβασμό και την ευγνωμοσύνη του προς την Κυρία Θεοτόκο. Στην συνέχεια αφού εναπέθεσε, ως τάμα στην χάρη της Παναγίας, ένα μικρό επιστήθιο εγκόλπιο, αναχώρησε, μέσω του δάσους της Πάφου, για το Γεωργιανό Μοναστήρι της Παναγίας Χρυσογιαλιωτίσσης.

Patr Georgias 2

Patr Georgias 4

Patr Georgias 4a

Patr Georgias 5

Patr Georgias 6

Patr Georgias 7b

Patr Georgias 8

Patr Georgias 9b

Patr Georgias 13

Patr Georgias 14a

Patr Georgias 15

Εμφανίσεις: 33955
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!