Λογαριάζει με τον Γκερμεζιάν ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου
- Δημιουργηθηκε στις Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου 2014
-
Γράφτηκε από τον/την kathimerini.com.cy - 13.52
-
Του Απόστολου Τομαρά
Η πρόσφατη ανακοίνωση από τον Προκαθήμενο της κυπριακής Εκκλησίας περί της εξασφάλισης δανείου ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ είναι μόνο μία από τις πολλές εξαγγελίες που έχει κάνει το τελευταίο χρόνο ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.
Αυτή του η ενέργεια καταδεικνύει αφενός τη δεινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο άλλοτε κραταιός οικονομικός οργανισμός του τόπου και αφετέρου την έντονη επιθυμία του ιδίου όπως η Εκκλησία αναπτύξει επενδυτική δραστηριότητας αξιοποιώντας την ακίνητη περιουσία που διαθέτει.
Με τα ταμεία της Εκκλησίας να αντιμετωπίζουν από τον περασμένο Μάρτιο σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ουκ ολίγες φορές προσπάθησε να βάλει την περιουσία της Εκκλησίας πάνω στο τραπέζι ως δόλωμα για πάσης φύσεως επενδυτές.
Εγχείρημα, το οποίο τουλάχιστον μέχρι σήμερα δεν επισφράγισε το κλίμα ευφορίας που προκάλεσαν οι κατά καιρούς εξαγγελίες των επενδυτικών deal του Αρχιεπισκόπου με αλλοδαπούς κυρίως επενδυτές.
Η τελευταία προσπάθεια που ανακοινώθηκε από τον Μακαριότατο δεν είναι επενδυτικό εγχείρημα, αλλά η σύναψη δανείου ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ από τον γνωστό στην Κύπρο επενδυτικό όμιλο Triple Five, της οικογένειας Γκερμεζιάν, ιρανικής καταγωγής ορθόδοξων Εβραίων που μετανάστευσαν στον Καναδά τη δεκαετία του 1940.
Ο Καναδικός όμιλος, ο οποίος τον Μάρτιο του 2012 είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Κύπρο (έγινε μάλιστα λόγος για εξαγορά των Κυπριακών Αερογραμμών χωρίς ποτέ το ενδιαφέρον να μετατραπεί σε γάμο), εμφανίζεται τώρα να έχει συμφωνήσει στην παραχώρηση δανείου στην Εκκλησία με εγγυήσεις εκκλησιαστική περιουσία.
Και σε αυτή την περίπτωση όμως όλες οι πληροφορίες που υπάρχουν συγκλίνουν στη 17η Ιανουαρίου, ημερομηνία κατά την οποία, με βάση τη συμφωνία, θα πρέπει να καταβληθεί η πρώτη δόση ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ.
Σύμφωνα με έγκυρες πηγές η υπομονή που συνέστησε ο Αρχιεπίσκοπος ανακοινώνοντας τη συμφωνία, έχει να κάνει ακριβώς με αυτό το σημείο.
Οι ίδιες πηγές άφηναν να νοηθεί ότι τίποτα δεν είναι σίγουρο μέχρι την ημερομηνία υλοποίησης του πρώτου σκέλους της συμφωνίας, και το κατά πόσο αυτή θα πάρει σάρκα και οστά θα διαφανεί την ερχόμενη Παρασκευή.
Ναός και άλλα έργα
Αν την ερχόμενη Παρασκευή ξεκινήσει η ροή ζεστού χρήματος στα εκκλησιαστικά ταμεία, αυτά θα πέσουν στην αγορά εργασίας μέσω έργων της Αρχιεπισκοπής.
Σε μία τέτοια περίπτωση, σύμφωνα με πηγές από το Κεντρικό Εκκλησιαστικό Ταμείο θα εισέλθει σε τροχιά υλοποίησης η ανέγερση νέου Καθεδρικού Ναού στη Λευκωσία που σε συνδυασμό με τα έργα ανάπλασης της ευρύτερης περιοχής θα δώσουν εργασία σε μερικές εκατοντάδες ανέργων.
Το άλλο έργο που βρίσκεται στους σχεδιασμούς είναι η επέκταση κτηριακών εγκαταστάσεων στις επιχειρηματικές δραστηριότητες της Εκκλησίας στον τομέα της τουριστικής βιομηχανίας.
Άγνωστο παραμένει αν μέρος από το δάνειο των 50 εκατομμυρίων ευρώ θα χρησιμοποιηθεί για να κλείσουν τρύπες που έχουν προκαλέσει οι οικονομικές ζημιές σε κάποιες εταιρείες της Αρχιεπισκοπής που τα τελευταία χρόνια αιμορραγούν διαρκώς.
Από εκκλησιαστικούς κύκλους δεν περνά απαρατήρητη η δυστοκία που αντιμετωπίζει η Αρχιεπισκοπή στην εξεύρεση ζεστού χρήματος από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.
Προτού ο Μακαριότατος στραφεί εκτός Κύπρου προς αναζήτηση χρηματοδότησης, δύο τουλάχιστον Κυπριακές Τράπεζες απέρριψαν σχετικό αίτημα για δάνειο μερικών εκατομμυρίων ευρώ σε εταιρεία όπου η Αρχιεπισκοπή είναι ο μεγαλομέτοχος.
Τα Deal με Ρώσους και Ισραηλινούς
Εικόνα δυστοκίας παρουσιάζουν και οι φιλότιμες, κατά τ’ άλλα, προσπάθειες του Μακαριότατου να προσελκύσει το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών.
Τουλάχιστον, αυτό καταμαρτυρούν οι μέχρι σήμερα εξελίξεις δύο προσπαθειών, έτσι όπως είχαν ανακοινωθεί από τον ίδιο.
Στις συνεχείς εκκλήσεις από αέρος, «βάζουμε τη γη βάζετε το χρήμα», η μόνη ανταπόκριση που έγινε γνωστή ήταν αυτή Ρώσων επενδυτών οι οποίοι φαίνεται, να συμφώνησαν για ανέγερση πολυτελούς ξενοδοχείου σε εκτάσεις που θα παραχωρούσε η Εκκλησία στην Πάφο.
Η συμφωνία ανακοινώθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο στα τέλη περασμένου Μαΐου και ήταν της τάξης των 70 εκατομμυρίων ευρώ.
Στο παρασκήνιο, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Κ», έγιναν και άλλες προσπάθειες οι οποίες ωστόσο δεν καρποφόρησαν.
Στα αζήτητα παραμένουν εξαγγελίες, που έγιναν για είσοδο της Εκκλησίας στον τομέα της ενέργειας, σε συνεργασία με Ρώσους και Ισραηλίτες επενδυτές.
Το πάζλ των επιχειρηματικών ανησυχιών της Εκκλησίας, συμπληρώνει η ανέγερση ενός αγγλόφωνου σχολείο στη Μακεδονίτισσα, καθώς και ενός ηλιοθερμικού πάρκου έξω από τη Λευκωσία, για 75 μεγαβάτ, μια επένδυση άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ.
- Εμφανίσεις: 52590