Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: «Ο Ντάουνερ να μην ξαναμπεί στο Προεδρικό»
- Δημιουργηθηκε στις Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου 2013
-
Γράφτηκε από τον/την Sigmalive - 12.33
-
Πυρά κατά του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ, εξαπέλυσε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό LGR του Λονδίνου, και κληθείς να σχολιάσει της συνάντηση του κ. Ντάουνερ με τον Αχμέτ Νταβούτογλου στη λεγόμενη τουρκική πρεσβεία των κατεχομένων, ο Μακαριότατος ανέφερε ότι η κυβέρνηση οφείλει να ζητήσει την αντικατάσταση του κ. Ντάουνερ.
«Θα έλεγα να μην το αφήσουν να ξαναμπεί στο Προεδρικό Μέγαρο, δεν χρειάζονται οι υπηρεσίες του πλέον, εξόφθαλμα φαίνεται ότι μεροληπτεί υπέρ της άλλης πλευράς», τόνισε ο Μακαριότατος, προσθέτοντας ότι η στάση του είναι απαράδεκτη.
«Τα ΗΕ πρέπει να είναι πολύ προσεχτικά και οι εκπρόσωποι τους πρέπει να είναι υπέρμαχοι των αρχών των ΗΕ, διαφορετικά είναι ανάξιοι της αποστολής τους. Ο κ. Ντάουνερ θα έπρεπε να φύγει προ πολλού», σημείωσε.
Ο Μακαριότατος εξέφρασε τη στήριξη του στις προσπάθειες της ε/κ πλευράς για έκδοση κοινού ανακοινωθέντος. Υπέδειξε μάλιστα ότι η Κυβέρνηση πρέπει να είναι πολύ προσεχτική στη διατύπωση του κοινού ανακοινωθέντος, ώστε να μην επιδέχεται ερμηνειών, οι οποίες θα επιτρέψουν στην Τουρκία να δημιουργήσει ξεχωριστό τουρκικό κράτος στην Κύπρο.
«Ως εκκλησία είπαμε στην Κυβέρνηση ότι πρέπει να είναι πολύ προσεχτική και στο κοινό ανακοινωθέν, πρέπει να διαβάζουν και πίσω από τις λέξεις, να μελετήσουν εις βάθος κάθε λέξη από το κοινό ανακοινωθέν για να μην αφήνουμε περιθώρια, ώστε αν λυθεί το κυπριακό και στη συνέχεια θελήσει να αποσχιστεί η τ/κ κοινότητα, να το πετύχει», πρόσθεσε.
«Ο λόγος που ζητούμε κοινό ανακοινωθέν», υπογράμμισε ο Αρχιεπίσκοπος, «είναι ακριβώς για να μην επιτρέψουμε έπειτα να έρθουν και να θέλουν εσωτερική κυριαρχία». Η κυριαρχία, τόνισε, πρέπει να είναι μια και να πηγάζει και από τις δύο κοινότητες.
«Στόχος της Τουρκίας είναι να αποσχιστεί στο μέλλον και αν η κυριαρχία πηγάζει και από τις δύο κοινότητες, αυτό θα εξυπηρετήσει τους σκοπούς της Τουρκίας για δημιουργία ξεχωριστού κράτους, πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στη βάση των συνομιλιών, ο μακαριότατος εξέφρασε την άποψη ότι χωρίς
ομοσπονδιακή ξεκάθαρη βάση, δεν μπορούν να ξεκινήσουν οι συνομιλίες, γιατί θα αποτύχουν.
Σε ότι αφορά τα εθνικιστικά κινήματα σε Κύπρο και Ελλάδα, ο Μακαριότατος ανέφερε ότι μέσα από της ιστορία μάθαμε ότι οι ακραίες καταστάσεις δεν ευδοκιμούν στον τόπο μας.
«Έχουμε πλουραλιστική Δημοκρατία και οφείλουμε και να την αγαπούμε και να τη στηρίζουμε, η Δημοκρατία πρέπει να ζήσει και να στηριχθεί απ’ όλους, οι ακραίες καταστάσεις φέρνουν ζημιά, είναι απαράδεκτες και δεν μπορούν να επιβιώσουν στην Κύπρο, ο λαός μας δεν δέχεται κάτι τέτοιο», κατέληξε ο Αρχιεπίσκοπος.
- Εμφανίσεις: 53752