Καταρρέουν τα μοναστήρια στα κατεχόμενα (ΦΩΤΟ)
- Δημιουργηθηκε στις Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου 2013
-
Γράφτηκε από τον/την Sigmalive/Νατάσα Ευριπίδου - 22.34
-
Τις εικόνες εγκατάλειψης των θρησκευτικών μας μνημείων αντίκρυσαν εκπρόσωποι των ε/κ κομμάτων οι οποίοι επισκέφτηκαν μαζί με εκπροσώπους τ/κ κομμάτων τα μοναστήρια του Αγίου Μακαρίου και Αγίου Παντελεήμονα, στα κατεχόμενα.
Το Μοναστήρι του Αγίου Μακαρίου (Σουρπ Μαγκάρ), είναι το μοναδικό αρμενικό μοναστήρι στην Κύπρο.
Βρίσκεται κοντά στη Χαλεύκα και ιδρύθηκε γύρω στο 1000 μ.Χ. Το μοναστήρι καταλήφθηκε από τους τον Αττίλες τον Αύγουστο του 1974 και λίγα χρόνια μετά έγινε χώρος υποδοχής παράνομων εποίκων από την Ανατολία.
Καταστράφηκε εκτεταμένα από πυρκαγιά το Φεβρουάριο του 1997, και έκτοτε παραμένει βουβό και ερειπωμένο.
Η εικόνα ακόμα πιο τραγική στο μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα στη Μύρτου, το οποίο μετά την εισβολή μετατράπηκε σε τουρκικό στρατόπεδο.
Λίγο μετά το άνοιγμα των οδοφραγμάτων εγκαταλείφθηκε, γιατί είχε καταστεί επικίνδυνο για τον κατοχικό στρατό. Τα συρματόμπλεγματα στα παράθυρα του μοναστηρίου, το οποίο ιδρύθηκε γύρω στο 1735, μαρτυρούν το πέρασμα των Αττίλων και τη βάναυση σύλησή του.
To μήνυμα που θέλουν να στείλουν οι εκπρόσωποι των ε/κ και τ/κ κομμάτων και των θρησκευτικών ομάδων που μετέβησαν στα μοναστήρια υπο επίβλεψη της πρεσβείας της Σλοβακίας είναι όπως προστατευθεί η πολιτιστική κληρονομία του τόπου μας.
Το δεύτερο εξάμηνο του 2014 αναμένεται η προκήρυξη προσφορών για εργασίες αποκατάστασης του μοναστηριού του Αγίου Παντελεήμονα, στην κατεχόμενη Μύρτου.
Όσον αφορά τα έργα αποκατάστασης του μοναστηριού στην κατεχόμενη Μύρτου, η κ. Tiziana Zennaro, μιλώντας εκ μέρους του Αναπτυξιακού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών, είπε ότι αυτή τη στιγμή είναι διαθέσιμα 2 εκ. ευρώ, για μια σειρά από έργα αποκατάστασης.
Πρόσθεσε ότι τα κονδύλια αυτά είναι μέρος ενός προϋπολογισμού, συνολικού ύψους 4 εκ. ευρώ, που έχει διαθέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για εργασίες αποκατάστασης της πολιτιστικής κληρονομιάς σε ολόκληρη την Κύπρο.
Ανέφερε ότι στις αρχές Ιανουαρίου τελειώνει η διορία για τις εξαγγελθείσες προσφορές για εκπόνηση τεχνικής μελέτης.
Στη βάση της μελέτης αυτής και ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των κονδυλίων, θα είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε με τις εργασίες σε ένα μέρος του μοναστηριού, είπε η κ. Zennaro, συμπληρώνοντας ότι θα χρειαστούν αρκετές φάσεις αποκατάστασης.
Όπως είπε, “μετά το δεύτερο μισό του 2014 θα είμαστε σε θέση να προκηρύξουμε διαγωνισμό για προσφορές” για την έναρξη εργασιών αποκατάστασης, με πιο πιθανές ημερομηνίες τον ερχόμενο Ιούνιο ή Ιούλιο.
Από την πλευρά της η Alessandra Viezzer, Επικεφαλής της ομάδας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την υλοποίηση του Προγράμματος Βοήθειας αναφέρθηκε στο έργο της Κομισιόν για την αποκατάσταση της πολιτιστικής κληρονομιάς, λέγοντας ότι στηρίζει από το 2008 τις πρωτοβουλίες της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά, σε συνεργασία με το αναπτυξιακό πρόγραμμα των ΗΕ “Partnership for the Future”.
Συμπλήρωσε ότι το μοναστήρι του Αγ. Παντελεήμονα έχει ενταχθεί από την Τεχνική Επιτροπή σε ένα κατάλογο με έργα όπου επείγουν εργασίες αποκατάστασης για φέτος.
Πρόσθεσε ότι υλοποιούνται ή έχουν διεκπεραιωθεί ήδη εργασίες και σε άλλα μέρη της Κύπρου, όπως στη Δένεια, στο Τραχώνι και στην Πάφο.
Ο Εκπρόσωπος της αρμενικής κοινότητας Βαρτκές Μαχτεσιάν, το ύψος της απαιτούμενης χρηματοδότησης του Αρμένικου Μοναστηριού για την αποκατάσταση του είναι αρκετά υψηλό και παρά τις προσπάθειες για παροχή βοήθειας, δεν έχει γίνει τίποτα μέχρι σήμερα.
“Αν ακολουθήσουν μερικοί δύσκολοι χειμώνες ακόμη, δεν θα απομείνει τίποτα από το μοναστήρι” ανέφερε ο κ. Μαχτεσιάν, προσθέτοντας ότι ένας πρόχειρος υπολογισμός ανεβάζει τα απαιτούμενα για τη συντήρηση κονδύλια στα 8 με 10 εκ. ευρώ.
Η Πρέσβειρα της Σλοβακίας δήλωσε από την πλευρά της ότι «είναι καθήκον μας να εξεύρουμε τους τρόπους για την προστασία και επισκευή του μοναστηριού».
Πρόσθεσε ότι η αρμένικη κοινότητα της Κύπρου είναι περήφανη για την ιστορία της και ότι ο χώρος του μοναστηριού εκπέμπει μηνύματα “αποδοχής, ανοχής και αλληλοκατανόησης”.
Από την πλευρά τους οι επικεφαλής ή εκπρόσωποι των ε/κ και τ/κ κομμάτων εξέφρασαν την στήριξή τους στην κοινή πολιτιστική κληρονομιά του τόπου, περιλαμβανομένων των μνημείων και θρησκευτικών ιδρυμάτων όλων των κοινοτήτων της Κύπρου.
Φωτo: Γιώργος Μιχαήλ
- Εμφανίσεις: 66956