Κυρηνείας Χρυσόστομος: ''Η Κερύνεια ανήκει στους Κερυνειώτες''

kirinias

Ο Μητροπολίτης Κερύνειας Χρυσόστομος τοποθετείται για πρώτη φορά στην πρόταση του δημάρχου της κατεχόμενης πόλης για επιστροφή ομάδας Κερυνειωτών υπό το σημερινό καθεστώς στην κατεχόμενη πόλη.

Επισημαίνει ότι η οποιαδήποτε πρόταση, απ' όπου και αν προέρχεται, «θα πρέπει να αναλύεται και να αξιολογείται διεξοδικά σε συλλογικό επίπεδο, ώστε να τυγχάνει περαιτέρω εμπλουτισμού πριν να καταλήξει στην τελική της μορφή».

Σε συνέντευξή του στον «Φ» επισημαίνει ότι ως μητροπολίτης Κυρηνείας θα αγωνίζεται διαρκώς για την επιστροφή και του τελευταίου Κερυνειώτη σε συνθήκες ασφάλειας και με κατοχυρωμένες τις βασικές ελευθερίες της εγκατάστασης και της διακίνησης.

Ο πανιερότατος αναφέρεται ακόμα και στον δύσκολο αλλά καθοριστικό ρόλο που έχει να διαδραματίσει η Εκκλησία της Κύπρου στις μέρες που περνά ο τόπος, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «η Εκκλησία επιβάλλεται να φροντίζει και για τη διασφάλιση των συνθηκών αξιοπρεπούς διαβίωσης».

Σημειώνει επιπρόσθετα τις ενέργειες στις οποίες προβαίνει η Μητρόπολη Κυρηνείας για τη διάσωση της θρησκευτικής κληρονομιάς των κατεχομένων, ενώ τοποθετείται για καυτά θέματα που απασχολούν την κοινωνία.

«Η αγάπη της Εκκλησίας δεν εξαντλείται μόνο σε ηθικές τοποθετήσεις, ούτε σε στεγνές διατυπώσεις μιας στείρας θρησκευτικότητας», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Συνέντευξη: Φρίξος Δαλίτης 

Το τελευταίο διάστημα περνούμε ως λαός πολύ δύσκολες μέρες εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Η Εκκλησία μπορεί να διαδραματίσει ουσιαστικό και πρακτικό ρόλο στήριξης του λαού;

Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που βιώνει ο τόπος μας λόγω της οικονομικής κρίσης, η Εκκλησία διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο.

Προσπαθεί να εξομαλύνει στο μέτρο του δυνατού τα όσα προβλήματα έχει επιφέρει η οικονομική κρίση, προσφέροντας οικονομική και υλική στήριξη, ενώ παράλληλα έχει εντείνει τις ενέργειές της  με στόχο την πνευματική ενίσχυση και ενδυνάμωση  του δοκιμαζόμενου λαού.

Μπορεί η Εκκλησία να διαδραματίσει γενικότερα ρόλο στις προσπάθειες ανάκαμψης της Οικονομίας;

Αντιλαμβανόμαστε ότι τόσο το Κράτος όσο και η Πολιτεία εργάζονται προς απάμβλυνση των δυσκολιών που σήμερα μας ταλαιπωρούν και παράλληλα εντείνουν τις προσπάθειες για έξοδο από την κρίση με στόχο την ανάκαμψη και τη δημιουργία καλύτερων συνθηκών.

Η Εκκλησία, εδρασμένη στον ευαγγελικό λόγο της αγάπης προς τον άνθρωπο, επιστρατεύει για τον σκοπό αυτό τις δυνάμεις της για υποστήριξη, ενίσχυση και παρηγοριά.

Είναι θετικό και σημαντικό σε τέτοιες εμπερίστατες συνθήκες τόσο η Πολιτεία όσο και η Εκκλησία χωρίς αυτή να εκκοσμικεύεται, να συμπορεύονται και να ενώνουν δυνάμεις για να υπηρετούν τον άνθρωπο.

Η Εκκλησία επιβάλλεται να φροντίζει και για τη διασφάλιση των συνθηκών αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Πολλές φορές δηλώσεις του αρχιεπισκόπου αλλά και άλλων ιερωμένων, τόσο για το εθνικό θέμα όσο και για άλλα θέματα (π.χ. Οικονομία, Παιδεία) έχουν προκαλέσει αντιδράσεις ως προς τον ρόλο της Εκκλησίας και τον διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας. Ποιος πιστεύετε ότι πρέπει να είναι ο σύγχρονος ρόλος της Εκκλησίας;

Η Εκκλησία αφουγκράζεται τον παλμό της κοινωνίας ώστε να διαμορφώνει και να αποκρυσταλλώνει τη θέση της και τις απόψεις της σε όλα τα θέματα που απασχολούν τον σύγχρονο άνθρωπο, έχοντας ως γνώμονα το διαχρονικό μήνυμα του Ευαγγελίου της ειρήνης και τον πάντα επίκαιρο λόγο της αγάπης του Θεού προς τον άνθρωπο και της αγάπης των ανθρώπων μεταξύ τους.

Η Εκκλησία συνέρχεται συνοδικά, λαμβάνει αποφάσεις πλειοψηφικά και ακολούθως εισέρχεται σε εποικοδομητικό διάλογο με τους αρμόδιους φορείς της πολιτείας.

Πρόσφατα προκάλεσε συζητήσεις, αλλά και αντιδράσεις, το θέμα επιστροφής ενός αριθμού Κερυνειωτών στην Κερύνεια υπό το σημερινό καθεστώς. Θέμα το οποίο έθεσε ο δήμαρχος Κερύνειας και στο οποίο γίνεται επίσης λόγος για επαναλειτουργία της Μητρόπολης Κερύνειας. Είστε ενήμερος για αυτό το θέμα και ποια είναι η δική σας θέση;

Κατά την άποψή μας, η οποιαδήποτε πρωτοβουλία και εισήγηση, από όπου κι αν προέρχεται, θα πρέπει να αναλύεται και να αξιολογείται διεξοδικά σε συλλογικό επίπεδο, ώστε να τυγχάνει περαιτέρω εμπλουτισμού πριν να καταλήξει στην τελική της μορφή.

Παραμένουμε προσηλωμένοι στην επίτευξη μιας δίκαιης, αμοιβαία αποδεκτής και βιώσιμης λύσης, στη βάση των αναφαίρετων πανανθρώπινων δικαιωμάτων, με σεβασμό στο ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο, για το καλό όλων των πολιτών του τόπου μας.

Ας μη λησμονούμε ότι η Ιερά Μητρόπολις Κυρηνείας συνεχίζει αδιαλείπτως την προσφορά και τη διακονία της, παρά την εμπερίστατη κατάσταση στην οποία βρίσκεται στην προσφυγιά.

Τέλος, προσδοκούμε προσευχόμενοι για την ώρα της επιστροφής μας τόσο στη Μητρόπολη καθώς και σε όλη την αρχιερατική μας περιφέρεια.

Γενικότερα το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια συζήτηση γύρω από το θέμα της Κερύνειας στο πλαίσιο μιας μελλοντικής λύσης του Κυπριακού. Ακούστηκε και η άποψη ότι οι Κερυνειώτες να μην περιμένουν να πάνε όλοι στα σπίτια τους. Ποια η δική σας θέση επί του συγκεκριμένου;

Η Κερύνεια ανήκει στους Κερυνειώτες και ως μητροπολίτης Κυρηνείας δηλώνω απερίφραστα ότι διαρκώς θα αγωνίζομαι για την επιστροφή και του τελευταίου Κερυνειώτη.

Η επιστροφή αυτή θα πρέπει να επιτευχθεί κάτω από συνθήκες ασφάλειας, έχοντας ταυτόχρονα κατοχυρωμένες και αδιαπραγμάτευτες τις βασικές ελευθερίες εγκατάστασης, διακίνησης, ιδιοκτησίας, σ' ένα κράτος με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια, μία προσωπικότητα και μία διεθνή εκπροσώπηση.

Συνεχίζετε να ασκείτε το λειτούργημα του εκπαιδευτικού. Στο παρελθόν δεχτήκατε κριτική από κάποιους για αυτό ως «διπλοθεσίτης». Στις σημερινές εποχές του μεγάλου αριθμού ανέργων, θα μπορούσε κάποιος να πει ότι είναι πρόκληση. Πώς απαντάτε σε αυτό;

Όπως ορθά το έχετε διατυπώσει, ο εκπαιδευτικός ασκεί λειτούργημα, άποψη την οποία ενστερνιζόμαστε πλήρως.

Το εισόδημα που προέρχεται από την άσκηση του λειτουργήματος αυτού χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο για παροχή φοιτητικών χορηγιών.

Επιπρόσθετα, η Μητρόπολη Κυρηνείας παρέχει στον μητροπολίτη μηνιαίο χρηματικό χορήγημα, το οποίο επιστρέφεται εξ ολοκλήρου για να καλύψει τα λειτουργικά έξοδα της ίδιας της Μητρόπολης, η οποία δεν έχει από πουθενά σταθερούς πόρους εισοδημάτων.

Αναμένουμε την αναστήλωση της Μελανδρίνας

Ως εκκλησιαστικός ηγέτης μιας επαρχίας που έχει υποστεί βαρύτατο πλήγμα από την εισβολή και την κατοχή, τι κάνετε για τη διάσωση της θρησκευτικής κληρονομιάς μας που είναι υπό κατοχή; Συνεργάζεστε με την Τεχνική Επιτροπή για επιδιόρθωση κάποιων εκκλησιών-συμβόλων; Το θέμα της αναστήλωσης της εκκλησίας της Μελανδρίνας, γνωρίζετε πού βρίσκεται;

Αναμφίβολα τα μνημεία του τόπου μας αποτελούν τα δακτυλικά αποτυπώματα του πολιτισμού μας και σφραγίζουν ανεξίτηλα τη διαχρονική μαρτυρία της ιστορικής παρουσίας.  

Στόχος μας είναι να συμβάλουμε θετικά, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς για τη διάσωση, διατήρηση και συντήρηση όλων των μνημείων.

Στα πλαίσια αυτά έχουν ήδη τροχοδρομηθεί οι εργασίες για την αναστήλωση της μονής της Παναγίας Μελανδρίνας.

Η Ιερά Μητρόπολις Κυρηνείας αναμένει την έκθεση προόδου, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα και το πλάνο υλοποίησης  του έργου, όπως αυτό εκπονήθηκε από την Τεχνική Επιτροπή.

Δεν εξαντλείται η Εκκλησία σε ηθικές τοποθετήσεις

Θέματα ταμπού, όπως η καύση των νεκρών και η συμβίωση ομοφυλοφίλων, συζητούνται από την Πολιτεία. Η θέση της Εκκλησίας ποια είναι;

Η αγάπη της Εκκλησίας δεν εξαντλείται μόνο σε ηθικές τοποθετήσεις, ούτε σε στεγνές διατυπώσεις μιας στείρας θρησκευτικότητας.

Η θέση της, ως στοργική μητέρα, είναι να προσφέρει ελεύθερα και αβίαστα την εναλλακτική δυνατότητα να γνωρίσουμε και να βιώσουμε μια άλλη ποιότητα ζωής. 

Εμφανίσεις: 55083
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!