Τελετή λήξης Σαλαμίνειου Ελεύθερου Πανεπιστημίου Αμμοχώστου
- Δημιουργηθηκε στις Σάββατο, 18 Μαΐου 2013
-
Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr - 14.33
-
Γράφει ο Λουκάς Παναγιώτου | Romfea.gr
Ολοκληρώθηκε τη Πέμπτη, 17 Μαΐου 2013, ο δεύτερος κύκλος διαλέξεων του Σαλαμίνειου Ελεύθερου Πανεπιστημίου Αμμοχώστου, το οποίο διοργανώνεται σε συνεργασία από την Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας-Αμμοχώστου και το Πανεπιστήμιο Κύπρου.
Στη τελευταία διάλεξη της παρούσης ακαδημαϊκής χρονιάς ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας-Αμμοχώστου κ. Βασίλειος ανέπτυξε το θέμα: «Επισκοπή-Μητρόπολη Σαλαμίνος-Κωνσταντίας-Αμμοχώστου».
Ήταν ένα θέμα που κέντρισε το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων μιας και ο Πανιερώτατος αναφέρθηκε στην ταυτότητα ουσιαστικά της ευρύτερης περιοχής, αλλά και της Κύπρου εν γένει λέγοντας, μάλιστα, ότι «για να μπορέσουμε να χαράξουμε σε αδρές γραμμές την ιστορία της Μητροπόλεως Κωνσταντίας, ουσιαστικά πρέπει να εξετάσουμε την ιστορία της Εκκλησίας Κύπρου στο σύνολό της».
Ο Κωνσταντίας Βασίλειος στην διάλεξη του μίλησε για την ιστορία και τη διαχρονική παρουσία της Μητροπόλεως Κωνσταντίας στην εκκλησιαστική, εθνική, πολιτιστική και κοινωνική ζωή της Κύπρου. Παρουσίασε, ταυτόχρονα, τη μακραίωνη διαδρομή από την ίδρυση της επισκοπής Σαλαμίνος με πρώτο επίσκοπό της και ιδρυτή της Εκκλησίας Κύπρου τον Απόστολο Βαρνάβα, την αποστολική και πρωτοχριστιανική περίοδο της επισκοπής, μέχρι την περίοδο της μεγάλης ακμής της βυζαντινής περιόδου της επισκοπής Κωνσταντίας, που για αιώνες θα καταστεί η Μητρόπολη της νήσου (η έδρα δηλαδή του Αρχιεπισκόπου Κύπρου).
Αναφέρθηκε, ακολούθως, στην κορυφαία μορφή της περιόδου, τον Μέγα Επιφάνιο, Αρχιεπίσκοπο Κωνσταντίας, όπως βέβαια και στους διάδοχούς του, οι οποίοι κατέστησαν σημαντικοί ιεράρχες με οικουμενική ακτινοβολία. Ακολουθεί η μελανή περίοδος της Φραγκοκρατίας, με την κατάργηση της επισκοπής Κωνσταντίας-Αμμοχώστου και οι δύσκολοι χρόνοι της Τουρκοκρατίας, περίοδος κατά την οποία η πόλη και επαρχία Αμμοχώστου αποτελούν τμήμα της αρχιεπισκοπικής περιφέρειας, όπως και κατά την περίοδο της Αγγλοκρατίας και μετά την Ανεξαρτησία, μέχρι την ανασύστασή της το Μάιο του 2007.
Ο Πανιερώτατος υπογράμμισε ότι «η Επισκοπή-Μητρόπολη Σαλαμίνος-Κωνσταντίας-Αμμοχώστου, στην ιστορική της διαδρομή, διαδραμάτισε σημαντικό και πρωταγωνιστικό ρόλο στο ιστορικό και πολιτιστικό γίγνεσθαι της Κύπρου. Με την ανασύστασή της καλείται και πάλι να δώσει τη μαρτυρία και τη βεβαίωση της συνέχισης αυτής της αποστολής».
Μετά το πέρας αυτής της ενδιαφέρουσας διάλεξης, στην οποία συντονιστής ήταν ο Θεολόγος Δρ. Ανδρέας Βίττης, απονεμήθηκαν τα πιστοποιητικά παρακολούθησης στους «αποφοίτους» του Σαλαμίνειου, που παρακολούθησαν τις διαλέξεις του 2ου κύκλου.
Στην τελετή απηύθυνε χαιρετισμό ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Κύπρου, καθηγητής Αθανάσιος Γαγάτσης, ο οποίος εξέφρασε την πίστη του στην αξία του Σαλαμίνειου Ελεύθερου Πανεπιστημίου Αμμοχώστου χαρακτηρίζοντας το ως ένα επωφελή θεσμό και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα συνεχίσει και την νέα χρονιά και αναβαθμιζόμενο θα κρατά ζωηρό το ενδιαφέρον όλων των πολιτών, οι οποίοι επιθυμούν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους σε διάφορα θέματα που απασχολούν τον σύγχρονο άνθρωπο.
Ο Κωνσταντίας Βασίλειος, ευχαρίστησε το Πανεπιστήμιο Κύπρου, τους χορηγούς, όσους συνέβαλαν στην επιτυχή οργάνωση της προσπάθειας αυτής, καθώς και όσους «με πιστότητα και ζήλο» παρακολούθησαν τις διαλέξεις και υποσχέθηκε ότι η Μητρόπολις, θα καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε να ανταποκριθεί στη δίψα μάθησης που διακατέχει τον κόσμο.
Τέλος, ο Πανιερώτατος, εξέφρασε την ελπίδα ότι «οι δύσκολοι καιροί που διερχόμαστε να είναι σύντομοι και, με τη βοήθεια του Θεού, ο λαός μας να βρει το δρόμο της δημιουργίας και της προόδου σε πείσμα όλων εκείνων που τον οδήγησαν στην ανέχεια».
- Εμφανίσεις: 64133