Πανδαισία ηχοχρωμάτων στους κήπους του Μετοχίου Κύκκου
- Δημιουργηθηκε στις Τρίτη, 18 Σεπτεμβρίου 2012
-
Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr - 16.44
-
Λουκάς Παναγιώτου / Romfea.gr
Μια μοναδική μελωδική βραδιά, μια πανδαισία ηχοχρωμάτων μας πρόσφερε, το βράδυ της Παρασκευής, ανήμερα της εορτής της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, ένας από τους σπουδαιότερους εν ζωή συνθέτες του ελληνισμού, ο Γιάννης Μαρκόπουλος, ο συνθέτης που το όνομά του έχει συνδεθεί αδιαφιλονίκητα με το ανεκτίμητο κομμάτι της ποιοτικής Ελληνικής μουσικής.
Με σημείο αναφοράς ένα από τα πιο σημαντικά μουσικά του έργα την «Λειτουργία του Ορφέα», η οποία απευθύνεται φιλοσοφικά στον επαναπροσδιορισμό της σχέσης του ανθρώπου με τη φύση, δημιούργησε μια εκπληκτικά εντυπωσιακή ατμόσφαιρα στην καρδιά της πόλης, στην καταπράσινη όαση δροσιάς των κήπων του Μετοχίου Κύκκου στην Λευκωσία.
Την συναυλία, η οποία αποτελούσε μια προσφορά της Ιεράς Βασιλικής και Σταυροπηγιακής Μονής Κύκκου, απόλαυσε πλήθος κόσμου και οργανώθηκε στα πλαίσια της προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από την Κυπριακή Δημοκρατία.
Σ’ αυτήν παρευρέθηκαν οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, Πρέσβεις και άλλα μέλη διπλωματικών αποστολών, η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου - Μαρκουλλή, ο πρόεδρος του Δημοκρατικού κόμματος κ. Μάριος Καρογιάν, βουλευτές, εκπρόσωποι κομμάτων και άλλοι αξιωματούχοι του κράτους, Μέλη της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου και άλλοι επίσημοι.
Στην εισαγωγική ομιλία του ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρος αφού απένειμε προκαταβολικά τα εύσημα στους συντελεστές της «εναρμόνιας πράξης» κάλεσε όλους τους παρευρισκόμενους να «μεθέξομε της μυστικής αυτής μουσικής τράπεζας».
«Ο έμμεσος κλασικός λόγος, σε μια γόνιμη ερωτική περίπτυξή του με την ειδυλλιακή ελληνική φύση, κατόρθωσε τους Ορφικούς Ύμνους, συνέθεσε τα Ομηρικά και Κύπρια Έπη, ενέπνευσε τον Πίνδαρο και τους τραγωδούς, χάρισε φωνή μελωδική στις Σίβυλλες και, υπερακοντίζοντας τα χρονικά και τοπικά του όρια, απέβη διαχρονικός, οικουμενικός και αγέραστος», επεσήμανε.
Ο Κύκκου Νικηφόρος, σημείωσε ακόμη, πως «τούτη τη συμμετρία του έντεχνου ελληνικού και εναρμόνιου λόγου παρουσιάζομε απόψε» για να υπογραμμίσει ακολούθως ότι «με το σχήμα τούτο, εκφράζουμε και εξακτινώνομε το ειδοποιό και ζείδωρο μήνυμα του Ελληνικού πνεύματος, το οποίο αδήριτα απαιτείται, πέρα από τα οικονομικά μεγέθη, προκειμένου να ευδοκιμήσει η Ευρωπαϊκή καρπογονία».
«Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στην Κύπρο, στο αρχαίο αυτό νησί του φωτός, στο νησί της Αφροδίτης αλλά και του Αποστόλου Βαρνάβα», τόνισε ο Πανιερώτατος καλωσορίζοντας, στην συνέχεια, τους εξ Ευρώπης φιλοξενουμένους του και μιλώντας στην αγγλική γλώσσα.
«Σας καλωσορίζω στην «γλυκείαν» και «ακριβή» χώρα της Κύπρου, αδιάσπαστο όσο και βάναυσα δοκιμαζόμενο κομμάτι της Ευρώπης, που η γεωγραφική της θέση στις εσχατιές της ανατολικής Μεσογείου την κατέστησαν, από την αρχαιότητα ήδη, σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσεως, σταυροδρόμι λαών και χοάνη πολιτισμών», πρόσθεσε.
«Σήμερα δυστυχώς η νήσος αυτή που σας φιλοξενεί ζει για 38 τώρα χρόνια τό μαρτύριο του διχασμού της, που βίαια και αιματηρά δημιούργησε ο επιθετικός επεκτατισμός μιας γειτονικής χώρας που εισέβαλε το 1974 στη νήσο αυτή των αγίων και των μαρτύρων και κατέλαβε το βόρειο τμήμα της τεμαχίζοντάς την στα δύο, υψώνοντας τα οδοφράγματα του μίσους και της ντροπής που παραμένουν μέχρι σήμερα πάνοπλα, επίφοβα, προκλητικά και τυραννικά», υπογράμμισε, κλείνοντας τον χαιρετισμό του ο Μητροπολίτης Κύκκου.
Σημαντικό κομμάτι της βραδιάς οι ερμηνείες, σ’ αυτό το «μουσικό ταξίδι», των Μάριου Φραγκούλη και Έλενας Κελεσίδου με τη συνοδεία της Αθηναϊκής συμφωνικής ορχήστρας και της μεικτής χορωδίας του Άρη Λεμεσού. Στην αφήγηση ήταν ο Γρηγόρης Βαλτινός και φυσικά ο μουσικοσυνθέτης διεύθυνε την ορχήστρα.
Λίγο πριν το τέλος της συναυλίας ο συνθέτης επεφύλαξε μια έκπληξη ερμηνεύοντας με τους συνεργάτες του το αξεπέραστο «Ζάβαρα-Κατρα-Νέμια», το οποίο αφιέρωσε στον Μητροπολίτη Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρο.
Φυσικά ο κόσμος, οποίος σύμφωνα με εκτιμήσεις ξεπέρασε τις τρείς χιλιάδες, με το παρατεταμένο χειροκρότημα του, ξαναέβγαλε στη σκηνή το κ. Μαρκόπουλο για να ερμηνεύσει το «Παραπονεμένα λόγια» και να ανανεώσει το ραντεβού του με τον κόσμο της Κύπρου με τα επόμενα μελωδικά βήματα που ετοιμάζει και θα παρουσιάσει σύντομα στην πατρίδα μας.
- Εμφανίσεις: 59050