Χρυσόστομος Β΄: "Η Εκκλησία της Κύπρου στηρίζει την αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών"
- Δημιουργηθηκε στις Πέμπτη, 12 Ιουλίου 2012
-
Γράφτηκε από τον/την Sigma - 20.34
-
Σε ομιλία του στη συνάντηση με τους Προέδρους Ευρωπαϊκών Θεσμών με θέμα: «Αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών: Ορίζοντας τις παραμέτρους για την αυριανή κοινωνία στην Ευρώπη», ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε ότι μέσα στην ορθόδοξη χριστιανική παράδοση η έννοια της οικογένειας καταλαμβάνει μια κεντρική και περίοπτη θέση.
Στη συνάντηση παρόντες ήταν είκοσι θρησκευτικοί ηγέτες, περιλαμβανομένων Χριστιανών, Μουσουλμάνων και Εβραίων από όλη την Ευρώπη, ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέι και ο Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Λάζλο Σουρτζάν.
Μιλώντας τους παρευρισκομένους, ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι σε συνδυασμό με την κατεξοχήν χριστιανική αρετή της έμπρακτης αγάπη, η οικογένεια γίνεται το φυτώριο της κοινωνίας όπου καλλιεργούνται οι έννοιες του σεβασμού, της φροντίδας και της ευθύνης του ενός για τον άλλον.
«Η οικογενειακή ευθύνη είναι η πιο βασική και άμεση μορφή αλληλεγγύης μεταξύ των γενεών. Γι` αυτό το λόγο η καθοιονδήποτε τρόπον στήριξη της οικογένειας και ακόμη περισσότερο της πολύτεκνης οικογένειας αυξάνει κατά πολύ τις πιθανότητες να έχουμε περισσότερο υπεύθυνους και αλληλέγγυους πολίτες», συνέχισε.
Ο Αρχιεπίσκοπος σημείωσε ότι όσο οι άνθρωποι ζουν όλο και περισσότερα χρόνια, το βάρος της στήριξης του συνεχώς αυξανόμενου αριθμού των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας, όπως για παράδειγμα, το κόστος των συντάξεών τους και της ιατροφαρμακευτικής τους περίθαλψης, θα επιβαρύνει όλο και μικρότερο αριθμό νεαρών ατόμων.
Δημιουργείται, είπε, ένας πραγματικός κίνδυνος οι νέοι να αρχίσουν να δυσανασχετούν για την επιβάρυνσή τους με το κόστος μιας κοινωνίας που γερνά - ιδιαίτερα όταν νοιώθουν ότι οι ίδιοι δεν θα έχουν το ίδιο επίπεδο διαβίωσης με τη γενεά των γονιών τους και, ιδιαίτερα, όταν η ανεργία των νέων είναι τόσο τραγικά ψηλή σε ολόκληρη την Ευρώπη.
«Αν μπορέσουμε να βοηθήσουμε τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας να ζουν με ανεξαρτησία και παραγωγικά για περισσότερα χρόνια, όπως προτρέπει το Ευρωπαϊκό Ετος Ενεργούς Γήρανσης και Αλληλεγγύης μεταξύ των Γενεών, τότε μπορούμε να περιορίσουμε το βάρος αυτό και να ενισχύσουμε τη διαγενεακή αλληλεγγύη», επισήμανε.
Στην ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία τονίζει μεταξύ άλλων την εμπέδωση της αγάπης και του σεβασμού προς κάθε ανθρώπινο πρόσωπο, ανεξάρτητα από ηλικία, φύλο, εθνικότητα, θρήσκευμα ή άλλο κριτήριο και την καταπολέμηση κάθε είδους προκαταλήψεων.
Τονίζει επίσης την προώθηση του διαλόγου και της κατανόησης ανάμεσα στους νέους και τους πιο ηλικιωμένους, τη στήριξη της οικογένειας ως του υγιούς κυττάρου της κοινωνίας, ιδιαίτερα της πολύτεκνης οικογένειας, και τη στήριξη των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης που αντιμετωπίζουν λειτουργικά προβλήματα.
Καταλήγοντας, εξέφρασε ικανοποίηση που η Κύπρος θα φιλοξενήσει φέτος το Συνέδριο για τη λήξη του Ευρωπαϊκού Ετους Ενεργούς Γήρανσης και Αλληλεγγύης.
- Εμφανίσεις: 36038