Δοξολογία για την ανάληψη του πηδαλίου της ΕΕ από την Κύπρο

 

pafou georgios 1 Γράφει ο Λουκάς Παναγιώτου - 11.32

Ειδική τελετή και δοξολογία, επ’ ευκαιρία της ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κυπριακή Δημοκρατία πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη στην Λευκωσία.

Της τελετής προέστη ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Πάφου κ. Γεώργιος και παρέστησαν ο Υφυπουργός Προεδρίας για Ευρωπαϊκά θέματα κ. Ανδρέας Μαυρογιάννης, η βουλευτής κα Ρούλα Μαυρονικόλα, εκ μέρους του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Πρέσβεις Χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ευρωβουλευτές, εκπρόσωποι Κομμάτων, Φορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κύπρο, εκπρόσωποι Ξένων Δογμάτων και λοιποί προσκεκλημένοι. 

Στην προσφώνηση του, εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου, ο Μητροπολίτης Γεώργιος είπε ότι «χαιρόμαστε ιδιαίτερα και ευχαριστούμε από τα μύχια της ψυχής μας τον Θεό που μας αξιώνει σήμερα να ευλογούμε, στο όνομά Του, την έναρξη της προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εκ μέρους της χώρας μας».

«Η Κύπρος δέχτηκε το μήνυμα του Χριστιανισμού, πρώτη ανάμεσα στις άλλες χώρες της Ευρώπης, ήδη από το 45 μ.Χ. και κατέστη έτσι η Πύλη του Χριστιανισμού για την Ευρώπη. Δίνοντας νόημα ζωής στους πολίτες της, εδραίωσε εξ αρχής τον πολιτισμό της στις μεγάλες και διαχρονικές αξίες που διέπουν σήμερα όλες τις χώρες της Ευρώπης», τόνισε.

Ο Πανιερώτατος υπογράμμισε ακολούθως ότι «ομολογείται στις μέρες μας, από όλους, ότι η ευρωπαϊκή ενότητα δεν μπορεί να στηριχθεί μόνο σε οικονομικά κριτήρια, σε γεωπολιτικές σκοπιμότητες και εμπορικές συναλλαγές.

Πρέπει να έχει πνευματικές ρίζες, τα κριτήρια της να ’ναι πολιτισμικά». «Οφείλουμε να ομολογήσουμε», πρόσθεσε, «ότι η ΕΕ φαίνεται σήμερα να απομακρύνεται από τις ρίζες και τα ιδεώδη που επέβαλαν τη δημιουργία της. Κι η συνείδηση των ευρωπαίων πολιτών φαίνεται να μην αναπαύεται από κάποιες τάσεις και συμπεριφορές, ή τουλάχιστον από την αδιαφορία στην τοποθέτηση επί βασικών θεμάτων εκ μέρους της Ένωσης».

«Δεν αναφέρομαι μόνον στην απροθυμία αντιμετώπισης της αμφισβήτησης των χριστιανικών συμβόλων στα σχολεία της Ευρώπης. Ούτε και στην προσπάθεια γενικότερου θρησκευτικού αποχρωματισμού της κοινωνίας. Αναφέρομαι κυρίως στην αδυναμία ευθαρσούς τοποθέτησης επί θεμάτων παραβίασης θεμελιωδών αρχών   και ανθρωπίνων δικαιωμάτων», διευκρίνισε ο Πάφου Γεώργιος.

Πρόσθεσε στην συνέχεια ότι «παρόλο που η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ, ισότιμο με τα άλλα κράτη μέλη, εμείς οι Κύπριοι, αλλά ταυτόχρονα και ευρωπαίοι πολίτες, δεν έχουμε το δικαίωμα να διακινηθούμε ελεύθερα στην πατρίδα μας. Ούτε και να εγκατασταθούμε σ’ ένα συγκεκριμένο μέρος της και να αποκτήσουμε περιουσία σ’ αυτό. Αντίθετα μάλιστα. Βίαια, με τη δύναμη των όπλων, εκδιωχθήκαμε από τις πόλεις και τα χωριά μας, τις περιουσίες και τους ναούς μας. Και κρατούμαστε μακριά απ’ αυτά».

«Η γη μας, μετά το εθνικό ξεκαθάρισμα που επέβαλε η Τουρκία, στο 37% της χώρας μας, εποικίζεται από ξένους που μεταφέρονται παράνομα από την Ανατολία. Οι ναοί μας – πέραν των 500 – εσυλήθησαν. Οι περισσότεροι, όσοι δεν κατεδαφίστηκαν και δεν μετετράπησαν σε μουσουλμανικά τεμένη, ή δεν δόθηκαν για άλλες απαράδεκτες χρήσεις, αφέθησαν στο έλεος του χρόνου και καταστρέφονται», πρόσθεσε.

«Ζητήσαμε, χωρίς καμία πολιτική προϋπόθεση ή σκοπιμότητα, να μας επιτραπεί η επιδιόρθωση τους, αλλά συναντούμε μέχρι στιγμής άρνηση. Η πολιτιστική μας κληρονομία, που είναι κληρονομία ολόκληρης της Ευρώπης, καταστρέφεται».

Ο Μητροπολίτης Πάφου υποστήριξε ακόμη ότι «από την Ευρώπη περιμέναμε και περιμένουμε ευθαρσή τοποθέτηση επί βασικών θεμάτων, που άπτονται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και απόδοση δικαιοσύνης».

«Θεωρούμε, λοιπόν, ότι απομακρυνόμαστε από τα ιδεώδη της Ευρώπης. Ήταν για αποφυγή τέτοιων καταστάσεων, τις οποίες εμείς βιώνουμε σήμερα στην πατρίδα μας, που οι λαοί της Ευρώπης παραμέρισαν διαφορές και προχώρησαν στην ένωση τους. Ελπίζουμε ότι θα’ ναι πρόσκαιρη αυτή η αδράνεια της Ευρώπης κι ότι σύντομα θα επανέλθει στις αρχές για τις οποίες ιδρύθηκε», κατέληξε.

Στο πλαίσιο της ειδικής τελετής, η οποία πραγματοποιήθηκε στην παρουσία του Υφυπουργού Προεδρίας για Ευρωπαϊκά Θέματα, Πρέσβη Ανδρέα Μαυρογιάννη, ολοκληρώθηκε με το συμβολικό άναμμα ενός κεριού και διαβάστηκαν μηνύματα από εκπροσώπους  του προτεστάντη Επίσκοπου της Δανίας Peter Skov-Jakobsen, του Συμβούλιου των Εκκλησιών της Ιρλανδίας και της Διάσκεψης των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών.

 

Εμφανίσεις: 35784
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!