Κύκκου σε Μόσχας: «Ευχαριστούμε για τη διαχρονική υποστήριξη της Ρωσίας»

nik

Κύπρος, Αιμίλιος Πολυγένης - Λουκάς Παναγιώτου

Περιχαρής, εόρτια και νυμφοστόλιστος υποδέχτηκε την Α.Μ. τον Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλο, η σεπτή χορεία των θεοσεβών και χριστοφόρων μοναχών της ιστορικής και θεοφρουρήτου Μονή της Ελεούσας του Κύκκου.

Με τις προσήκουσες τιμές, τις καμπάνες και τα σήμαντρα να ηχούν χαρμόσυνα, ο ιερός κλήρος κι ο ευσεβής λαός της Μητροπολιτικής περιφέρειας Κύκκου και Τηλλυρίας, με επικεφαλής τον ποιμενάρχη τους και καθηγούμενο της Μονής κ.κ. Νικηφόρο, υποδέχθηκαν τον προκαθήμενο της εν Ρωσία Εκκλησίας, ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο, για επίσημη επίσκεψη και έσυρε τα βήματα του μέχρι την πάνσεπτη αυτή καθέδρα της Κυρίας Θεοτόκου για να προσκυνήσει και να αποδώσει τις δέουσες τιμές στην Χάρη Της. 

Στα προπύλαια της Μονής ο Πανιερώτατος καλωσόρισε τον Πατριάρχη Μόσχας, ο οποίος αφού ενεδείθει αρχιερατικό μανδύα εισήλθε στον καθολικό της Μονής και έσπευσε για να προσκυνήσει, γονυπετής και με συγκίνηση, την σεπτή και θαυματουργό εικόνα της Παναγίας της Κυκκώτισσας. Αμέσως μετά χοροστάτησε πανηγυρικής Δοξολογίας.

Στο τέλος της Δοξολογίας ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρος προσφώνησε τον Μόσχας Κύριλλο, λέγοντας: «Συσπώνται τα χείλη μας από ένθεη χαρά και πληρούνται δακρύων οι οφθαλμοί μας, υποδεχόμενοι σήμερα τον σεμνό και όσιο και σοφό και βαθυγνώμονα ιθύντορα και πηδαλιούχο του σκάφους της αδελφής Ορθοδόξου Ρωσικής Εκκλησίας εδώ, στην μελιτοφόρο αυτή κυψέλη της εργασίας, στην πάνσεπτη αυτή καθέδρα της Παναγίας, στο παλαίφατο του Κύκκου Μοναστήρι, που αποτελεί τον χρυσό κρίκο, ο οποίος ενώνει στενά και άρρηκτα τη Ρωσική και Κυπριακή Εκκλησία».

«Η θεοφρούρητη αυτή Μονή, Μακαριώτατε, μας υπενθυμίζει τους μακρούς και στενούς αδελφικούς δεσμούς της Κυπριακής Ορθοδόξου Εκκλησίας με τη Ρωσική Εκκλησία, αφού είναι γνωστό, ότι το βεληνεκές των δραστηριοτήτων του μοναστικού αυτού Κέντρου εξικνείτο μέχρι της μεγάλης Ρωσίας με τη δημιουργία και λειτουργία παραρτήματος, μετοχίου της Μονής, στη Βαρτζία της Γεωργίας, που ήταν τότε μέλος της μεγάλης Ρωσικής Αυτοκρατορίας», σημείωσε για να υπογραμμίσει ότι «μέσω του Μετοχίου αυτού η Μονή Κύκκου, αλλά και η Κύπρος γενικότερα συνδέονταν με τον ορθόδοξο λαό της Ρωσικής Αυτοκρατορίας και έτσι η Μονή Κύκκου καθίστατο ένας από τους κυριώτερους αγωγούς μεταλαμπάδευσης των πνευματικών και πολιτιστικών επιτευγμάτων του ρωσικού λαού στην Κύπρο και σε φωτοβόλο εστία της Κυπρορωσικής φιλίας και συνεργασίας».

«Στο σεπτό πρόσωπό Σας χαιρετίζουμε και ολόκληρο το φίλο, ομόδοξο, αδελφικό ρωσικό λαό, με τον οποίο ο ελληνορθόδοξος λαός της Κύπρου και ολόκληρο το ελληνικό έθνος συνδέονται με τόσους κοινούς και άρρηκτους δεσμούς αδελφικής φιλίας», τόνισε.

Ο Κύκκου Νικηφόρος υπόγραμμισε με έμφαση στην συνέχεια ότι «ο ορθόδοξος λαός της Κύπρου αισθανόμενος εαυτόν οξυγονούμενον, με έξαρση θρησκευτική Σας υποδέχεται σήμερα, υποστρώνοντας της ευγνωμοσύνης του τους χιτώνες, και της ευλάβειας του τους κλάδους, γιατί δεν ξεχνά ποτέ τους υπέροχους αυτούς αδελφικούς δεσμούς. Γνωρίζει καλά και δεν λησμονεί ποτέ, ότι ο ομόδοξος αδελφός ρωσικός λαός, μέσα στους καταιγιστικούς και πολυτάραχους χειμώνες των ανηκέστων συμφορών και διωγμών μας «συνεπάθησε ταις ασθενείαις ημών» και πολυειδώς και πολυτρόπως ενίσχυσε και ανακούφισε τον ταλαίπωρο λαό μας».

«Σήμερα, σε χρόνους και πάλι χαλεπούς, κατά τους οποίους ο ελληνορθόδοξος λαός της Κύπρου υποφέρει ξανά από την επεκτατική βουλημία του ίδιου αλλόφυλου και αλλόθρησκου γειτονικού λαού, που το 1974 εισέβαλλε στη νήσο αυτή και, αφού έσφαξε, λεηλάτησε και ατίμωσε, έδιωξε από τις πατρογονικές του εστίες το γηγενή ορθόδοξο λαό μας, που ζούσε εκεί για τρεις χιλιάδες συνεχή χρόνια, στρέφει και πάλι το θρηνώδες βλέμμα του προς τον φίλο, αδελφό, ομόδοξο ρωσικό λαό για στήριξη και παραμυθία», ανέφερε ο Πανιερώτατος.

«Σήμερα, που ο αιματηρός διαμελισμός της Κύπρου για τριάντα οκτώ τώρα χρόνια συνεχίζεται και το υπέροχο επιστέγασμα της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, η ελευθερία, ελεεινά κακοποιείται από το ιστορικό κακούργημα της τουρκικής εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής, ο ελληνορθόδοξος λαός της Κύπρου, που για τριάντα οκτώ τώρα χρόνια, με μια ελπιδογενή δακρυσμένη καρτερία, αίρει τον βαρύ και ασήκωτο σταυρό του μαρτυρίου του και αιμόφυρτος ανέρχεται το μαρτυρικό Γολγοθά του, στρέφει και πάλι ελπιδοφόρα το βλέμμα του προς την αδελφή Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας και προς το ρωσικό λαό και την Κυβέρνησή του, για να ανακουφίσεις το βάρος της θλίψεώς του και να αμβλύνει το κέντρο του άλγους του».

Τέλος, ο Μητροπολίτης Κύκκου, εξέφρασε και πάλι «την ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού, για τη σταθερή και συνεπή υποστήριξη, που η Ρωσία παρέχει σήμερα προς την Κύπρο, τόσο στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, όσο και σε άλλα διεθνή βήματα. Θερμότατα ευχαριστούμε για τη διαχρονική υποστήριξη της μεγάλης χώρας της Ρωσίας στη δίκαιη υπόθεση της Κύπρου, και για το συνεχές ενδιαφέρον της για μια δίκαιη, βιώσιμη και μόνιμη λύση, του κυπριακού προβλήματος, βασισμένη στις αρχές της ηθικής και του δικαίου, μια λύση που θα διασφαλίζει την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και να κατοχυρώνει τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες του κυπριακού λαού στο σύνολό του».

Μετά το τέλος της προσφωνήσεως του ο Κύκκου Νικηφόρος απένειμε στον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ρωσίας Πατριάρχη, το χρυσούν παράσημο, την ανώτατη τιμητική διάκριση της Μονής και του δώρισε, επίσης, ένα αργυροεπίχρυσο δίσκο με ανάγλυφη την εικόνα της Θεομήτορος, της Ελεούσας του Κύκκου, «ως ελάχιστο ορατό δείγμα της πολλής και ειλικρινούς αγάπης μας και ως ενθύμιο παντοτινό της εδώ επίσκεψής σας».

Από την πλευρά του ο Πατριάρχης Μόσχας μεταξύ άλλων τόνισε: «Χαίρομαι για την ευκαιρία που είχα να επικοινωνήσω με την Πανιερότητα σας και τους αδελφούς της Μονής, καθώς και τους πολλούς προσκυνητάς σας».

«Η καρδιά μου ιδιαίτερα γέμισε από χαρά για την θερμότατη υποδοχή που μου επιφυλάξατε», πρόσθεσε ο Πατριάρχης.

Ενώ ευχήθηκε να πέσουν τα συρματοπλέγματα, να ενωθεί η Κύπρος και να ζουν αρμονικά ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι.

"Επαναβεβαιώνω τις καλές σχέσεις δύο λαών και δύο Εκκλησιών μας. Θα είμαστε μαζί στα καλά στα κακά και στα δύσκολα, όπως στο παρελθόν έτσι και στο παρόν", πρόσθεσε κλείνοντας ο κ. Κύριλλος.

Τέλος ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών και η σεπτή συνοδεία τους παρακάθισαν σε επίσημο γεύμα, το οποίο παρετάθη προς τιμήν τους από την αδελφότητα της Μονής και αμέσως μετά επισκέφθηκε και ξεναγήθηκε στο περίφημο Μουσείο της Μονής.

1

2

3

4

5

6

DSCN5233

7

8

9

10

11

12

13

14

DSC 0286

kikko23

kikos18

kikko24

kikkos24

2NOV 1266

Εμφανίσεις: 103537
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!