Κωνσταντίας: «Μεγάλη ευλογία η επίσκεψή Σας στην Αμμόχωστο»

amoxostos

Αμμόχωστος, Αιμίλιος Πολυγένης - Λουκάς Παναγιώτου


Λαμπρότατη, πανηγυρική και ευφρόσυνος υποδοχή ανέμενε τον Προκαθήμενο της Ρωσικής Εκκλησίας κ. Κύριλλο στην προσωρινή έδρα της ανασυσταθείσας μητροπόλεως Κωνσταντίας - Αμμοχώστου, στον Δήμο Παραλιμνίου.

Πλήθος κόσμου με προεξάρχουσα τη νεολαία, τους μαθητές των σχολείων, τον ιερό κλήρο της μητροπολιτικής περιφέρειας, τις πολιτειακές, δημοτικές και στρατιωτικές αρχές του τόπου, κατέκλυσαν τη σημαιοστολισμένη και γεμάτη με δάφνες και μυρσίνια πλατεία, για να καλωσορίσουν από κοντά και να χαιρετίσουν τον Υψηλό επισκέπτη της Εκκλησίας της Κύπρου.

Στην εξέδρα που στήθηκε έξω από τον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, τον Πατριάρχη Μόσχας καλωσόρισε ο Δήμαρχος Παραλιμνίου κ. Θεόδωρος Πυρίλλης, λέγοντας ότι «στο πρόσωπό σας βλέπουμε τον αδελφό ορθόδοξο λαό της Ρωσίας. Γνωρίζουμε τους αγώνες σας να κρατήσετε στην Ορθοδοξία και στις σωστές παραδόσεις το ποίμνιό σας και σας διαβεβαιούμε ότι  συμπαριστάμεθα στο δύσκολο έργο σας. Κατανοούμε τους αγώνες σας, γιατί κι εμείς εδώ αγωνιζόμαστε σε αντίξοες συνθήκες, για να κρατηθούμε εδώ σε αυτή την εσχατιά της Μεσογείου ως Έλληνες και ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί».

Ο κ. Πυρίλλης, στο καλωσόρισμά του, αναφέρθηκε τόσο στην ανασύσταση της Μητροπόλεως όσο και στα προβλήματα  που επέφερε στην πατρίδα μας η εισβολή και η συνεχιζόμενη κατοχή της μισής μας πατρίδας από τα τουρκικά στρατεύματα, καθώς και στις λεηλασίες, τις βεβηλώσεις και τις καταστροφές από τους κατακτητές πολλών ελληνορθόδοξων προσκυνημάτων. 

«Οι Έλληνες Χριστιανοί της Κύπρου υποφέρουν από την κατοχή και στερούνται τις βασικές ελευθερίες που δικαιούται ο κάθε άνθρωπος», τόνισε.

«Σας παρακαλούμε, αυτά που θα δείτε εδώ να τα μεταφέρετε και στην πατρίδα σας και να ενημερώσετε τους ιθύνοντες και το ποίμνιό σας για όσα υποφέρει ο Κυπριακός λαός από την Τουρκική Κατοχή», κατέληξε και του προσέφερε το χρυσό κλειδί της πόλης

Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν εν πομπή προς τον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, όπου εψάλη Δοξολογία. Μετά τη Δοξολογία ακολούθησαν η προσφώνηση και το καλωσόρισμα του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Κωνσταντίας κ. Βασιλείου και η αντιφώνηση του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Μόσχας. Ο Πανιερώτατος προσέφερε στον Μακαριώτατο ένα δίπτυχο με τις εικόνες του Αποστόλου Βαρνάβα και του Αγίου Επιφανίου, προστάτου της Μητροπόλεως, ενώ ο Πατριάρχης Κύριλλος χάρισε στον Μητροπολίτη Βασίλειο ένα αρχιερατικό εγκόλπιο με την ευχή σύντομα να επιστρέψει στη φυσική έδρα της Μητροπόλεώς του, την Αμμόχωστο. Κατόπιν ο Μακαριώτατος δέχθηκε το χαιρετισμό των πιστών εντός του Ναού και η φιλοξενία ολοκληρώθηκε με γεύμα στο Μέγα Συνοδικό της Ιεράς Μητροπόλεως.

«Σήμερα, Αγιώτατε, έχετε αναλάβει να βαδίσετε επί των βημάτων του Αποστόλου, του «υιού της παρακλήσεως» και θεμελιωτή της Εκκλησίας μας πανευφήμου και γενναίου μάρτυρος Βαρνάβα∙ του Αποστόλου των Εθνών Παύλου και του Ευαγγελιστή Μάρκου, οι οποίοι από την περιοχή αυτή, από τη γειτονική μας αρχαία Σαλαμίνα, κατά τις Πράξεις των Αποστόλων, ξεκίνησαν την αποστολική τους περιοδεία για να διαδώσουν το Ευαγγέλιο του Χριστού στην Κύπρο, την ιδιαίτερη πατρίδα του Βαρνάβα και του Μάρκου», ανέφερε προσφωνώντας τον Προκαθήμενο της εν Ρωσία Εκκλησίας Κύριλλο, ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας - Αμμοχώστου κ. Βασίλειος.

«Με την επίσκεψη σας στην Κύπρο, Αγιώτατε, προστίθεται ένας νέος πολύτιμος κρίκος στην αλυσίδα των αειμνήστων προκατόχων σας, που ακολούθησαν την ίδια προσκυνηματική και ειρηνική πορεία επί των βημάτων των Αποστόλων, καθώς και όλων εκείνων των επισκεπτών από την αγία Ρωσία στην ευλογημένη Νήσο των Αγίων, τόσο εκκλησιαστικών ανδρών και πολιτικών προσωπικοτήτων, όσο και απλών προσκυνητών των Σεβασμάτων της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Κύπρου», σημείωσε.

«Η Κύπρος, στη συνείδηση του Ρωσικού λαού ήταν και συνεχίζει να παραμένει ταυτισμένη με τα άγια προσκυνήματα των Χριστιανικών απαρχών, αλλά συγχρόνως αποτελούσε και τόπο αναψυχής από το μακρινό ταξίδι από τη Ρωσία προς τους Αγίους Τόπους και τανάπαλιν», τόνισε για να κάνει στην συνέχεια μια μικρή ιστορική αναφορά σε Ρώσους περιηγητές που επισκέφθηκαν το νησί και για τις εμπειρίες που απεκόμισαν.

«Σας βεβαιώνουμε ότι την εμπειρία των προηγούμενων αιώνων της επισκέψεως Ρώσων προσκυνητών στη Νήσο των Αγίων την βιώνουμε και εμείς σήμερα. Οι επί των ημερών μας πολυπληθείς Ρώσοι επισκέπτες διακρίνονται από όλους τους άλλους επισκέπτες, για το ορθόδοξο ήθος, για την ευσέβεια και την πίστη που επιδεικνύουν οσάκις προσέρχονται στα άγια προσκυνήματά μας. Το διαπιστώνετε και εσείς σήμερα από τη μεγάλη προσέλευση για την υποδοχή σας Ρώσων παραθεριστών», ανέφερε.

Ο Πανιερώτατος περιέγραψε ακολούθως με τα μελανότερα των χρωμάτων τα δεινά που επέφερε στην πατρίδα μας η κατοχή μεγάλου τμήματός της από τα Τουρκικά στρατεύματα και την συστηματική καταστροφή πολλών από τα μνημεία, τις μονές και τους ναούς μας.

«Δεν θα κάνουμε την ίδια έκκληση προς την Ρωσία, όπως πριν οι Κύπριοι προς τον μοναχό Μελέτιο, γιατί είμαστε βέβαιοι για την αλληλεγγύη της πολιτικής ηγεσίας της Ρωσίας, όπως και από εσάς προσωπικά και την Εκκλησία σας στο σύνολό της, προς τον αγώνα του Κυπριακού λαού. Προ ολίγου, από το Πολιτιστικό Κέντρο του κατεχόμενου Δήμου Αμμοχώστου, είδατε ιδίοις όμμασι, την κατεχόμενη πρωτεύουσα της Επαρχίας μας, την πεφιλημένη Αμμόχωστο, που παραμένει βουβή από το 1974 και αναμένει την αναζωογόνηση της με την επιστροφή των νομίμων κατοίκων της. Προ ολίγου, επίσης ακούσατε ιδίοις ωσίν την κραυγή του πόνου των προσφύγων και την επιθυμία τους να επιστρέψουν στις πατρογονικές τους εστίες», πρόσθεσε ο Κωνσταντίας Βασίλειος.

«Σε ένδειξη τιμής και ευγνωμοσύνης για την ευλογία που μας παρέχετε σήμερα με την παρουσία σας εν μέσω του ευλογημένου λαού μας», τόνισε καταληκτικά ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας «σας προσφέρουμε, Αγιώτατε, ως σύμβολο αναμνήσεως της ειρηνικής επισκέψεως σας, την ιερά εικόνα του Αγίου Επιφανίου, με την ευχή να πρεσβεύει προς τον Αρχιποίμενα Χριστό να σας ενδυναμώνει στο έργο της διακυβερνήσεως και διαποιμάνσεως της Εκκλησίας της Ρωσίας. Εύχεσθε και εσείς για τον Λαό της Κύπρου και την Εκκλησία του και δεηθείτε για συντόμευση του χρόνου της δοκιμασίας του».

Στην αντιφώνησή του, ο Ρώσος Προκαθήμενος, εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά του για την τόσο θερμή και εντυπωσιακή υποδοχή.

Τόνισε, τέλος, ότι γνωρίζει πολύ καλά τον πόνο του λαού μας για την κατοχή των εδαφών μας, γιατί και οι ίδιοι βίωσαν την ίδια πληγή και έχουν περάσει από αντίστοιχα προβλήματα εξ αιτίας της πνευματικής κατοχής των άλλων δογμάτων και επεσήμανε «ελπίζω ότι η επίσκεψη μας θα φέρει αυτό που χρειάζεται παντού ο άνθρωπος, να ξέρει ότι δεν είναι μόνος. Είμαστε μία μεγάλη οικογένεια. Και εσείς δεν είσαστε μόνοι και εμείς δεν είμαστε μόνοι στις χώρες μας, γιατί ξέρουμε ότι ο ηρωϊκός λαός της Κύπρου, ο οποίος διατηρεί αυτά που του δίδαξαν οι άγιοι Απόστολοι, μένει και αγωνίζεται και δεν εγκαταλείπει το ευλογημένο αυτό νησί».

Στο Πολιτιστικό Κεντρό Αμμοχώστου στη Δερύνεια

Προηγουμένως ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλος, επισκέφθηκε τη Δερύνεια, λίγα μόλις χιλιόμετρα από την σιωπηλή και νεκρή πόλη της Αμμοχώστου, την πόλη «φάντασμα», όπως την έχει μετατρέψει σήμερα ο βάρβαρος κατακτητής της.

Στο Πολιτιστικό Κέντρο Αμμοχώστου τον Μακαριώτατο υποδεχτήκαν ο οικείος Μητροπολίτης, τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου της κατεχόμενης πόλεως, οι αρχές και εξουσίες της περιοχής.

Από την ταράτσα του Πολιτιστικού Κέντρου, ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας με εμφανή την συγκίνηση στο πρόσωπο του, αγνάντεψε την περίκλειστη και εγκλωβισμένη από συρματοπλέγματα πόλη της Αμμοχώστου και τα περίχωρά της, τη «νεκρή ζώνη» και τις δυνάμεις του κατακτητή.  

amox

amox1

amox2

amox3

amox4

amox5

amox6

amox7

amox8

amox9

amox10

psifisma

amoxos11

amoxos12

Εμφανίσεις: 44769
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!