Ταμασού σε Μόσχας: «Για μένα η Αγία Ρωσία, είναι η δεύτερη πατρίδα μου»

DSCN4930

Λευκωσία - Αιμίλιος Πολυγένης - Λουκάς Παναγιώτου

Την Ιερά Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής επισκέφθηκε σήμερα Παρασκευή, 8 Ιουνίου 2012 ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλος, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Εκκλησία της Κύπρου.

Χιλιάδες πιστοί υποδέχθηκαν τον Προκαθήμενο της Ρωσικής Εκκλησίας με χειροκροτήματα και λουλούδια στα χέρια, έξω από την Ιερά Μονή του Αγίου Ηρακλειδίου.

Αξίζει να αναφερθεί ότι σε πολλά σημεία της Ταμασού, υπήρχαν ειδικά πανό τα οποία στη Ρωσική γλώσσα καλωσορίζαν τον Πατριάρχη στην Ταμασό.

Στη συνέχεια ο κ. Κύριλλος έτυχε θερμής υποδοχής, από τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Ταμασού κ. Ησαϊα, ο οποίος γνωρίζει προσωπικά τον Πατριάρχη πολλά χρόνια, αφού σπούδασε στην Μόσχα.

«Σήμερον αγάλλεται και χαίρει η παροικούσα στην αγία γη της Ταμασού τοπική Εκκλησία. Σήμερον των Ταμασέων ο πανίερος σύλλογος συγκροτεί πανήγυρη πνευματική και υποδέχεται τον Προκαθήμενο της ομόδοξης τοπικής Εκκλησίας Μόσχας και πασών των Ρωσίων», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης καλωσορίζοντας τον Πατριάρχη.

Επίσης πρόσθεσε: «Σήμερον οι κατά τόπους και ανά την οικουμένη διασπαρμένες Εκκλησίες του Χριστού καταφάσκουν και συλλειτουργούν το μέγα μυστήριο της Μιας, Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας».

«Χαίρει και σκιρτά των Ταμασέων κλήρος και λαός. Διότι υποδέχεται τον «εν ευλογίαις» ερχόμενο, τον Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών, ως τον Κύριο!», ανέφερε σε άλλο σημείο ο Μητροπολίτης Ησαϊας.

Στη συνέχεια ο Πανιερώτατος υπογράμμισε: «Μαζί με μας σήμερα παρίστανται και χαίρουσιν οι Άγιοι πεντε Μάρτυρες της Ταμασού, των οποίων την εικόνα και τεμάχια των ιερών λειψάνων τους Σας δωρίζουμε, ως Ιερό θησαύρισμα».

Ο κ. Ησαϊας στο λόγο του αναφέρθηκε και στην ιστορία της Μητρόπολης, την οποία οι Απόστολοι Βαρνάβας και Παύλος την επέλεξαν για να την καταστήσουν ως έδρα του πρώτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου και εφαλτήριο διάδοσης του Χριστιανισμού στην Κύπρο.

Ενώ σε άλλο σημείο τόνισε: «Στο πρόσωπό Σας ο λαό μας υποδέχεται τον πνευματικό πατέρα της Αγίας Ρωσίας, η οποία υπήρξε στις δύσκολες εθνικές και θρησκευτικές στιγμές του γένους μας η μοναδική προστασία και συμπαράστασή του».

«Ιδιαίτερα σ’ αυτή την επαρχία ο λαός προϋπαντά τον Πατριάρχη, που υπήρξε ο έφορος και προστάτης του Ποιμένα του, δηλαδή της ημετέρας αναξιότητας, αφού Εσείς υπήρξατε ο αρμόδιος Αρχιερέας του Πατριαρχείου Μόσχας, που στηρίξατε τις σπουδές μου στη θεολογική Ακαδημία της Μόσχας και με τη δική Σας φροντίδα έμαθα τα πρώτα μου πανεπιστημιακά θεολογικά γράμματα και απέκτησα τις πρώτες θεολογικές μου εμπειρίες και πομαντικές γνώσεις στη Λάβρα του Αγίου Σεργίου του Ραντονέζ, της οποίας είστε Ηγούμενος», πρόσθεσε ο Μητροπολίτης Ταμασού.

Επίσης ο κ. Ησαϊας αναφέρθηκε και στον θρησκευτικό τουρισμό, τονίζοντας ότι «Σας διαβεβαιώνω, ότι όσα πολύτιμα μου πρόσφερε σε γνώσεις και βιώματα η Αγία Ρωσία, δεν θα τα ξεχάσω ποτέ. Θα προσπαθήσω, μέσα από τα προγράμματα προσκυνηματικών περιηγήσεων Ρωσίας – Κύπρου, που σύντομα αναλαμβάνω, να μεταφέρω αυτή την ευγνωμοσύνη και αγάπη σε κάθε ρώσο προσκυνητή που θα επισκέπτεται την Αγία Νήσο μας».

«Για μένα η Αγία Ρωσία, είναι η δεύτερη πατρίδα μου και οι Ρώσοι συμφοιτητές μου, κληρικοί και λαϊκοί, η δεύτερη οικογένεια μου», υπογράμμισε συγκινημένος ο κ. Ησαϊας.

Κλείνοντας ο Μητροπολίτης Ταμασού, ανέφερε: «Ο λαός μας σήμερα προστρέχει σε Σας με ελπίδα και προσδοκία. ΄Ότι δηλαδή τις δύσκολες μέρες που τώρα διάγει, ένεκα των τουρκικών πράξεων και απειλών, θα σταθείτε όπως έκαναν και οι προκάτοχοι Σας, δίπλα του στύλος ακλόνητος και γεραρά προστασία».

Από την πλευρά του ο Πατριάρχης Μόσχας εξέφρασε την χαρά του για την πρόοδο της Κυπριακής Εκκλησίας, ενώ τόνισε ότι τα πρώτα του βήματα στην Αγιοτόκο Κύπρο τα κάνει μέσα από την Ιερά Μονή του Αγίου Ηρακλειδίου.

Στη συνέχεια, η Ηγουμένη Προδρόμη στο καλωσόρισμά της ανεφέρθη στο βίο και τη δράση του Αγίου Ηρακλειδίου, αλλά και στην ιστορική διαδρομή της Μονής ενός «αγιασμένου τόπου με αποστολική παράδοση».

«Γύρω από τον άγιο μαζεύτηκαν πολλοί μαθητές», όπως είπε χαρακτηριστικά, «με πρώτο τον Άγιο Μνάσωνα ο οποίος τον διαδέχθηκε στην επισκοπή και αναφέρεται στις πράξεις των Αποστόλων, ως αρχαίος μαθητής. Ο άγιος φαίνεται ότι κοιμήθηκε οσιακά. Γύρω από τον τάφο του μαρτυρείται από τον 5ο αιώνα η παρουσία της ιεράς μας μονής. Αρχές του 20ου αιώνα η μονή ερημώθηκε μέχρι το 1962 όπου η μακαριστή Γερόντισσά μας και Καθηγουμένη Χαριθέα μοναχή μαζί με δύο αδελφές εγκαταστάθηκαν και επαναλειτούργησαν την μονή. Ο τότε αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ΄ ευλόγησε και συμπαραστάθηκε στη νέα αδελφότητα. Από τότε η μονή μας συνεχίζει μέχρι σήμερα να λειτουργεί ως γυναικεία κοινοβιακή μονή και αριθμεί 40 μοναχές».

Σημείωσε ακόμη ότι «πολύτιμο θησαυρό αλλά και παρηγορία αποτελεί η παρουσία της τιμίας κάρας του προστάτη αγίου μας Ηρακλειδίου, για όλη την Εκκλησία της Κύπρου και όλους τους αδελφούς προσκυνητές της μονής μας».

Τέλος η αδελφή Προδρόμη ευχαρίστησε θερμά τον Μακαριώτατο που ήλθε κοντά τους και ζήτησε ταπεινά «να μας ενθυμείσθε στις προσευχές σας μαζί με την μαρτυρική αλλά αγιοτόκο πατρίδα μας».

Ο Πατριάρχης Μόσχας, αφού ευχαρίστησε την καθηγουμένη και τις αδελφές της Μονής για την υποδοχή, απεύθυνε προς αυτές λόγους νουθεσίας.

tamasos1

 

DSCN4948

irakl

irakl1

irakl2

irakl3

irakl4

tamasos3

tamasos4

irakl5

irakl6

irakl7

irakl8

irakl9

2NOV 8756

Εμφανίσεις: 69285
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!