Ο Πρόεδρος της Κύπρου για την συμβολή της Ι.Μ. Κωνσταντίας
- Δημιουργηθηκε στις Πέμπτη, 10 Μαΐου 2012
-
Γράφτηκε από τον/την Sigma - 20.21
-
Εκκληση προς τον ΟΗΕ και την ΕΕ απεύθυνε απόψε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, για προώθηση εκ μέρους τους της εφαρμογής της πρότασής του για την Αμμόχωστο, σημειώνοντας ότι αν υιοθετηθεί, θα σωθεί επιτέλους η Αμμόχωστος και ταυτόχρονα θα δοθεί μια ισχυρή δυναμική, σε ένα εντελώς διαφορετικό κλίμα ανάμεσα στις δύο κοινότητες, για την ίδια τη λύση του Κυπριακού.
Σε χαιρετισμό του ενώπιον της Κληρικολαϊκής Συνέλευσης της Ιεράς Μητρόπολης Κωνστάντιας – Αμμοχώστου στο Παραλίμνι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «ο στόχος που θέσαμε για επίτευξη μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού παραμένει αμετάθετος».
Δυστυχώς, πρόσθεσε, «το κλειδί για την επίλυση του Κυπριακού παραμένει στην Αγκυρα».
«Καλούμε την Τουρκία να αποδείξει με πράξεις και όχι με λόγια ότι εργάζεται προς την κατεύθυνση της λύσης», τόνισε.
Δυστυχώς, συμπλήρωσε, «η μέχρι σήμερα συμπεριφορά της Τουρκοκυπριακής ηγεσίας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και οι συνεχείς απειλές της Τουρκίας όχι μόνο δεν πείθουν ότι η Άγκυρα κινείται προς την κατεύθυνση της λύσης, αλλά αντίθετα στέλνουν το μήνυμα ότι η Τουρκία δεν ενδιαφέρεται για οποιαδήποτε πρόοδο στο Κυπριακό».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνέχισε λέγοντας ότι «καταγγέλλουμε την προκλητική και την επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας και την προώθηση του λεγόμενου «σχεδίου Β» για αναβάθμιση του ψευδοκράτους».
Εξέφρασε τη θέση ότι «οι σχεδιασμοί της τουρκικής πλευράς το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να κρατούν άλυτο το Κυπριακό και να θυματοποιούν τόσο τους Ελληνοκύπριους όσο και τους Τουρκοκύπριους, τον κυπριακό λαό στο σύνολο του». Απαιτούμε, είπε, «όπως η Τουρκία τερματίσει τις προκλήσεις και τις απειλές ενάντια στην Κύπρο και την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση, απειλές οι οποίες εκφράζονται με αφορμή την ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία και την άσκηση του κυριαρχικού μας δικαιώματος για έρευνες εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής μας Ζώνης».
Παράλληλα, δήλωσε την ετοιμότητα της ε/κ πλευράς «να συνεχίσουμε το διάλογο στη βάση της συμφωνημένης διαδικασίας και κατά την περίοδο που η Κυπριακή Δημοκρατία θα ασκεί το καθήκον της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ».
Εξέφρασε τη διαφωνία του «με τις μεθοδεύσεις του κ. Έρογλου και της Άγκυρας που αρνούνται τον διάλογο και αιτούνται τη διεξαγωγή συναντήσεων στο επίπεδο των τεχνικών επιτροπών».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε την πρόταση του για την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, που περιλαμβάνει το άνοιγμα της πόλης για της νόμιμους κατοίκους της υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και την ταυτόχρονη λειτουργία του λιμανιού της Αμμοχώστου υπό την αιγίδα της ΕΕ, εκφράζοντας επίσης ετοιμότητα για ξεπάγωμα των κεφαλαίων της διαπραγματευτικής πορείας της Τουρκίας προς την ΕΕ.
«Απευθύνω έκκληση προς τα Ηνωμένα Έθνη και την ΕΕ να προωθήσουν την εφαρμογή αυτής της πρότασης, η οποία θα οδηγήσει σε κινητικότητα προς όφελος όλων των πλευρών», είπε.
Πρόσθεσε ότι «αν η πρόταση μας υιοθετηθεί, θα σωθεί επιτέλους η αγαπημένη πόλη της Αμμοχώστου». Ταυτόχρονα, ανέφερε, «θα δοθεί μια ισχυρή δυναμική, σε ένα εντελώς διαφορετικό κλίμα ανάμεσα στις δύο κοινότητες, για την ίδια τη λύση του Κυπριακού».
Αναφερόμενος στο θεσμό της Κληρικολαϊκής Συνέλευσης, τον εξήρε λέγοντας ότι στα δύο χρόνια από τη δημιουργία της έχει καταστεί «σημείο αναφοράς στην Ιστορία της Εκκλησίας της Κύπρου».
«Η ενέργεια της Μητρόπολης να καθιερώσει μια τέτοια Συνέλευση διαπνέεται από πνεύμα δημοκρατικότητας σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση του λαού από την Eκκλησία», υπογράμμισε.
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρθηκε στη συμβολή της Μητρόπολης Κωσνταντίας - Αμμοχώστου στην ανάπτυξη της πνευματικής κληρονομίας, την προώθηση αξιών των Κυπρίων και στο κοινωνικό έργο της.
«Η βοήθεια που παρέχει στους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη αποκτά ιδιαίτερη σημασία, αν αναλογιστεί κανείς τις δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που αντιμετωπίζουμε σήμερα ένεκα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης», ανέφερε, εκφράζοντας τη θέση ότι «ο ρόλος της Εκκλησίας, ως ένας ευρύτερος θεσμός, μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, είναι ακριβώς να στηρίξει με όλες της τις δυνάμεις τους συμπολίτες μας που έχουν πραγματική ανάγκη».
Υπενθύμισε παράλληλα ότι η Μητρόπολη Κωνσταντίας-Αμμοχώστου, της οποίας το μεγαλύτερο τμήμα είναι υπό τουρκική κατοχή, «συνδράμει ταυτόχρονα στον αγώνα που διεξάγουμε για την επανένωση της πατρίδας μας και για την επιστροφή των προσφύγων μας στις πατρογονικές τους εστίες».
«Μέσα σε αντίξοες συνθήκες για τον αγώνα του λαού μας», είπε, «είναι σημαντικό η Εκκλησία ως θεσμός να στέλνει μηνύματα ενότητας και σύνθεσης απόψεων».
Με τον τρόπο αυτό, πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην προσπάθεια που καταβάλλει η πολιτική ηγεσία, μέσα σε ιδιαίτερα δύσκολες διεθνείς συνθήκες, για να αποτινάξουμε την κατοχή και τον εποικισμό και να επανενώσουμε την πατρίδα και το λαό μας».
- Εμφανίσεις: 29716