Τις εθνικές επετείους γιόρτασε η Μητρόπολη Ταμασού
- Δημιουργηθηκε στις Κυριακή, 01 Απριλίου 2012
-
Γράφτηκε από τον/την Mητρόπολη Ταμασού - 20.05
-
Την Κυριακή 1η Απριλίου 2012, η Ιερά Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής τίμησε τις εθνικές επετείους της 25ης Μαρτίου 1821 και 1ης Απριλίου 1955.
Στον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου Πάνω Δευτεράς, δίπλα από τα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως τελέστηκε η Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐου.
Ακολούθως, τελέστηκε πανηγυρική δοξολογία για την εθνική επέτειο. Στη δοξολογία παρευρέθηκαν οι Έπαρχοι Λεμεσού και Λευκωσίας κ. Παρέλλης και Παπαναστασίου ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ κ. Τορναρίτης, η κ. Φωτεινή Παπαδοπούλου, οι Δήμαρχοι Λακατάμειας και Τσερίου, κοινοτάρχες, Θρονικοί Επίτροποι και πλήθος κόσμου.
Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο κ. Μακάριος Παπαχριστοφόρου, Θεολόγος-Διευθυντής Σχολείων. Στην ομιλία του ο κ. Παπαχριστοφόρου αναφέρθηκε στην ακράδαντη πίστη του Κυπριακού λαού, που άρχισε τον τιτάνιο αγώνα του, παρόλο που ήξερε την υπεροχή του εχθρού και τη δική του αδυναμία.
Οι Κύπριοι πίστευαν στη βοήθεια του Θεού και της Παναγίας και είδαν την προσδοκία και το όνειρο αιώνων να λαμβάνει σάρκα και οστά. Με ψυχικό σθένος και θέληση για αγώνα μέχρι εσχάτων, ο φιλήσυχος Κυπριακός λαός άρχισε τον απελευθερωτικό αγώνα του.
Οι Άγγλοι κατακτητές δεν υπολόγισαν την ανδρεία του Κυπριακού λαού. Τα «ποτέ « και τα «ουδέποτε» δεν στάθηκαν ικανά να σταματήσουν τη θέληση του Κυπριακού λαού.
Ο Ελληνισμός της Κύπρου πραγματοποίησε τον μεγάλο άθλο, πιστός στα διδάγματα των πατέρων του. Όπως το 1821 έτσι και τώρα είχαμε πολλούς και μεγάλους ήρωες, με πρωτεργάτες τον Εθνάρχη Μακάριο και τον Αρχηγό Διγενή.
Δυστυχώς το αποτέλεσμα ήταν μια κολοβή ανεξαρτησία, αλλά ο λαός μας δεν θα πάψει ποτέ να αγωνίζεται για την απελευθέρωση. Ο διχασμός έφερε την τουρκική εισβολή και κατοχή.
Όμως είναι δυνατή η λύτρωση μόνο με την συνένωση και την ομοψυχία. Χρειάζεται αγωνιστικότητα και πίστη στο Θεό και στις στρατιές των αγωνιστών προγόνων μας. Πρέπει να θυμούμαστε πάντοττε το αρχαίο ελληνικό ρητό «Μητρός τε και πατρός και των άλλων αγαθών,... τιμιότερον εστίν η Πατρίς».
Ακολούθως οι επίσημοι και ο λαός στάθηκαν μπροστά από τα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως Ταμασού και άρχισε η παρέλαση, με την Φιλαρμονική της Ιεράς Μητροπόλεως Ταμασού. Το λάβαρο της Φιλαρμονικής κρατούσε ο πρωτοπρεσβύτερος Χαράλαμπος Νικολαίδης.
Στη συνέχεια παρέλασε το λάβαρο της Ιεράς Μητροπόλεως Ταμασού με την εικόνα του Αγίου Ηρακλειδίου, το οποίο κρατούσαν ο ιερέας και επίτροποι του Πολιτικού. Με αυτό το λάβαρο υποδέχθηκε η κοινότητα Πολιτικού τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, το 1960. Παρήλασαν επίσης οι σημαίες (Ελληνική και Κυπριακή) που κρατούσαν ιερείς της Μητροπόλεως Ταμασού.
Μετά, παρήλασαν αγωνιστές της ΕΟΚΑ από την περιοχή της Μητροπόλεως Ταμασού και Ορεινής και ακολούθως άρχισε η παρέλαση μαθητών των διάφορων σχολείων της περιφέρειας. Στη συνέχεια παρήλασαν εκπρόσωποι των Σωματείων διάφορων κοινοτήτων της Μητροπόλεώς.
Η παρέλαση έκλεισε με την επιβλητική παρουσία του Ποδηλατικού Ομίλου «Άγιος Μνάσων» Ταμασού.
- Εμφανίσεις: 44023