Κτήματα αξίας €206 εκατ. διεκδικεί το Κράτος από την Εκκλησία

arxi-kiprou

Η κυβέρνηση, μετά την οριστικοποίηση της συμφωνίας για τον τρόπο φορολόγησης της Εκκλησίας, προωθεί, τώρα, προς επίλυση το θέμα της μεταβίβασης πέραν των 15.500 στρεμμάτων γης.

Η εκκλησία από την πλευρά της, χαιρετίζει το γεγονός "ότι τελικά το Κράτος αποφάσισε να γίνει η μεταβίβαση και είμαστε έτοιμοι όταν ζητηθεί από το Κράτος να προχωρήσουμε στην μεταβίβαση".

Η συμφωνία προνοεί μεταβίβαση της γης από την εκκλησια στο κράτος και το κράτος με τη σειρά του να αναλάβει τη μισθοδοσία των  κληρικών της υπαίθρου.

Η Υπουργός Εσωτερικών, Ελένη Μαύρου, επιβεβαίωσε την πληροφορία, λέγοντας ότι η απόφαση λήφθηκε πριν δύο μέρες από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Tο θέμα εκκρεμεί από 1971 οπότε συμφωνία, η οποία προνοούσε το κράτος να αναλάβει τη μισθοδοσία των κληρικών της υπαίθρου και η Εκκλησία να παραχωρήσει στο κράτος έκταση γης 15,5 χιλιάδων στρεμμάτων, είχε κατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο από τον τότε πρόεδρο της Δημοκρατίας και Αρχιεπίσκοπο Μακάριο.

Η μεταβίβαση της γης δεν έγινε μέχρι σήμερα, παρόλο που κατατέθηκε στη Βουλή σχετικό νομοσχέδιο το 1973, το οποίο όμως στη συνέχεια αποσύρθηκε.

Σύμφωνα με την κα Μαύρου η εκτιμημένη αξία της γης, σε ελεύθερες και κατεχόμενες περιοχές, που καλείται να μεταβιβάσει η Αρχιεπισκοπή στο κράτος ξεπερνά, με βάση στοιχεία του Κτηματολογίου του 2010, τα 200 εκατομμύρια ευρώ.

Η συμφωνία, από πλευράς κράτους, είπε η κα Μαύρου, υλοποιείται όλα αυτά τα χρόνια με υψηλό κόστος, το οποίο ανέρχεται στα έξι εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, ενώ τότε ήταν 340 χιλιάδες ευρώ.

Η Υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι θα έχει επαφές με την Εκκλησία και τον Αρχιεπίσκοπο για να προχωρήσει η διαδικασία.

Αν υπάρξουν, είπε, προτάσεις για διαφοροποίηση μπορούμε να επαναξιολογήσουμε κάποια ζητήματα.

Το θέμα της κάλυψης της μισθοδοσίας των κληρικών πρέπει, υπέδειξε, να αναθεωρηθεί.

Η Εκκλησία της Κύπρου από την πλευρά της, αναφέρει ότι ακολουθεί «με θρησκευτική ευλάβεια» την συμφωνία του 1971 με το κράτος, δηλώνοντας παράλληλα ετοιμότητα να προχωρήσει στη μεταβίβαση των εκτάσεων γης όποτε της ζητηθεί.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ελεγκτικού Τμήματος της Εκκλησίας της Κύπρου, η συμφωνία του 1971 προνοεί όπως η Εκκλησία παραχωρήσει σημαντικές εκτάσεις γης στο κράτος, έναντι επιχορήγησης μέρους του μισθού των ιερέων, οι οποίοι βρίσκονται στην ύπαιθρο.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι υπάρχει πρόνοια για παραχώρηση από την Εκκλησία 15.000 περίπου στρεμμάτων γης και ότι το κράτος θα παραχωρεί επιχορήγηση για την μισθοδοσία των ιερέων της υπαίθρου, με ποσό που θα ανέρχεται στο ήμισυ του μισθού το πρωτοδιόριστου δασκάλου.

Συμπληρώνεται ότι η συμφωνία έγινε στις αρχές του 1971 και ότι μεγάλο μέρος των στρεμμάτων που δόθηκαν στο Κράτος, 73% περίπου, βρίσκονται σήμερα κάτω από τουρκική κατοχή, ενώ το υπόλοιπο 27% της γης βρίσκεται στις ελεύθερες περιοχές.

«Σύμφωνα με προκαταρκτική εκτίμηση που προέβηκε η Εκκλησία για την αξία των στρεμμάτων στην ελεύθερη Κύπρο, αυτή ανέρχεται τουλάχιστο στο ποσό των 80-85 εκ. ευρώ», αναφέρεται.

Ακόμη, προστίθεται ότι με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου αποσυνδέθηκε το ύψος της επιχορήγησης των Ιερέων της υπαίθρου από τις απολαβές των προσδιοριζόμενων δασκάλων, που αναβαθμίστηκαν στην κλίμακα Α8 το 1992, με αποτέλεσμα η επιχορήγηση να γίνεται στο 50% της πρώτης βαθμίδας της κλίμακας Α5, δηλαδή σε 674 αντί για 1.020 ευρώ το μήνα.

«Με τον τρόπο αυτό το κράτος ουσιαστικά μονομερώς και χωρίς τη συγκατάθεση της Εκκλησίας, αθέτησε σε αυτό το σημείο τη συμφωνία του 1971», αναφέρεται και προστίθεται ότι η Εκκλησία εξέφρασε την απαρέσκεια της αλλά ουδέποτε βγήκε δημόσια να καταγγείλει το κράτος.

Στην ανακοίνωση εκφράζεται ετοιμότητα από την πλευρά της Εκκλησίας για μεταβίβαση των κτημάτων στο κράτος, υπενθυμίζοντας σχετική δήλωση του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου το 2006 και προστίθεται ότι «το κράτος για τους δικούς του λόγους είχε αποφασίσει να μην γίνει η μεταβίβαση των ακινήτων μέχρι σήμερα».

Προστίθεται ότι παρόλο που δεν έχει γίνει η μεταβίβαση, το κράτος διευθύνει, διαχειρίζεται και εποπτεύει όλα τα τεμάχια γης όπως αυτό θέλει από την ημέρα της συμφωνίας καιν ότι η Εκκλησία δεν προβαίνει σε οποιαδήποτε διαχείριση τους.

Σε σχέση με τις αναφορές για περιορισμένα έσοδα του κράτους, η Εκκλησία αναφέρει ότι δεν έχει καμία ευθύνη και καμία σχέση για τον τρόπο διαχείρισης ή ανάπτυξης των τεμαχίων αυτών.

«Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι τελικά το Κράτος αποφάσισε να γίνει η μεταβίβαση και είμαστε έτοιμοι όταν ζητηθεί από το Κράτος να προχωρήσουμε στην μεταβίβαση», καταλήγει η ανακοίνωση της Εκκλησίας.

Εμφανίσεις: 63944
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!