Κύπρου Χρυσόστομος: «Θα αναγκαστούμε να κλείσουμε τα οδοφράγματα»
- Δημιουργηθηκε στις Τρίτη, 13 Μαρτίου 2012
-
Γράφτηκε από τον/την Onlycy - 17.38
-
"Θα αναγκαστούμε να κλείσουμε τα οδοφράγματα", δηλώνει ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, που ζήτησε από τους επικεφαλής των διπλωματικών αποστολών των χωρών μελών της ΕΕ στην Κύπρο να ασκήσουν επιρροή ώστε να τους επιτραπεί να επισκευάσουν άμεσα την αψίδα του ναού του Μοναστηρίου του Αποστόλου Ανδρέα, η οποία κινδυνεύει.
Μιλώντας στους Πρέσβεις στο πλαίσιο γεύματος στην Αρχιεπισκοπή, ο Χρυσόστομος Β εξήγησε ότι η πέτρα που στηρίζει την αψίδα, η οποία ονομάζεται ”κλειδί”, έχει φύγει από τη θέση της και εάν δεν επιδιορθωθεί υπάρχει κίνδυνος η αψίδα να καταρρεύσει και μαζί της ένα μέρος του ιερού βήματος.
”Δεν χρειάζεται πάνω από μια ώρα όταν ο χτίστης έχει μια πτυσσόμενη σκάλα που μέσα σε πέντε λεπτά στήνεται και χρειάζεται μισός κουβάς, μισή σίκλα πυλός για να στερεώσουμε την πέτρα εκείνη, να μην υποχωρήσει, γιατί δεν ξέρει κανείς πότε θα υποχωρήσει”.
Η όλη εργασία δεν χρειάζεται ούτε μελέτη, ούτε προσφορές, πρόσθεσε, αλλά – σημείωσε – ο χτίστης και ο μηχανικός της Αρχιεπισκοπής μπορούν ”να τακτοποιήσουν το όλο θέμα” σε μια ώρα.
Στα μέλη, Ε/κ και Τ/κ, της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά, ανέφερε, έχουν εξηγήσει ότι η υπόθεση επείγει, η πέτρα της αψίδας πρέπει να στερεωθεί και δεν πρέπει να χαθεί χρόνος. Δεν επιθυμούμε να δούμε την κατάρρευση του μνημείου, πρόσθεσε επαναλαμβάνοντας ότι έχει δηλώσει πως θα προχωρήσει στην επισκευή ακόμα και χωρίς την άδειά τους.
Εάν δεν δοθεί άδεια, είναι φυσικό επακόλουθο – όπως είπε – τα άτομα που θα πάνε να επιδιορθώσουν την αψίδα να συλληφθούν από τις κατοχικές αρχές.
Ο Αρχιεπίσκοπος έκανε λόγο για το ερώτημα που τίθεται ”πρέπει να ανταποδώσουμε στα ίσα;”.
Τα μνημεία, σημείωσε, είναι μεν δικά μας, αλλά ανήκουν σε ολόκληρη την ανθρωπότητα. ”Εάν δεν δοθεί άδεια συντήρησης της αψίδας της εκκλησίας του Αποστόλου Ανδρέα, εμείς θα αναγκαστούμε να κλείσουμε τα οδοφράγματα για να πιέσουμε ούτως ώστε να μας επιτραπεί ή να προβούν οι ίδιοι στη συντήρηση αυτής της αψίδας. Εμείς κάτι τέτοιο δεν θα θέλαμε να κάνουμε, αλλά θέτω το ερώτημα: υπάρχει υπαλλακτική λύση;”.
Και τα άλλα μνημεία στα κατεχόμενα, ανέφερε, καταρρέουν το ένα μετά το άλλο και πρέπει όλοι μας να ενδιαφερθούμε γι’ αυτά, τα οποία ανήκουν σε όλο τον κόσμο.
Ο Αρχιεπίσκοπος κάλεσε μέσω των Πρέσβεων όλες τις χώρες της Ευρώπης να στραφούν προς την Τουρκία ”για να επιτρέψει επιτέλους την συντήρηση όλων αυτών των μνημείων”.
Εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα ήταν θετικό βήμα εάν όλες οι χώρες της Ευρώπης στραφούν προς τον Τούρκο Πρωθυπουργό ”και τον πείσουν να αφήσει επιτέλους ελεύθερους τους Ε/κ να συντηρήσουν αυτά τα μνημεία, γιατί δεν θα είναι ευχάριστο να βλέπει κανείς την κατάρρευσής τους”.
Θέτοντας ακόμη ένα πρόβλημα, ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε ότι στη Μονή του Αποστόλου Ανδρέα υπάρχει μια ποσότητα 15 τόνων ”αποκεριών” που είναι το μέρος των κεριών που ανάβουν οι πιστοί όταν επισκέπτονται το μοναστήρι.
Τα ”αποκέρια”, όπως είπε, φυλάσσονται σε μια αποθήκη και δεν επιτρέπεται στις εκκλησιαστικές αρχές να τα φέρουν στις ελεύθερες περιοχές, ”να τα λιώσουμε και να κάνουμε καινούργια κεριά”.
Εάν αυτό το υλικό πάρει φωτιά καμιά πυροσβεστική δεν μπορεί να το σβήσει, πρόσθεσε. Πρότειναν ακόμη, σημείωσε, ότι μπορεί αυτό το υλικό να μεταφερθεί στις ελεύθερες περιοχές με τ/κ αυτοκίνητα και να πληρωθούν γι’ αυτό.
”Και το ερώτημα που τίθεται ενώπιόν μου: εάν αυτά τα αποκέρια πάρουν φωτιά, ποιος θα ευθύνεται για την καταστροφή που θα γίνει;”.
Ποιον ενοχλεί η μεταφορά του υλικού στις ελεύθερες περιοχές για να επιστρέφουν οι πιστοί με τα κεριά και να τα ανάβουν στο μοναστήρι, διερωτήθηκε.
Ο Αρχιεπίσκοπος έθεσε και το θέμα της απαγόρευσης εισόδου στις κατεχόμενες περιοχές του Επισκόπου Καρπασίας, Χριστοφόρου.
Μπήκε στο στοπ λιστ, όπως ανέφερε, σημειώνοντας ότι στην Καρπασία υπάρχουν 300 περίπου εγκλωβισμένοι και ο Επίσκοπός τους θέλει να τους επισκέπτεται, αλλά πλέον δεν του το επιτρέπουν. ”Τι κακό έχει ποιήσει δεν μας έχουν αναφέρει. Γιατί δεν του επιτρέπουν να επισκεφθεί τους χριστιανούς που του εμπιστεύθη ο ίδιος ο Θεός”.
Ζήτησε για ακόμη μια φορά την παρέμβαση των Πρέσβεων, γιατί – όπως είπε – δεν κινδυνεύει κανείς εάν διορθωθούν τα μνημεία ή αν φέρουμε το κερί από δω ή αν πάει ο Επίσκοπος Καρπασίας στην επαρχία του. ”Δεν ενοχλούμε κανέναν και δεν κινδυνεύει κανείς αν διορθωθούν αυτά τα μνημεία”. Ελπίζω να μην σας χάλασα την όρεξη και να φάμε το νηστίσιμο φαγητό μας, ανέφερε χαριτολογώντας ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.
Εκ μέρους των Πρέσβεων, η επικεφαλής της Σλοβακικής αντιπροσωπείας, Αννα Τουρενίκοβα, δήλωσε ότι θαυμάζουν τις φυσικές ομορφιές του νησιού, αλλά και αρχιτεκτονικής, αρχαιολογικής και ιστορικής αξίας.
Εχει επισκεφθεί, είπε, το Μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα, το οποίο χαρακτήρισε πολύ σημαντικό μέρος και έκανε αναφορά στην ιστορία του περάσματος του Αποστόλου Ανδρέα από την Κύπρο, άγγιξε την πέτρα απ’ όπου άρχισε να τρέχει νερό με ιάσιμες ικανότητες. Ακόμα και σήμερα, πρόσθεσε, έρχονται άνθρωποι για να πάρουν λίγο νερό από αυτό.
Το μοναστήρι, συνέχισε, βρίσκεται σήμερα σε ερειπωμένη κατάσταση. Οφείλουμε όλοι στις επόμενες γενιές να διαφυλάξουμε μνημεία όπως το μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα, σημείωσε.
Ολοι οι Πρέσβεις, είπε, θα καλωσόριζαν όλες τις απαραίτητες ενέργειες, βήματα γίνονταν για την όσο το δυνατόν γρηγορότερη επιδιόρθωση και αναστήλωση αυτού του ανυπολόγιστης αξίας χώρου.
Ας ελπίσουμε ότι θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε αυτό το όμορφο μέρος και όταν επιστρέψουμε στο νησί μετά από χρόνια θα μπορούμε να επισκεπτόμαστε όλα τα μνημεία που θα έχουν επιδιορθωθεί και αναστηλωθεί.
- Εμφανίσεις: 87283