Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ξαναμοιράζει τα "οφίκια"
- Δημιουργηθηκε στις Κυριακή, 18 Ιανουαρίου 2009
-
Γράφτηκε από τον/την Καθημερινή / Νίκος Παπαχρήστου
-
Παπανικολάου προκάλεσε έκπληξη ακόμα και σε στενούς συνεργάτες του.
Με αυτήν την αιφνιδιαστική κίνησή του ο κ. Ιερώνυμος έδειξε πως ακόμα δεν έχει «μοιράσει» ολόκληρη την τράπουλα των «οφικίων», προκαλώντας συζητήσεις, προβληματισμό (ανασφάλειες...) αλλά και πολλά ερωτήματα σε κληρικούς και λαϊκούς που είτε τον ακολούθησαν από τη Θήβα είτε εντάχθηκαν στο περιβάλλον του μετά την ανάρρησή του στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο των Αθηνών, τον περασμένο Φεβρουάριο.
Ενα χρόνο μετά, «οι άνθρωποι του Ιερώνυμου» μοιάζουν –σε ορισμένα ζητήματα– να μην έχουν κοινό βηματισμό, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που δίνουν την εντύπωση μιας ομάδας με εσωτερικούς ανταγωνισμούς.
Ωστόσο, ο Αρχιεπίσκοπος από την πρώτη στιγμή κατέστησε σαφές προς κάθε κατεύθυνση πως δεν πρόκειται να διοικήσει με «εκλεκτούς» και «αποκλεισμένους», πως δεν επιθυμεί διώξεις προσώπων που υπηρέτησαν τον προκάτοχό του, αλλά ούτε και τη δημιουργία ενός νέου σκληροπυρηνικού «ιερωνυμικού» περιβάλλοντος.
«Κριτήριο του Αρχιεπισκόπου δεν είναι αν κάποιος ήταν υποστηρικτής του, αλλά αν είναι ικανός, έχει γνώσεις και δυνατότητες να εργαστεί για την υλοποίηση κοινών στόχων και οραμάτων προς όφελος του ποιμνίου και συνολικά της Εκκλησίας», σημειώνει στην «Κ» στενός συνεργάτης του.
Στην Αρχιεπισκοπή
Με πολύ προσεκτικές κινήσεις ο κ. Ιερώνυμος έχει προχωρήσει σε αλλαγές προσώπων στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Η επιλογή του π. Γαβριήλ Παπανικολάου για τη νευραλγική θέση του πρωτοσυγκέλλου προκάλεσε συζητήσεις.
Ο νεαρός κληρικός, με σπουδές στη Θεολογική Σχολή Αθηνών και στο Πατριαρχικό Ινστιτούτο της Γενεύης, υπηρέτησε στη Συνοδική Επιτροπή Διορθοδόξων, ενώ για έξι μήνες εργάστηκε στο πλαίσιο εκπαιδευτικού προγράμματος, στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Τις εμπειρίες που αποκόμισε εκτίμησαν ιδιαίτερα ο άλλοτε πρωτοσύγγελλος και στενός συνεργάτης του μακαριστού Χριστόδουλου, π. Θωμάς Συνοδινός καθώς και η κ. Εφη Μιτώση, διευθύντρια του ιδιαιτέρου γραφείου του εκλιπόντος Αρχιεπισκόπου, οι οποίοι υποστήριξαν τότε την αξιοποίηση του π. Γαβριήλ.
Ωστόσο, για τη θεαματική μετακίνησή του στην Πρωτοσυγκελλία λέγεται ότι είχε την υποστήριξη του καθηγητή της Θεολογικής Σχολής Αθηνών κ. Βλάση Φειδά, συνεργάτη του κ. Ιερώνυμου, αλλά και του ψυχιάτρου και επίκουρου καθηγητή Θεολογίας π. Αδαμάντιου Αυγουστίδη, πνευματικού παιδιού του αρχιεπισκόπου.
Ο π. Αδαμάντιος χαρακτηρίζεται από πολλούς κληρικούς της Αρχιεπισκοπής «σκιώδης» σύμβουλος του κ. Ιερώνυμου. Αν και δεν έχει δείξει ότι ενδιαφέρεται να αποκτήσει συγκεκριμένο θεσμικό ρόλο –προτάσσοντας προφανώς την ακαδημαϊκή του εξέλιξη– ορισμένοι του «χρεώνουν» πως επιδιώκει με την υποστήριξη κάποιων λαϊκών να δημιουργήσει ένα άτυπο συμβουλευτικό όργανο περί τον αρχιεπίσκοπο.
Αντιθέτως, επίσημο ρόλο έχει αναλάβει ένα άλλο πνευματικό παιδί του κ. Ιερώνυμου, ο π. Αθηναγόρας Δικαιάκος, ένας ιδιαιτέρως καλλιεργημένος κληρικός ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα διευθυντή του ιδιαιτέρου γραφείου του.
Στον ευαίσθητο τομέα των οικονομικών ο κ. Ιερώνυμος άλλαξε τον διευθυντή του λογιστηρίου της Αρχιεπισκοπής, ενώ τον έλεγχο των οικονομικών ανέθεσε στον συνταξιούχο εμπορικό ακόλουθο κ. Ηλία Κουρεντή.
Ωστόσο, το γεγονός ότι ο κ. Κουρεντής δεν διαθέτει επισήμως κάποιον θεσμικό ρόλο φαίνεται να προκαλεί τριβές μεταξύ των στελεχών της Αρχιεπισκοπής. «Ορισμένες φορές, ίσως από άγνοια, εμπλέκεται σε διοικητικά ζητήματα επικαλούμενος τη σχέση του με τον αρχιεπίσκοπο», υποστηρίζει κληρικός της Αρχιεπισκοπής.
Σε ό,τι αφορά τους κληρικούς που διακονούσαν τον προκάτοχό του ο αρχιεπίσκοπος κράτησε τους διακόνους του μακαριστού Χριστόδουλου, π. Ιωαννίκειο και π. Επιφάνιο, ενώ μόλις πριν από λίγες ημέρες όρισε νέο προσωπάρχη τον π. Γεώργιο Πολυχρονόπουλο, που αντικατέστησε τον αρχιμανδρίτη π. Ιάκωβο Μπιζαούρτη.
Πρόσωπο «κλειδί» στα διοικητικά θέματα φέρεται να είναι ο δραστήριος κληρικός π. Θωμάς Χρυσικός, γενικός αρχιερατικός και προεδρεύων του Μητροπολιτικού Συμβουλίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημαντικότερη ίσως αλλαγή που έγινε σε σχέση με τις επιλογές του προκατόχου του είναι η ουσιαστική «απενεργοποίηση» του Γραφείου Τύπου της Αρχιεπισκοπής.
Στη Σύνοδο
Στο Συνοδικό Μέγαρο της Μονής Πετράκη, οι αλλαγές είναι περιορισμένες. Η σημαντικότερη είναι η τοποθέτηση του προερχόμενου από τον τραπεζικό τομέα κ. Αντώνιου Ζαμπέλη ως γενικού διευθυντή των Εκκλησιαστικής Κεντρικής Οικονομικής Υπηρεσίας. Διατηρώντας πολύχρονη πνευματική σχέση με τον κ. Ιερώνυμο, ο νέος «τσάρος» των εκκλησιαστικών οικονομικών –που διαδέχθηκε τον κ. Κων. Πυλαρινό– καλείται να κάνει πραγματικότητα το όραμα του Αρχιεπισκόπου για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας προς όφελος των πιστών. Την προεδρία της εξαιρετικά ευαίσθητης αυτής υπηρεσίας ο κ. Ιερώνυμος εμπιστεύθηκε στον μητροπολίτη Ιωαννίνων κ. Θεόκλητο.
Πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του αρχιεπισκόπου θεωρείται ο σύμβουλός του, θεολόγος κ. Αλέξανδρος Κατσιάρας, ο οποίος ανέλαβε διευθυντής του ραδιοφωνικού σταθμού της Εκκλησίας με στόχο να αναπτύξει και να εκσυγχρονίσει το βασικό ΜΜΕ της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Σύμφωνα με συνοδικούς κύκλους, από το περιβάλλον του κ. Ζαμπέλη προέρχεται ο νέος γενικός διευθυντής της εκκλησιαστικής ΜΚΟ «Αλληλεγγύη», δημοσιογράφος κ. Κωστής Δήμτσας.
Στη νεοσύστατη θέση του ειδικού συμβούλου της αρχιγραμματείας ο κ. Ιερώνυμος τοποθέτησε έναν ικανό κληρικό, τον αρχιμανδρίτη π. Αμφιλόχιο Στεργίου, ενώ διατήρησε στη θέση του τον αρχιγραμματέα π. Κύριλλο Μυσιακούλη.
Αν και η θέση του πατρός Κυρίλλου είναι η πλέον επίζηλη και κομβική στην Ιερά Σύνοδο, ο κ. Ιερώνυμος τον περιέβαλε με την εμπιστοσύνη του, υιοθετώντας στο πρόσωπό του τη φιλοσοφία «οι δοκιμασμένοι και οι ικανοί είναι πάντα χρήσιμοι».
- Εμφανίσεις: 87281