«Πόλεμος Βορείων - Νοτίων στην Ιεραρχία»
- Δημιουργηθηκε στις Σάββατο, 09 Ιανουαρίου 2010
-
Γράφτηκε από τον/την Βήμα - Μαρία Αντωνιάδου 14:56
-
Στα 1861, χωρισμένοι στους Βορείους και στους Νοτίους, οι Αμερικανοί έζησαν τον πλέον επώδυνο πόλεμο στην ιστορία τους στην ίδια τους την πατρίδα. Στα 2010 στον ελλαδικό εκκλησιαστικό χώρο κάποιοι άλλοι «Βόρειοι» και «Νότιοι» δίνουν καθημερινές μάχες.
Ο ιδιότυπος «πόλεμος» που έχει ξεσπάσει μεταξύ των συνεργατών του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου, παρ΄ όλο που για μεγάλο χρονικό διάστημα παρέμεινε υπόγειος, έχει αρχίσει να λαμβάνει διαστάσεις και να γίνεται πλέον αισθητός στα μέλη της Ιεραρχίας, στα κυβερνητικά και πολιτικά στελέχη της χώρας. Εγκατεστημένοι στο αρχιεπισκοπικό μέγαρο, στην οδό Αγίας Φιλοθέης, στην Πλάκα, οι «Νότιοι» είναι πολλαπλώς ενισχυμένοι, αφού μεταξύ άλλων έχουν τη δυνατότητα της καθημερινής επαφής με τον Αρχιεπίσκοπο.
Οι εγκαταβιούντες εν Κολωνακίω, στη Μονή Πετράκη, όπου και το Συνοδικό Μέγαρο, «Βόρειοι» δείχνουν να λαμβάνουν όλες τις επώδυνες αποφάσεις, οι οποίες τους φέρνουν σε δύσκολη θέση...
Οι «Νότιοι»
Στην Αγίας Φιλοθέης το κλίμα μεταξύ των συνεργατών του Αρχιεπισκόπου δείχνει απόλυτα αρμονικό. Δύο αρχιμανδρίτες και δύο έγγαμοι κληρικοί αποτελούν τον επιτελικό πυρήνα της αρχιεπισκοπικής αυλής. Ο διευθυντής του ιδιαιτέρου γραφείου του Αρχιεπισκόπου αρχιμανδρίτης κ. Αθηναγόρας Δικαιάκος, ο πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Αρχιμανδρίτης κ. Γαβριήλ Παπανικολάου και ο πρωτοπρεσβύτερος και καθηγητής της Θεολογικής Σχολής, ψυχίατρος κ. Αδαμάντιος Αυγουστίδης απολαμβάνουν την απόλυτη εμπιστοσύνη του κ. Ιερώνυμου.
Παλιοί φίλοι και συνεργάτες του στη Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας, πέρασαν μαζί με τον κ. Ιερώνυμο όλες τις δύσκολες στιγμές, όπως την αποτυχημένη απόπειρα να εκλεγεί το 1998 Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος στη μάχη κατά του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου . Κοντά στους τρεις, αν και σε απόσταση από τον σκληρό πυρήνα, βρίσκεται και ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Αρχιεπισκοπής πρωτοπρεσβύτερος Θωμάς Χρυσικός.
Όλοι τηρούν χαμηλούς τόνους, αποφεύγουν να εκτίθενται και καλλιεργούν το προφίλ της συναίνεσης και του διαλόγου. Όλες οι αποφάσεις και οι κινήσεις εκπηγάζουν από την Αγίας Φιλοθέης και δεν είναι λίγες οι φορές που οι «Βόρειοι» δεν γνωρίζουν τι... ποιούν οι «Νότιοι».
Μυστικές συναντήσεις και επαφές. Επικοινωνίες με κυβερνητικά στελέχη και απόψεις κοινωνικές, ως και σοσιαλιστικές. Γεγονός που «εξοργίζει» τους «Βορείους» αφού ουδείς τους ενημερώνει.
Χαρακτηριστικά είναι τα όσα συνέβησαν με την πρόσληψη των εκκλησιαστικών υπαλλήλων μέσω ΑΣΕΠ καθώς ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούσης δήλωσε ότι επικοινώνησε με τον Αρχιεπίσκοπο και η Εκκλησία αποδέχεται τις αποφάσεις του. Είχε προηγηθεί η μεσολάβηση των «Νοτίων», η οποία προκάλεσε την μήνιν των «Βορείων» που τους χαρακτήρισαν ενδοτικούς.
Οι «Νότιοι», εκτός από τις επικρίσεις των «Βορείων», δέχονται και τα βέλη των ιεραρχών. Πρόκειται για τους λεγόμενους πενηντάρηδες που στήριξαν την εκλογή του Αρχιεπισκόπου και ορισμένοι εκ των οποίων εκτιμούσαν ότι θα έπαιρναν στα χέρια τους τη χάραξη της εκκλησιαστικής πολιτικής, αφού ο διάγων ήδη την όγδοη δεκαετία της ζωής του κ. Ιερώνυμος θα χρειαζόταν βοήθεια και στήριξη. Λογάριασαν όμως χωρίς τον «ξενοδόχο» του αρχιεπισκοπικού «στρατηγείου» και κυρίως των «νοτίων επιτελών» του.
Οι «Βόρειοι»
Φυσικός ηγέτης του στρατοπέδου των «Βορείων» θεωρείται ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Θεόκλητος, πρόεδρος της Συνοδικής Επιτροπής Οικονομικών. Κοντά του βρίσκεται και ο «τσάρος» των οικονομικών της Εκκλησίας κ. Α. Ζαμπέλης, γενικός διευθυντής της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Οικονομικής Υπηρεσίας (ΕΚΥΟ), στενός συνεργάτης του κ. Ιερώνυμου επί μία και πλέον δεκαπενταετία. Δίπλα τους βρίσκεται πάντα ο ειδικός νομικός σύμβουλος του Αρχιεπισκόπου κ. Θ. Παπαγεωργίου.
Διεκδικητικοί, δυναμικοί και με πιο «δεξιόστροφες» απόψεις, και οι τρεις τους χαρακτηρίζονται από τεχνοκρατικές αντιλήψεις. Ο 79χρονος Μητροπολίτης Ιωαννίνων, μέλος του ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας, θεωρείται ο καλύτερος γνώστης των οικονομικών της Εκκλησίας. Εξ απορρήτων συνεργάτης του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ Τίκκα, επικεφαλής των οικονομικών της Εκκλησίας το πρώτο διάστημα της Αρχιεπισκοπίας Χριστόδουλου Παρασκευαΐδη, πολύτιμος σύμμαχος του κ. Ιερώνυμου στη διεκδίκηση του αρχιεπισκοπικού θρόνου πριν από περίπου δύο χρόνια, ο κ. Θεόκλητος έχει αρχίσει να συγκεντρώνει τα επικριτικά «βλέμματα» των «Νοτίων» αλλά και ορισμένων ιεραρχών που στήριξαν την εκλογή του κ. Ιερωνύμου και οι οποίοι δεν δείχνουν να «αντέχουν» το προβάδισμα του Μητροπολίτη Ιωαννίνων.
O κ. Α. Ζαμπέλης, από την άλλη πλευρά, αντιμετωπίζει τα επικριτικά βλέμματα πολλών καθώς πρόκειται για ένα στέλεχος της Εκκλησίας που προέρχεται από τη λεγόμενη αγορά. Πρώην στέλεχος της Εμπορικής Τράπεζας και διοικητής άλλοτε κρατικών ναυπηγείων, ο σημερινός «τσάρος» των οικονομικών της Εκκλησίας έχει επιβάλει δραστικές περικοπές στη λειτουργία όλων των εκκλησιαστικών επιτροπών. Πολλοί ιεράρχες υποστηρίζουν τις θέσεις του αφού αντιστάθηκε σθεναρά στην αύξηση της καταβολής του ΕΤΑΚ που απαιτεί η κυβέρνηση. Ορισμένα όμως κυβερνητικά στελέχη αρνούνται να διαπραγματευθούν με τους κκ. Θεόκλητο και Ζαμπέλη, οι οποίοι με τις νομικές συμβουλές του κ. Παπαγεωργίου διαθέτουν επιχειρήματα που προκαλούν «πονοκεφάλους» και σε ορισμένες περιπτώσεις και «ημικρανίες» στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Ο κ. Ιερώνυμος σε ρόλο πυροσβέστη
Ο Αρχιεπίσκοπος προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ των δύο πλευρών. Κυρίως όμως έχει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που υπάρχουν στις σχέσεις με το κράτος. Και όπως δηλώνει σε πολλούς αρχιερείς, «με το μικρότερο κόστος θέλω να κερδίσω όσο περισσότερα οφέλη μπορώ για την Εκκλησία».
Ακόμη επισημαίνει ότι στην πρώτη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου, είχε την ευκαιρία να συζητήσει διεξοδικά όλο το φάσμα τωνσχέσεων Εκκλησίας και Πολιτείας. «Δεν θέλω τον χωρισμό.
Επιθυμώ διακριτούς ρόλους.Δέχομαι πιέσεις» φέρεται να είπε ο Πρωθυπουργός στον Αρχιεπίσκοπο. Και ο κ. Ιερώνυμος πότε δείχνει να ασπάζεται τις απόψεις των «Βορείων» και πότε να εφαρμόζει τις τακτικές των «Νοτίων» στην προσπάθειά τουνα αποφύγει ένα επώδυνο διαζύγιο Εκκλησίας και Κράτους.
Η κατάσταση στην οποία ισορροπεί ταχυδακτυλουργικά ο Αρχιεπίσκοπος, λένεκάποιοι, αποτυπώθηκε στην αιφνιδιαστική επίσκεψη έπειτα από πρόσκληση του Πρωθυπουργού και την ομιλία του ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου λίγο πριν αλλάξει η χρονιά. Η πρωτοβουλία αυτής της κίνησης αποδίδεται κατά κύριο λόγο στις συμβουλές των «Νοτίων» και στις επαφές τους. Οι «Βόρειοι» ενημερώθηκαναφού άρχισαν να εκτυλίσσονται τα γεγονότα και είδαν τα πρώτα πλάνα στις τηλεοράσεις.
Ο κ. Ιερώνυμος φρόντισε πάντως στην ομιλία του να αναφερθεί σε όλα τα ζητήματα και ειδικά στα προβλήματα που αντιμετωπίζει εξαιτίας της άρνησης ορισμένων υπουργών να συνεργαστούν με τους συνεργάτες του. Και είναι γνωστόότι αυτοί που δηλώνουν πως ορισμένα κυβερνητικά στελέχη δεν προωθούν την επίλυση των προβλημάτων της Εκκλησίας δεν είναι άλλοι από τους «Βορείους».
- Εμφανίσεις: 76265