Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος κέρδισε στον δεύτερο γύρο το Φανάρι
- Δημιουργηθηκε στις Τετάρτη, 03 Μαρτίου 2010
-
Γράφτηκε από τον/την Το Βήμα - Μαρία Αντωνιάδου 12:50
-
«Δεν θα παρανομήσουμε». Αυτό ήταν το σαφές μήνυμα που απέστειλε χθες ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος και οι μητροπολίτες μέλη του Δευτεροβάθμιου Εκκλησιαστικού Δικαστηρίου για αρχιερείς στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο.
Έπειτα από μια ολιγόωρη συνεδρίαση το δικαστήριο υιοθέτησε την πρόταση του Αρχιεπισκόπου και των νομικών του συμβούλων και έκρινε ως απαράδεκτη την έφεση του πρώην Μητροπολίτη Αττικής κ. Παντελεήμονος Μπεζενίτη, ο οποίος καθαιρέθηκε μετά την αμετάκλητη καταδίκη του από τον Άρειο Πάγο για υπεξαίρεση μεγάλου χρηματικού ποσού από τη Μονή του Οσίου Εφραίμ στη Νέα Μάκρη.
Το δικαστήριο δεν εισήλθε στην ουσία της υπόθεσης επικαλούμενο τα όσα ορίζει το άρθρο 160 του Νόμου 5383 του 1932, σύμφωνα με το οποίο: «Καταστάσης αμετακλήτου της αποφάσεως του κοινού ποινικού δικαστηρίου ανακοινοί ταύτην εν αντιγράφω προς τον Πρόεδρον της Ιεράς Συνόδου, προκαλεί την υπό του αρμοδίουΕκκλησιαστικού Δικαστηρίου καθαίρεσιν του καταδικασθέντος άνευ ετέρας διαδικασίας».
Σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος και τα μέλη του δικαστηρίου θα αποστείλουν την απόφασή τους στον Οικουμενικό Πατριάρχη, ο οποίος μόλις πριν από 15 ημέρες είχε ζητήσει να εκδικαστεί η έφεση του πρώην μητροπολίτη και να αποσταλεί στο Φανάρι το έκκλητο, προκειμένου να συγκληθεί εκεί το τριτοβάθμιο Εκκλησιαστικό Δικαστήριο για να εξετάσει το ζήτημα.
Με τη χθεσινή του απόφαση το δικαστήριο, όπως έλεγαν ιεράρχες, προκαλεί εξαιρετικά προβλήματα στον κ. Βαρθολομαίο καθώς τον φέρνει «απέναντι» στους νόμους της ελληνικής πολιτείας και στις αποφάσεις του ανώτατου πολιτικού δικαστηρίου της χώρας. Μάλιστα, όπως τονίζεται, το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα πρέπει να επιστρατεύσει «όλο του το οπλοστάσιο» για να εκδικάσει το έκκλητο (το δικαίωμα προσφυγής του κ. Παντελεήμονος στο Οικουμενικό Πατριαρχείο), αφού η απόφαση καθαίρεσης, αλλά και η χθεσινή απόρριψη της έφεσής του στηρίζονται στους νόμους και στις αποφάσεις της ποινικής δικαιοσύνης.
Άλλωστε η ελλαδική εκκλησιαστική Δικαιοσύνη όταν έκρινε την υπόθεση του πρώην μητροπολίτη την έβαλε στο αρχείο κηρύσσοντάς τον επί της ουσίας αθώο.
Χωρισμένοι σε δύο ομάδες οι μητροπολίτες «δικαστές» αποφάσισαν στη συντριπτική τους πλειονότητα να εφαρμόσουν όσα ορίζουν οι νόμοι. Έτσι έπεσαν στο κενό οι προσπάθειες των Μητροπολιτών Ιωαννίνων κ. Θεόκλητου και Περιστερίου κ. Χρυσόστομου που διατηρούν στενές σχέσεις με το Οικουμενικό Πατριαρχείο να εκδικαστεί επί της ουσίας η έφεση του πρώην μητροπολίτη.
Ο Μητροπολίτης Μεγάρων κ. Βαρθολομαίος προτίμησε να δηλώσει ότι «επέχει» (δεν συμμετέχει στην ψηφοφορία). Ακόμη, αίσθηση προκάλεσε η στάση που τήρησε ο Μητροπολίτης Φιλίππων κ. Προκόπιος, ο οποίος κάλεσε τον κ. Παντελεήμονα να εφησυχάσει και να μη βάζει σε περιπέτειες την Εκκλησία.
Ο ίδιος ο κ. Παντελεήμων βρέθηκε έπειτα από πολλούς μήνες στο Συνοδικό Μέγαρο της Μονής Πετράκη από νωρίς το πρωί συνοδευόμενος από τους νομικούς του συμβούλους και αποφεύγοντας να φορέσει το εγκόλπιο και το επανωκαλύμμαυχό του, ενδεικτικά του αρχιερατικού βαθμού. Τον βαθμό αυτόν τον έχασε πριν από ένα χρόνο με την αμετάκλητη απόφαση του Αρείου Πάγου και επανήλθε στις τάξεις των μοναχών.
Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ο κ. Παντελεήμων επιδόθηκε σε σκληρό αγώνα εξαιρέσεως των αρχιερέων που θεωρούσε ότι θα ήταν άτεγκτοι απέναντί του, όπως ο Μητροπολίτης Μετεώρων κ. Σεραφείμ. Ωστόσο οι προσπάθειές του δεν απέφεραν πολλούς καρπούς, αφού η σύνθεση του δικαστηρίου ενισχύθηκε με τη συμμετοχή του Μητροπολίτη Σπάρτης κ. Ευσταθίου.
Όπως λέγεται, προκάλεσε εντύπωση, σύμφωνα με πληροφορίες, το ότι όλα τα μέλη του Εκκλησιαστικού Δικαστηρίου απέφυγαν να απευθυνθούν ευθέως στον κ. Παντελεήμονα για να μη χρησιμοποιήσουν την προσφώνηση «σεβασμιότατε» που απευθύνουν στους μητροπολίτες.
«Θα προσφύγω στο Πατριαρχείο. Εκεί θα δικαστώ και θα δικαιωθώ» λέγεται ότι άρχισε να φωνάζει στους διαδρόμους του Συνοδικού Μεγάρου ο κ. Παντελεήμων όταν ενημερώθηκε για την απόφαση του δικαστηρίου, η οποία επί της ουσίας του παρέχει πλέον ελάχιστα περιθώρια ελιγμών.
Το κλίμα στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος ήταν και παραμένει εκρηκτικό. Πολλοί αρχιερείς, όπως ο Πειραιώς κ. Σεραφείμ , ο Καλαβρύτων κ. Αμβρόσιος και ο Νέας Σμύρνης κ. Συμεών, χαρακτήρισαν απαράδεκτη την εκδίκαση της υπόθεσης. Οι κκ. Σεραφείμ και Συμεών δεν προσήλθαν στο δικαστήριο παρ΄ ότι είχαν κληθεί. Αντιθέτως, ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων πήγε στη Μονή Πετράκη, εξέθεσε τις απόψεις του για τα προβλήματα που θα υπήρχαν από την ενδεχόμενη εκδίκασητης υπόθεσης και αποχώρησε.
- Εμφανίσεις: 58183