Ο Αρχιεπίσκοπος Καντέρμπουρι στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών (Φωτογραφίες)

ImageΤην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών επισκέφθηκε λίγο μετά τις 12 σήμερα Πέμπτη, 25 Νοεμβρίου 2010 ο Αρχιεπίσκοπος Καντουαρίας κ. Ρουόμαν Ουίλιαμς.

Τον Αγγλικανό Αρχιεπίσκοπο Καντουαρίας υποδέχθηκε στην είσοδο του Αρχιεπισκοπικού Μεγάρου, ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αρχιμ. Γαβριήλ Παπανικολάου.

Εν συνεχεία οι δύο Αρχιεπίσκοποι μετέβησαν στο γραφείο του κ. Ιερωνύμου, όπου είχαν μια σύντομη συνάντηση και συνομιλία.

Η συνάντηση διήρκεσε περίπου μία ώρα και πραγματοποιήθηκε παρουσία των Επισκόπων και κληρικών της Ι. Αρχιεπισκοπής, αλλά και των μελών της αντιπροσωπείας της Αγγλικανικής Εκκλησίας που συνοδεύουν τον Αρχιεπίσκοπο του Καντέρμπουρι.

«Με ιδιαίτερη χαρά υποδεχόμαστε τον Αρχιεπίσκοπο Καντερβουρίας και Πριμάτο Πάσης Αγγλίας στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών» είπε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Μακαριώτατος. «Στο πρόσωπό σας», συνέχισε, «διακρίνουμε όχι μόνο έναν άριστο Καθηγητή Πατερικής Θεολογίας, αλλά και τον ειλικρινή φίλο της Ορθοδοξίας και μελετητή και γνώστη της Ορθοδόξου δογματικής διδασκαλίας.

Επιπλέον υποδεχόμαστε τον πρώτο εν ίσοις των Επισκόπων της Αγγλικανικής Κοινωνίας, στο πρόσωπο του οποίου αντιπροσωπεύεται η Αγγλικανική Εκκλησία με την οποία μας δένουν μακροχρόνιοι δεσμοί αγάπης και φιλίας. Δεσμοί που πηγάζουν από την αποδοχή κοινών δογμάτων και Εκκλησιαστικών Παραδόσεων, αλλά και από την από κοινού προσπάθεια, κυρίως μέσω του θεολογικού διαλόγου, εν αγάπη και αληθεία, υπερνικήσεων των υφισταμένων διαφορών που μας χωρίζουν».

«Στο πρόσωπό σας», υπογράμμισε, «διακρίνουμε τον διάδοχο του Έλληνα το γένος, Αγίου Θεοδώρου του Τάρσεως που έγινε Αρχιεπίσκοπος Καντερβουρίας και μεταλαμπάδευσε στις Βρετανικές νήσους τη θρησκευτική και θύραθεν παιδεία των Ελλήνων».

Και σημείωσε: «Κατά τη στιγμή αυτή δεν μπορούμε να μη θυμηθούμε και τις ωραίες μορφές των Βρετανών φιλελλήνων που προσέφεραν τόσα πολλά, ακόμα και αυτή τη ζωή τους, ορισμένοι, στη μικρή μας πατρίδα, ιδίως κατά την ελληνική επανάσταση».

Μακαριώτατος αναφέρθηκε στους άρρηκτους δεσμούς φιλίας που ενώνουν τους δύο λαούς, αλλά και τα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν.Image

Όπως τόνισε, «ανάμεσα στα πολλά θέματα που θίχτηκαν κατά τη συνάντηση που έγινε μεταξύ της αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Αγγλίας που επισκέφθηκε την Αθήνα πέρυσι και των Συνοδικών Επιτροπών της Εκκλησίας μας, ένα για μας τουλάχιστον ιδιαίτερα ξεχωρίζει: το θέμα της αντιμετώπισης των αναγκών που δημιούργησε η παρούσα οικονομική κρίση και ιδιαίτερα η αντιμετώπιση της πείνας που σταδιακά έχει αρχίσει όλο και περισσότερο να απλώνει το φάσμα της επάνω στα πλατειά στρώματα της κοινωνίας».

«Το φαινόμενο μέχρι πρόσφατα εμφανιζόταν μακριά από το κατώφλι του σπιτιού μας», πρόσθεσε, «τώρα όμως με τις δραστικές περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, με την αλματώδη αύξηση της ανεργίας, με την φοβερή ύφεση που έχει ενσκύψει σε πολλές χώρες της Ευρώπης, η πείνα και η ανέχεια όλο και περισσότερο χτυπούν συνεχώς και εκκωφαντικά τη δικιά μας πόρτα».

«Με την πεποίθηση ότι η επικοινωνία μας και η ανταλλαγή απόψεων επί του θέματος της φτώχειας και άλλων σύγχρονων προβλημάτων του ευρωπαϊκού μας σπιτιού θα συμβάλει στην τελέσφορη λύση τους», ο Μακαριώτατος ευχήθηκε στον Αρχιεπίσκοπο Καντέρμπουρι «ευ παρέστητε».

Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος κ. Williams επισήμανε: «Η Εκκλησία της Αγγλίας και η Εκκλησίας της Ελλάδος έχουν πολλά κοινά. Η Εκκλησία έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην ιστορία των δύο χωρών και αυτό που έμαθαν και οι δύο Εκκλησίες μέσα από αυτή την παράδοση αιώνων είναι ότι πρόκειται για έναν χώρο διακονίας και όχι εξουσίας. Έχουμε βαθύτατα συγκινηθεί από τη δραστηριοποίηση τόσο τη δική σας, όσο και των στελεχών σας. Παρατηρούμε την αφοσίωση αυτή της Εκκλησίας προς όλους όσοι έχουν ανάγκη και ειδικά τους φτωχούς. Όπως μας υπενθυμίσατε Μακαριώτατε είναι δύσκολες οι μέρες που περνάμε για όλες τις χώρες και ειδικά για την Ευρώπη.

Ο Κύριος μας καλεί για αύξηση της διακονίας και της γενναιοδωρίας μας σε κάθε χώρο. Αλλά πάνω απ’ όλα έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια εκ Θεού κλήση για σεβασμό στην αξιοπρέπεια του ανθρωπίνου όντος. Η πίστη ότι είμαστε κατ’ εικόνα και κατ’ όμοίωση του Θεού πλασμένοι είναι μια εξαιρετικά βαθύτατη χριστιανική πίστη. Δεν πρόκειται για ένα πολιτικό ιδεώδες ή έναν φιλοσοφικό στοχασμό και όλα όσα έχουν συμβεί για την πρόοδο της Ευρώπης τους τελευταίους αιώνες βασίστηκαν σε αυτή τη βαθύτατη πίστη. Σε καιρό οικονομικής κρίσης και πενίας η κοινή μας μαρτυρία αυτής της πίστης καθίσταται ολοένα και σημαντικότερη.

Ο Κύριος μας έχει πλάσει ώστε να κοινωνούμε με Εκείνον και έτσι μας έχει εμφυτεύσει εντός μας την εικόνα Του. Αυτή την εικόνα βλέπουμε στους περιθωριοποιημένους και τους πένητες και εδώ έγκειται το όραμα που θα συμβάλει στην ανανέωση των εθνών μας».

 Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Εμφανίσεις: 126819
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!