Ιερώνυμος: ''Καλούμαστε να αλλάξουμε μυαλό''

seirios 1

«Καλούμαστε να μετανοήσουμε, να αλλάξουμε μυαλό, να αλλάξουμε εσωτερικά, για να μπορέσουμε να έχουμε πάλι υγιείς θεσμούς» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος κατά την διάρκεια των εγκαινίων της Έκθεσης-Φεστιβάλ «Ελλήνων αντάμωμα».

Η έκθεση πραγματοποιείται στο Σταθμό Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (ΣΕΑ) «Σείριος» και τα εγκαίνια τέλεσε ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Αρχιμανδρίτης Συμεών Βολιώτης, παρουσία του Αρχιεπισκόπου, του αντιπροέδρου της Βουλής κ. Αλέξη Μητρόπουλου, εκπροσώπων της Περιφέρειας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τοπικών συλλόγων, φορέων και οργανισμών.

Ο διοργανωτής της έκθεσης κ. Παναγιώτης Βασιλάκος ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο για την παρουσία του και αναφέρθηκε στους στόχους και τους σκοπούς της έκθεσης.

Στον χαιρετισμό του ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε πως «η λέξη αντάμωμα δεν είναι μία συνηθισμένη λέξη. Έχει μέσα συναίσθημα και ψυχισμό. Δεν είναι μία συνάντηση με κερδοσκοπικό χαρακτήρα, αλλά έχει μία βαθύτερη εσωτερική έννοια, η οποία είναι περισσότερο έντονη όταν συνδεθεί με πολιτιστικές εκδηλώσεις και κυρίως με παραδοσιακά τραγούδια και χορούς. Κάτι που για πολλές δεκαετίες είχε περιφρονηθεί σε αυτόν τον τόπο».

Μιλώντας για την αξία της παράδοσης ο Αρχιεπίσκοπος επεσήμανε: «Υπάρχει μία σύγχυση με τις έννοιες παράδοση και συντήρηση. Υπάρχει διαφορά μεταξύ των δύο αυτών εννοιών. Η συντήρηση απλώς διατηρεί, ενώ η παράδοση είναι κάτι ζωντανό, παίρνει κάτι από το παρελθόν, βάζει το δικό της στοιχείο και προχωρά. Μας χρειάζεται η παράδοση. Την χρειαζόμαστε περισσότερο από κάθε άλλη εποχή. Ό,τι μπορεί και ζει και προχωρεί έχει μέσα γνησιότητα. Έτσι, λοιπόν, το αντάμωμα και η παράδοση έχουν κάποιο σύνδεσμο».

Ο Αρχιεπίσκοπος έκανε λόγο για τα προβλήματα και τις δυσκολίες της εποχής, αλλά και για ανάγκη αυτοκριτικής υπογραμμίζοντας πως «οι απροσεξίες όλων μας, μας έχουν φέρει σε μία δύσκολη κατάσταση και προσπαθούμε με αγώνες να ξεφύγουμε. Αυτό θα επιτευχθεί, όμως, αν κάνουμε ένα εσωτερικό αντάμωμα. Αν κάνουμε αυτοκριτική. Να δούμε πού και πόσο φταίξαμε, αλλά και πώς μπορούμε να το διορθώσουμε. Κανείς δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Πάντα φταίνε οι άλλοι. Αυτό είναι το λάθος. Όλοι φταίξαμε και όλοι φταίμε καθημερινά». Προσέθεσε στη συνέχεια πως κάποιοι ακούγοντας την λέξη μετάνοια, νομίζουν πως πρόκειται για σκοταδισμό. «Μετανοώ, όμως, σημαίνει αλλάζω μυαλό και σκέψεις. Αλλάζω πορεία» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος και συνέχισε λέγοντας πως «καλούμαστε να μετανοήσουμε, να αλλάξουμε μυαλό, να αλλάξουμε εσωτερικά, για να μπορέσουμε να έχουμε πάλι υγιείς θεσμούς. Στην εποχή μας, λοιπόν,» είπε ο Αρχιεπίσκοπος, «που αποϊεροποιείται η εικόνα του ανθρώπου και χάνει την αξία της, ευτελίζεται και γίνεται ένα εμπορεύσιμο αγαθό και κατ΄ επέκταση εκμεταλλεύσιμο, χρειάζεται το αντάμωμα».

Στη συνέχεια χαιρετισμό απηύθυνε ο αντιπρόεδρος της Βουλής και αμέσως μετά ξεκίνησε μουσικοχορευτική εκδήλωση από τους 80 παραδοσιακούς συλλόγους που συμμετέχουν στην έκθεση. Η μουσικοχορευτική παράσταση ξεκίνησε με παραδοσιακούς χορούς από το Κέντρο Εκκλησιαστικής Διακονίας Οινοφύτων.

Αμέσως μετά ο Αρχιεπίσκοπος επισκέφθηκε τους χώρους της έκθεσης και συνομίλησε με τους παραγωγούς και εκθέτες.

Η έκθεση φεστιβάλ «Ελλήνων αντάμωμα» είναι μία προβολή της ελληνικής παραδοσιακής παραγωγής, της ελληνικής επιχειρηματικότητας και της αγροτικής ανάπτυξης. Καλύπτει όλο το εύρος των προϊόντων με έμφαση στην ανάδειξη καινοτομιών. Η έκθεση ξεκίνησε σήμερα και θα διαρκέσει μέχρι τις 5 Απριλίου και συμμετέχουν πάνω από 120 εκθέτες από όλη την Ελλάδα. Καθημερινά θα πραγματοποιούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις, αλλά και επιμορφωτικές διαλέξεις και ομιλίες.

 ΦΩΤΟ: Χρήστος Μπόνης

seirios 2

seirios 4

seirios 6

seirios 10

seirios 18

seirios 24

 

seirios 15

Εμφανίσεις: 29653
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!