Ο Ακάθιστος Ύμνος στον Άγιο Διονύσιο τον Αρεοπαγίτη
- Δημιουργηθηκε στις Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2015
-
Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr - 21.15
-
Γράφει ο Αιμίλιος Πολυγένης
Σε κλίμα κατάνυξης τελέστηκε σήμερα, Παρασκευή 27 Μαρτίου η Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου στον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου στο Κολωνάκι.
Στην ακολουθία χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, πλαισιούμενος από τον Σεβ. Μητροπολίτη Μπουένος Αϊρες κ. Ταράσιο, τον Πρωτοσύγκελο Αρχιμ. Συμεών Βολιώτη και τον Αρχιμ. Χρυσόστομο Παπαθανασίου.
Να αναφερθεί ότι πλήθος πιστών συνέρρευσε στον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου για να αναπέμψει δεήσεις προς τη Θεοτόκο την τελευταία Στάση των Χαιρετισμών.
Μετά το πέρας της Ακολουθίας ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ευχαρίστησε τον κ. Ταράσιο για την παρουσία του από την μακρινή Αργεντινή, τονίζοντας ότι "τον ευχαριστούμε για την χαρά που μας έδωσε σήμερα και συγχρόνως να του ευχηθούμε για την διαποίμανση και τη επιτυχία του μεγάλου έργου που διακονεί μακριά από εδώ."
Στη συνέχεια ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας ζήτησε από τον Μητροπολίτη Μπουένος Αϊρες να πει δύο λόγια προς τον λαό του Θεού.
"Μακαριώτατε, η Νότιος Αμερική είναι μακριά από τις πατρίδες και εμείς προσπαθούμε πάντα με την δύναμη του Θεού και την προστασία και σκέπη της Παναγίας", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ταράσιος.
Επίσης ο Σεβασμιώτατος του Οικουμενικού Πατριαρχείου τόνισε: "Ήρθαμε σήμερα εδώ να πάρουμε δύναμη από την Παναγία για να συνεχίσουμε το έργο μας"
Ο Ακάθιστος Ύμνος ψάλλεται τμηματικά το βράδυ της Παρασκευής των τεσσάρων πρώτων εβδομάδων των Νηστειών και ολόκληρο το βράδυ της Παρασκευή της πέμπτης εβδομάδας των Νηστειών, κατά τη διάρκεια της Ακολουθίας του Ακάθιστου Ύμνου.
Αποτελείται από το προοίμιο «Τη υπερμάχω στρατηγώ τα νικητήρια» και 24 οίκους (στροφές) με αλφαβητική ακροστιχίδα από το Α έως το Ω.
Το πρώτο μέρος του ποιήματος (Α-Μ) αναφέρεται σε επεισόδια από τη ζωή της Παναγίας (Ευαγγελισμός, Γέννηση του Ιησού, Υπαπαντή κ.ά.) και το δεύτερο μέρος (Ν-Ω) σε θεολογικά θέματα.
Αναφέρεται γενικότερα στην ενανθρώπιση του Ιησού και τη σωτηρία των ανθρώπων, ενώ εξαίρεται η συμβολή της Παναγίας.
- Εμφανίσεις: 40574