Ο Δήμαρχος Φυλής ζήτησε την παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου

filis-4

Συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, παρουσία του Μητροπολίτη Ιλίου κ. Αθηναγόρα είχε ο Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς.

Το Δήμαρχο συνόδευσαν ο Γενικός Γραμματέας Αργύρης Αργυρόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Φυλής Σπύρος Μπρέμπος, ο Δημοτικός Σύμβουλος Γιώργος Αβράμης, η Πρόεδρος Ελένη Λιάκου και τα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου Φυλής, Στέλιος Νίκας, Βαγγέλης Σταματάκος και Κώστας Μπρέμπος.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η υποβολή του πάνδημου αιτήματος επανάληψης του εθίμου λιτάνευσης της Εικόνας της Μονής Κλειστών, που έχει διακοπεί με Απόφαση του Ηγουμενοσυμβουλίου.

Κατά την τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Χρήστος Παππούς τόνισε την ανάγκη της επανάληψης του εθίμου, που, όπως είπε, είναι βαθειά ριζωμένο στη συνείδηση του κόσμου και πρόσθεσε ότι κι ο ίδιος, όταν χρειάστηκε να λείψει από την πόλη, ως φοιτητής ή στρατιώτης, φρόντιζε, πάντα, να επιστρέφει την ημέρα της λιτάνευσης.

Επεσήμανε ακόμα ότι ο Δήμος Φυλής βρίσκεται πάντα στο πλευρό της Μονής Κλειστών και της Εκκλησίας γενικότερα κι έχει στηρίξει την ανέγερση των ιερών ναών της περιοχής.

Πρόσφερε μάλιστα στον Αρχιεπίσκοπο τα φωτογραφικά άλμπουμ του Δήμου Άνω Λιοσίων, που περιέχουν εικόνες από τη λιτάνευση καθώς και το έμβλημα του Δήμου Φυλής.

Από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Φυλής Σπύρος Μπρέμπος παρέδωσε βιβλιοδετημένο τόμο που περιελάμβανε το έγγραφο αίτημα επανάληψης του εθίμου, σημαντικά ντοκουμέντα για το ιστορικό της υπόθεσης, τις αποφάσεις των τοπικών Συμβουλίων Άνω Λιοσίων και Φυλής και των κοινωνικών φορέων του Δήμου, ιστορικής αξίας φωτογραφίες από τη λιτάνευση της εικόνας και το ψήφισμα με τις 3500 υπογραφές ενοριτών που ζητούν την επανάληψη του εθίμου.

Πρόσφερε ακόμα στον Αρχιεπίσκοπο, το βιβλίο «Παλιά μοναστήρια της Πάρνηθας» κι ένα καλάθι με παραδοσιακά προϊόντα της Φυλής, που επιμελήθηκε η Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Ελένη Λιάκου.

Τέλος, δεν παρέλειψε να τονίσει ότι το έθιμο έχει μακραίωνη ιστορία και το περιμένουν με ευλάβεια, κάθε χρόνο, οι κάτοικοι της Φυλής και κυρίως οι ηλικιωμένοι.

Ο Δημοτικός Σύμβουλος Γιώργος Αβράμης τόνισε ότι το έθιμο ενώνει ανθρώπους και παρατάξεις στο Δήμο Φυλής και χαριτολόγησε αναφέροντας ότι ο ίδιος και ο Αντιδήμαρχος Σπύρος Μπρέμπος, ως έφηβοι, διαγκωνίζονταν ποιος θα κρατήσει την εικόνα.

Απαντώντας ο Αρχιεπίσκοπος καλωσόρισε τους εκπροσώπους του Δήμου Φυλής και τόνισε ότι, εντός των ημερών, θα συζητήσει το θέμα με τις μοναχές, καθώς δεν έχει, εκ του νόμου, την αρμοδιότητα να επέμβει στη Μονή Κλειστών.

Επίσης ότι θα θέσει το θέμα στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Κλείνοντας τη συνάντηση είχε φιλική συνομιλία με επίκεντρο την γενέτειρά του, το Σχηματάρι Βοιωτίας, το μοναστήρι του Οσίου Λουκά Βοιωτίας, όπου μόνασε και την αρβανίτικη καταγωγή του.

Γνωρίζοντας το τελευταίο, ο Σπύρος Μπρέμπος του πρόσφερε ένα δικό του cd με αρβανίτικα τραγούδια, το οποίο ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας αποδέχθηκε ευχαρίστως.

filis-2

filis-3

filis-1

Εμφανίσεις: 31837
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!