Τριήμερο εκδηλώσεων στο Πολιτιστικό Κέντρο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών
- Δημιουργηθηκε στις Τετάρτη, 10 Δεκεμβρίου 2014
-
Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr - 14.12
-
Με μία σεμνή αλλά συγκινητική τελετή ολοκληρώθηκε την Κυριακή 7 Δεκεμβρίου το τριήμερο εκδηλώσεων για παιδιά και εφήβους «Πορεία στα Χριστούγεννα», που οργάνωσε το Πολιτιστικό Κέντρο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών με την ευγενική χορηγία του Ραδιοσταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος και των εκδόσεων ΑΘΩΣ.
Γονείς, εκπαιδευτικοί και παιδιά, συγγραφείς, εικονογράφοι, ηθοποιοί μουσικοπαιδαγωγοί, κινηματογραφιστές και δημοσιογράφοι συναντήθηκαν στο πλαίσιο μιας σειράς εκδηλώσεων που είχαν ως στόχο να δώσουν στα παιδιά μέσα από εικαστικά και μουσικοκινητικά δρώμενα, εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης, το πραγματικό και λησμονημένο νόημα των Χριστουγέννων.
Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών πανοσιολογιώτατος αρχιμανδρίτης π. Συμεών Βολιώτης, ο οποίος εκπροσώπησε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ι.Α.Α. Αιδεσιμολ. Πρωτοπρ. π. Αδαμάντιος Αυγουστίδης.
Η τελετή λήξης είχε σαν κύριο άξονά της την βράβευση από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών συγγραφέων, εικονογράφων και εκδοτικών φορέων που υπηρετούν το παιδικό χριστιανικό βιβλίο, καθώς και σε δημοσιογράφους που προωθούν την φιλαναγνωσία.
Στην τελετή αυτή τιμήθηκε κατ' αρχήν για το σύνολο των εκδόσεών της η Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Καρέα εκπροσωπούμενη από την σεβαστή ηγουμένη της και μία μικρή συνοδεία μοναζουσών.
Στη συνέχεια τιμήθηκαν οι συγγραφείς: Γαλάτεια Γρηγοριάδου Σουρέλη, Ζωή Κανάβα, Μυρσίνη Βιγγοπούλου και ο Παντελής Ζούρας.
Από τους εικονογράφους τιμήθηκαν ο Χρήστος Γουσίδης, η Χριστίνα Δουληγέρη-Παπαθέου και ο Κωνσταντίνος Δημητρέλος. Από τους δημοσιογράφους τέλος τιμήθηκαν η Αδαμαντία Μπούρτζινου του Ραδιοσταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος και η Σοφία Χατζή από τον Ραδιοσταθμό της Πειραϊκής Εκκλησίας.
Όλοι οι τιμηθέντες εξέφρασαν την έκπληξή και την συγκίνησή τους, διότι για πρώτη φορά γίνεται από την Εκκλησία μια παρόμοια κίνηση που αφορά και την ανάδειξη του έργου που επιτελείται από ανθρώπους στον χώρο του παιδικού βιβλίου αλλά και ενός τόσο μεγάλου αφιερώματος στα παιδιά όλης της Αθήνας για τα Χριστούγεννα.
Πρόσθεσαν επίσης ότι η διάκριση αυτή αποτελεί μια μεγάλη ηθική αμοιβή που τους παροτρύνει να συνεχίσουν την διακονία τους στο χώρο του παιδικού βιβλίου.
Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε η ευχή του Κωνσταντίνου Δημητρέλου: «Ας προσευχηθούμε στον Θεό να μην πάρει το χάρισμά μας» και το μικρό παραμύθι που αφηγήθηκε η Γαλάτεια Γρηγοριάδου Σουρέλη.
Την εκδήλωση έκλεισε με μοναδικά ποιοτικό τρόπο το εξαίρετο νεανικό μουσικό σχήμα «Σεμέν», με τραγούδια παραδοσιακά και κάλαντα.
Την όλη εκδήλωση καθώς και την έκθεση παιδικού και εφηβικού βιβλίου που λειτουργούσε καθ' όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων υποστήριξαν οι εκδοτικοί οίκοι: ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗ ΔΙΑΚΟΝΙΑ, ΒΙΒΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, ΑΘΩΣ/ΠΑΙΔΙΚΑ, Ι. ΣΙΔΕΡΗ, ΠΟΤΑΜΙΤΗ, ΑΚΡΙΤΑ, ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ, ΚΑΣΤΡΟ, ΠΑΡΡΗΣΙΑ, ΠΟΡΦΥΡΑ, ΣΑΙΤΗ, ενώ στην οργανωτική ετοιμασία της έκθεσης συνεισέφεραν οι εκδόσεις ΑΘΩΣ.
Παρόντες υπήρξαν εκπρόσωποι της Αποστολικής Διακονίας, της Βιβλικής Εταιρείας και οι Πορφύρης Σταμούλης, Μάρω Κοκκίνου, Νίκος Σανιδάς, Διονύσης Ποταμίτης, Αλέξανδρος Μεταξάς, Γεώργιος Γιάννος.
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου το πρωί με τις χαρούμενες φωνές των παιδιών του 15ου δημοτικού σχολείου Καλλιθέας, να γεμίζουν την ωραία αίθουσα εκδηλώσεων του ανακαινισμένου νεοκλασικού κτιρίου όπου στεγάζεται το πολιτιστικό κέντρο.
Τους μικρούς μαθητές υποδέχτηκαν οι τέσσερις εξαίρετοι νέοι μουσικοί και μουσικοπαιδαγωγικοί του Κέντρου Έρευνας και Προβολής της Εθνικής Μουσικής (Κ.Ε.Π.Ε.Μ) Ωδείο Σίμων Καράς Σωτήρης Γάλλος, Ανθία Χρόνη, Ελένη Μπούμπα, Σοφία Μπούμπα.
Παράλληλα στο ηλιόλουστο αίθριο του κτιρίου η βραβευμένη συγγραφέας Βασιλική Νευροκοπλή αφηγήθηκε στα παιδιά το διήγημά της «Ο Καλλίστρατος και η πολιτεία των αηδονιών».
Την σκυτάλη πήρε η επίσης βραβευμένη Άννα Ιακώβου που διηγήθηκε το διήγημα «Μια φάτνη στον Ψηλορείτη» με την βοήθεια του νεαρού ηθοποιού Δημήτρη Τσίκλη, ο οποίος μετέφερε τα παιδιά στην Κρήτη με την χαρακτηριστική ενδυμασία της. 1.30-12.30
Από την Κρήτη μας επανέφερε στο αστικό περιβάλλον η χαριτωμένη ιστορία της Μαρίας Βιγγοπούλου «Τα Κάλαντα Του γκρινιάρη» που παρουσίασε με διασκεδαστικό τρόπο η εκπαιδευτικός και συγγραφέας Δήμητρα Σταύρου, ενώ η εικονογράφος Αγγελική Δελεχά συνόδευσε την εκδήλωση με ένα εικαστικό δρώμενο.
Τις καρδιές των παιδιών στη συνέχεια έκλεψε η κυρία Μαρία Δημητρούλια όταν με την χαρακτηριστική της ποδιά μαγειρικής μάζεψε γύρω της τα παιδιά και τους έδειξε πως ζυμώνεται το πρόσφορο, ενώ ο Διονύσης Ποταμίτης τους διάβασε το βιβλίο «Το πρόσφορο της γιαγιάς».
Το απόγευμα της Παρασκευής ήταν αφιερωμένο στους εφήβους και στην προβολή ταινιών που παρήγαγαν, αφενός η ενορία Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μοσχάτου και αφετέρου η Ιερά Μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου.
Αντιπροσωπεία της τελευταίας, οι αδελφοί Τζανάκη έδωσαν μία πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη στον π. Ζήση Κτενίδη για τον τρόπο παραγωγής έξη συνολικά ταινιών στο πλαίσιο της εθελοντικής δράσης κινηματογραφόφιλων εθελοντών της Μητροπόλεως.
Το Σάββατο 6 Δεκεμβρίου η Αγιογράφος Μαρία Τσότρα προσκάλεσε τα παιδιά σ' ένα γοητευτικό ταξίδι στον κόσμο της βυζαντινής εικονογραφίας, ενώ η μουσικοπαιδαγωγός Νεφέλη Γιαννίση παρουσίασε ένα παιχνίδι από το βιβλίο της «Η Ζωζώ και ο γάτος ο βουλάτος μαθαίνουν μουσική».
Ακολούθησε ένα πλούσιο χριστουγεννιάτικο εκπαιδευτικό πρόγραμμα βασισμένο στο βιβλίο «Τρίγωνα κάλαντα» που παρουσίασε έξοχα η Καλλιόπη Παναγοπούλου εισάγοντας τα παιδιά στην ουσία του Σαρανταήμερου και στην σημασία της εικόνας των Χριστουγέννων.
Υποβλητική ήταν η παρουσίαση της πολυεπίπεδης ιστορίας «Ο γενναίος μάγος Γκασπάρ» με ήρωα έναν πλαστικό μάγο από την διακεκριμένη συγγραφέα Κατερίνα Μουρίκη, ενώ ακολούθησε «Το Κόκκινο ακκορντέον», ένα τρυφερό παραμύθι με τον μικρό του ήρωα να αγωνίζεται να μάθει τα κάλαντα. Το αφηγήθηκε η γνωστή συγγραφέας Ιωάννα Κυρίτση-Ταζιώτη.
Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η παρουσία του εικονογράφου Χρήστου Γουσίδη που παρουσίασε στα παιδιά την δημιουργία του κόμικ «Ο Άγιος Νικόλαος», ενώ την Κυριακή τα παιδιά σε ένα μικρό εργαστήριο δημιούργησαν τα δικά τους σχέδια.
Μαθητές γυμνασίου παρακολούθησαν την πολύ ωφέλιμη και εμπεριστατωμένη παρουσίαση της Ιωάννας Σκαρλάτου για το θέμα της εξάρτησης από τους υπολογιστές με αφορμή το βιβλίο της «Το δακτυλίδι της σαπουνόφουσκας», ενώ την ίδια ώρα για τα μικρότερα παιδιά η εικονογράφος Πέγκυ Φούρκα βοήθησε τα παιδιά να φτιάξουν Χριστουγεννιάτικα στολίδια και να προσεγγίσουν το χαριτωμένο βιβλίο «Χριστούγεννα στην κοιλιά της μαμάς μου».
Τις εκδηλώσεις του Σαββάτου έκλεισε το μουσικό σχήμα Πολύλαλον. Η Θεοδώρα Φραντζικινάκη με το ακορντεόν της και ο Χαράλαμπος Αυγερινός με τον ήχο της γκάιντας τραγούδησαν κάλαντα από όλο τον κόσμο συνοδευόμενα από τα δύο μικρά παιδιά τους.
Την Κυριακή η συγγραφέας και γυμνάστρια Δήμητρα Φώτου με την υποστήριξη του Ομίλου Ολυμπιακών Αθλημάτων Δήμου Φυλής Φερενίκη εφάρμοσε με τα νήπια ένα πρωτότυπο κινητικό παιχνίδι εμπνευσμένο από το βιβλίο της «Τα βατραχάκια του Άθω». Τα μικρά παιδιά διασκέδασαν συνοδευόμενα από τον Κώστα Μεσσήνη που έπαιξε τουμπελέκι. 1.00-12.00
Η συγγραφέας και παιδαγωγός Αθηνά Ντάσιου-Γιάννου αφηγήθηκε σε μεγαλύτερα παιδιά την αληθινή ιστορία του Αγίου Βασιλείου με βάση ένα από τα βιβλία της, ενώ στη συνέχεια με την βοήθεια της νεαρής Μαριάννας Γιάννου που την συνόδευσε στο πιάνο παρουσίασε το ομώνυμο βιβλίο της «Το πιάνο». Ο εικονογράφος Σταμάτης Μπονάτσος μύησε τα παιδιά στην τέχνη του.
Χαρούμενη και εγκάρδια η εικαστική καλλιτέχνης Πολυξένη Βάκου προσκάλεσε τους μικρούς μας φίλους σε ένα ταξίδι στον κόσμο του κολλάζ με το βιβλίο «Χριστούγεννα είναι..».
Το μεσημέρι της Κυριακής με την συμμετοχή μιας ομάδας παιδιών γυμνασίου οργανώθηκε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με κύρια ομιλήτρια την πρεσβυτέρα, μητέρα οκτώ παιδιών, συγγραφέα και μουσικό κυρία Ελένη Στάτη Λεφάκη που ήρθε από τη Ρόδο ειδικά για το τριήμερο.
Την εκδήλωση τίμησε ο πρωτοπρεσβύτερος π.Αδαμάντιος Αυγουστίδης, ψυχίατρος και καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α., συντόνισε ο πατήρ Ζήσης Κτενίδης. Με αφορμή το βιβλίο της πρεσβυτέρας «Τα φτιάχνουμε;» συζητήθηκε το θέμα των προγαμιαίων σχέσεων.
«Ταξιδεύοντας πάνω σ' έναν καμβά» ήταν ο τίτλος ενός μαθήματος αγιογραφίας που δίδαξε ο πολύτεκνος αγιογράφος και εικονογράφος Κωνσταντίνος Δημητρέλος και κάθε παιδί έφυγε με αναμνηστικό ένα μικρό τελάρο.
Η συγγραφέας και δημοσιογράφος Σοφία Χατζή πρόβαλε φωτογραφίες από την παραμονή της στην Αφρική και παρουσίασε τα αληθινά παιδιά που έδωσαν την έμπνευση για τα βιβλία της με ήρωα τον Μουτότο. Αληθινή έκπληξη και συγκίνηση προκάλεσε η αναπάντεχη παρουσία μιας ορθόδοξης οικογένειας από τη Νιγηρία που ήρθε ξαφνικά στην παρουσίαση.
Ο εκπαιδευτικός και συγγραφέας Παντελής Ζούρας έπαιξε με τα παιδιά ένα διαδραστικό παιχνίδι που τα εισήγαγε στην σοφία των γερόντων της ερήμου με αφορμή το βιβλίο του «Ο θησαυρός του γέροντα».
Τελευταία εκδήλωση ήταν η αναφορά στα βιβλία της Μυρσίνης Βιγγοπούλου «Από την Εγώπολη στην Εσύπολη», «Από την Εσύπολη στην Ουρανούπολη» και «Μεγαλώνοντας με έναν άγιο». Κείμενα διάβασαν η Σοφία Χατζή και ο Σταύρος Σταμάτης, ενώ τους συνόδευσε το Πολύλαλον.
Η βραδιά έκλεισε με την τελετή απονομής διακρίσεων, το μουσικό σχήμα Σεμέν που μας έδειξε πόσο σημαντική είναι η μουσική μας παράδοση και με την υπόσχεση ότι η Αρχιεπισκοπή Αθηνών και το Πολιτιστικό της Κέντρο θα εξακολουθήσουν να υποστηρίζουν το παιδικό βιβλίο, τον ποιοτικό κινηματογράφο, αλλά και τα μουσικά σχήματα και τους δασκάλους που αγαπούν την παραδοσιακή μουσική και την συνέχειά της στην εποχή μας.
- Εμφανίσεις: 33995