Ο Αρχιεπίσκοπος στο 1ο Μετεκπαιδευτικό Επιστημονικό Συμπόσιο Κοινωνικής Εργασίας

symp-5

"Είναι λυπηρό η Εκκλησία να βρίσκεται στο άκρο, όχι γιατί δεν εργάζεται και με αυτόν τον τρόπο, αλλά θα απέδιδε πολύ περισσότερο αν όλοι συνεργαζόμασταν" επεσήμανε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος στον χαιρετισμό του στο 1ο Μετεκπαιδευτικό Επιστημονικό Συμπόσιο Κοινωνικής Εργασίας με θέμα "Η κοινωνική πρόνοια σε κρίση. Προκλήσεις και προοπτικές για την κοινωνική εργασία".

Η διημερίδα που συνδιοργανώνεται από το τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Αθηνών, την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Σχολών Κοινωνικής Εργασίας και τον Σύνδεσμο Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος, πραγματοποιείται στο Συνεδριακό Κέντρο του ΤΕΙ.

Ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε τους διοργανωτές για την πρόσκληση και, όπως είπε, για την ευκαιρία που του έδωσαν να βρίσκεται σε ένα τόσο μεγάλο γεγονός.

"Ένα τέτοιο θέμα χρειάζεται πολύ τόλμη, παρρησία και υπευθυνότητα" είπε χαρακτηριστικά.

"Τι θα μπορούσα να πω σε αυτήν την σύναξη; Λυπάμαι που δε μπορέσαμε και εμείς να είμαστε κοντά σας και να συμβάλλουμε σε ένα τέτοιο, σε ένα θέμα που μας απασχολεί πάρα πολύ και είναι κατεξοχήν και κομμάτι της Εκκλησίας. Η Εκκλησία βέβαια δεν είναι κράτος, αλλά είναι ένας τόπος ζωής και μέσα σε έναν τέτοιο τρόπο ζωής δεν είναι δυνατόν να λείπουν αυτά τα προβλήματα, τα οποία είναι κάθε μέρα παρόντα και πρέπει να τα βλέπουμε κατάματα» είπε ο Αρχιεπίσκοπος και προσέθεσε: «Ο σκοπός της Εκκλησίας, άλλωστε, δια μέσω των αιώνων είναι ο ίδιος, να βοηθήσει τον άνθρωπο να καταλάβει τι είναι, από πού έρχεται και πού πηγαίνει και όταν υπάρχει ανάγκη να είναι κοντά του. Η Εκκλησία συνεχίζει αυτήν την διακονία γιατί θέλει να είναι πλάι στον άνθρωπο".

Ο Αρχιεπίσκοπος πρότεινε μία μελλοντική συνάντηση ή ενημέρωση στα θέματα και στις αποφάσεις του συμποσίου και να τεθεί μία μεγάλη ενότητα με κεντρικό θέμα "Κοινωνική πρόνοια και Εκκλησία", με τρεις κατηγορίες. Πρώτον τι έγινε στο παρελθόν, δεύτερον τι γίνεται σήμερα σε αυτήν τη μεγάλη κρίση και τρίτον η προοπτική του θέματος. "Το τι έγινε στο παρελθόν είναι ιστορία, αλλά μας χρειάζεται, το τι γίνεται σήμερα είναι συγκλονισμός", εξηγώντας πως χιλιάδες άτομα σιτίζονται καθημερινά μόνο στην Αθήνα. "Και το πιο σπουδαίο είναι πως η βοήθεια αυτή δεν προέρχεται από χρήματα της Εκκλησίας, γιατί η Εκκλησία, παρόλα αυτά που λέγονται, δεν έχει χρήματα για να αντιμετωπίσει αυτά τα θέματα. Είναι χρήματα και δύναμη του λαού. Αυτός ο λαός που πηγαίνει να αγοράσει μακαρόνια και παίρνει δύο κιλά, αφήνοντας το ένα στο έργο της Εκκλησίας. Αυτό είναι μήνυμα αισιοδοξίας, δυνάμεως, αλλά δείχνει και τον τρόπο αντιμετωπίσεως των θεμάτων αυτών με ανευθυνότητα από διαφόρους. Η προοπτική είναι πολύ δύσκολη, διότι δεν υπάρχουν βάσεις και μελέτη. Είναι λυπηρό αυτά τα θέματα να τα βλέπουμε αποσπασματικά και η Εκκλησία να βρίσκεται στο περιθώριο. Μας ενδιαφέρει ο άνθρωπος, το πρόσωπο του ανθρώπου που υποφέρει. Για το αύριο, όμως, χρειάζονται υποδομές".

Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στην μέριμνα της Αρχιεπισκοπής για το άσυλο ανιάτων, αλλά και στα συσσίτια και στους χιλιάδες ανθρώπους που στηρίζονται καθημερινά.

"Ένα συμπόσιο σαν το δικό σας δε μπορεί να σταθεί μακριά από αυτά τα πράγματα" υπογράμμισε ο Αρχιεπίσκοπος σημειώνοντας πως "τότε θα είναι θεωρία, δεν θα είναι πράξεις. Και σήμερα χρειαζόμαστε πράξεις. Αυτήν τη στιγμή που μιλάμε υπάρχουν ανάγκες και οι ανάγκες αντιμετωπίζονται ερασιτεχνικά. Πολλά έργα, κέντρα για παιδιά με ειδικές ανάγκες ή παιδιά που πάσχουν από διάφορες αρρώστιες περιμένουν. Το συμπόσιο σας είναι πολύ σπουδαίο, αλλά αισθάνομαι άσχημα που δε μας ζητήθηκε έστω να σας δώσουμε στοιχεία, γιατί η Εκκλησία είναι μία μεγάλη πηγή και είναι λυπηρό να βρίσκεται στο άκρο, όχι γιατί δεν εργάζεται και με αυτόν τον τρόπο, αλλά θα απέδιδε πολύ περισσότερο αν όλοι συνεργαζόμασταν".

Η Περιφερειάρχης κ. Ρένα Δούρου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στη συνεργασία με την Εκκλησία σε μία κατεύθυνση σχεδιασμού και συντονισμού προγραμμάτων κοινωνικής προστασίας.

Ο Δήμαρχος Αιγάλεω αναφέρθηκε στο έργο της Εκκλησίας και στη στήριξη των αναξιοπαθούντων.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΙ Αθηνών σχολίασε πως "η Εκκλησία της Ελλάδος προσφέρει καθημερινά ένα τεράστιο κοινωνικό έργο, πάντα με αγάπη, σε διάφορα κοινωνικά στρώματα, χωρίς διακρίσεις από την πρώτη μέρα της κρίσης. Ένα έργο που η Εκκλησία γνωρίζει πολύ καλά να το κάνει και το κάνει χρόνια, κάθε δύσκολη στιγμή που η χώρα το έχει ανάγκη".

Στο σημερινό πρόγραμμα της διημερίδας θα συζητηθούν η εκπαίδευση στην Κοινωνική Εργασία, η κοινωνική προστασία στην Ελλάδα την περίοδο της κρίσης, η κοινωνική εργασία στην κρίση, αλλά και οι ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις της κρίσης στην Ελλάδα και οι κοινωνικές υπηρεσίες.

Κύριο θέμα στο πρόγραμμα θα είναι και η μεταναστευτική πολιτική, αλλά και οι εξαρτήσεις ως απόρροια της κρίσης.

Η είσοδος στο Επιστημονικό Συμπόσιο είναι δωρεάν και ολοκληρώνεται αύριο το απόγευμα.

symp-1

symp-2

symp-3

symp-4

symp-6

symp-7

symp-8

symp-9

symp-10

Εμφανίσεις: 44687
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!