Αρχιεπίσκοπος: «Μέση Ανατολή χωρίς χριστιανούς δεν νοείται» (ΦΩΤΟ)

adioxei-parasimo-19

Ιερά Σύνοδος | Θάνος Θανόπουλος

Επίσκεψη στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος πραγματοποιεί αυτή την ώρα ο Πατριάρχης Αντιοχείας κ. Ιωάννης.

Τον Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αντιόχειας υποδέχθηκε στο Συνοδικό Μέγαρο ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, παρουσία Συνοδικών Μητροπολιτών και του Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου Επίσκοπο Μεθώνης.

Στη συνέχεια στην αίθουσα συνεδριάσεων της Ιεράς Συνόδου πραγματοποιήθηκε πανηγυρική συνεδρία, με αφορμή την επίσκεψη του Πατριάρχη Αντιοχείας κ. Ιωάννου.

«Η Διεθνής Κοινότητα και η Ευρώπη είναι ενήμερες για την καθημερινή εξέλιξη των γεγονότων, ιδιαίτερα γιατί εμείς ως Εκκλησία της Ελλάδος διαμαρτυρηθήκαμε εν Συνόδω και εκφράσαμε την ανησυχία μας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Αρχιεπίσκοπος απευθυνόμενος προς τον Πατριάρχη Ιωάννη.

Σε άλλο σημείο ο κ. Ιερώνυμος τόνισε: «Αν η Συρία η εμπερίστατη και σε εμπόλεμη κατάσταση πράγμα που μας θλίβει ιδιαιτέρως δεν μπορούμε να μην εκφράσουμε την ανησυχία και το φιλάδελφο ενδιαφέρον μας για την αστάθεια και την πολιτική ένταση στον Λίβανο, λόγω της μαζικής εγκατάστασης προσφύγων αδιακρίτως θρησκείας και γλώσσας.»

"Η Εκκλησία της Ελλάδος επαγρυπνεί πάνω στο ζωηρό ενδιαφέρον της Ελληνικής Πολιτείας για πολιτική σταθερότητα σ’ αυτή την ευαίσθητη περιοχή και ενώνει τις προσευχές της μαζί με εκείνες της Αδελφής Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αντιοχείας, της εχούσης την κανονικήν δικαιοδοσίαν και μητρικήν μέριμναν του ποιμνίου της Χώρας αυτής", συμπλήρωσε ο Αρχιεπίσκοπος.

Επίσης ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε χαρακτηριστικά: "Είναι αδύνατο να αποδεχθούμε και την σκέψη ακόμη ότι μπορεί να υπάρξει Μέση Ανατολή χωρίς Χριστιανούς, την στιγμή που αποδεδειγμένα και αναμφισβήτητα αυτοί αποτελούν παράγοντες ειρήνης, συμφιλίωσης και ανάπτυξης. Γι’ αυτό και από τήν θέση αυτή ας μας επιτραπεί να υψώσουμε την αδύναμη αλλά σταθερή φωνή μας για τα απαράγραπτα δίκαια των Χριστιανών Αδελφών μας της Μέσης Ανατολής και να παρακαλέσουμε πρωτίστως για την άμεση απελεύθερωση των απαχθέντων Αδελφών μας Επισκόπων, των οποίων τα ίχνη έχουν χαθεί εδώ και αρκετό καιρό."

Από την πλευρά του ο Πατριάρχης Ιωάννης ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο αλλά και την Εκκλησία της Ελλάδος για το ενδιαφέρον που δείχνει για το Πατριαρχείο αλλά και τους χριστιανούς της Μέσης Ανατολής οι οποίοι τα τελευταία χρόνια είναι σύγχρονοι μάρτυρες.

«Οι σχέσεις των δύο εκκλησιών είναι αιώνες και πάντα μια εκκλησία ήταν στο πλευρό της άλλης σε όλους τους τομείς, πνευματικό, εκκλησιαστικό και πολιτιστικό τομέα», υπογράμμισε ο Πατριάρχης Ιωάννης.
Επίσης ο Πατριάρχης ανέφερε ότι «ο λαός της Ελλάδος και ο λαός της Συρίας πιστεύουν και νιώθουν ότι αποτελούν μια οικογένεια.»

«Αν ανατρέξουμε στο παρελθόν θα δούμε ότι πάντα η Εκκλησία, η Κυβέρνηση και ο λαός της Ελλάδος είναι στο πλευρό τον προβλημάτων του λαού μας, ακόμα και στα εθνικά θέματα και αυτό αισθανόμαστε και τώρα», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Πατριάρχης Αντιοχείας.

Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Αντιόχειας σε άλλο σημείο τόνισε: «Στην ερώτηση αν θα μείνουμε οι Χριστιανοί στη Μέση Ανατολή, εμείς απαντούμε ότι αποτελούμε αναπόσπαστο κομμάτι και μέρος της Μ. Ανατολής, και λέμε ότι θα παραμείνουμε.»

«Ο ορθόδοξος χριστιανικός κόσμος της Συρίας είναι έτοιμος να χύσει το αίμα του για να διατηρήσει την πίστη του», συμπλήρωσε ο Πατριάρχης Ιωάννης.

Ο Πατριάρχης Αντιοχείας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο θέμα του Κατάρ, τονίζοντας ότι το Πατριαρχείο δέχεται πάρα πολλά χτυπήματα και ένα από αυτά είναι από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.

«Οι αραβικές χώρες Μακαριώτατε, υπάγονται στο Πατριαρχείο Αντιόχειας και εκείνοι εξέλεξαν και χειροτόνησαν έναν Αρχιμανδρίτη σε Αρχιεπίσκοπο του Κράτους του Κατάρ, όμως δεν θα ήθελα να μπω τώρα σε λεπτομέρειες.

Εμείς παρόλο αυτά δεν έχουμε διακόψει την κοινωνία με το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, αλλά αποφασίσαμε στην Ιερά Σύνοδο ο Πατριάρχης να μην μνημονεύει τον Πατριάρχη Θεόφιλο», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Πατριάρχης Ιωάννης.

Κλείνοντας ο Πατριάρχης Αντιοχείας ανέφερε: «Εμείς δεν είναι δυνατόν να δώσουμε σε ολόκληρο τον κόσμο μια εικόνα ότι οι χριστιανοί βρισκόμαστε σε διχόνοια, αλλά με τις προσπάθειες του Οικουμενικού Πατριάρχη, την δική σας και άλλων Προκαθημένων πρέπει να δοθεί λύση ώστε το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων να ανακαλέσει την απόφαση αυτή.»

Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος παρασημοφόρησε τον Πατριάρχη Αντιοχείας κ. Ιωάννη με την Ανώτατη τιμή της Εκκλησίας της Ελλάδος τον χρυσό Σταυρό του Αποστόλου Παύλου.

adioxei-parasimo-1

adioxei-parasimo-2

adioxei-parasimo-3

adioxei-parasimo-4

adioxei-parasimo-5

adioxei-parasimo-6

adioxei-parasimo-7

adioxei-parasimo-8

adioxei-parasimo-9

adioxei-parasimo-10

adioxei-parasimo-11

adioxei-parasimo-12

adioxei-parasimo-13

adioxei-parasimo-14

adioxei-parasimo-15

adioxei-parasimo-16

adioxei-parasimo-17

adioxei-parasimo-18

adioxei-parasimo-20

adioxei-parasimo-21

adioxei-parasimo-22

adioxei-parasimo-23

adioxei-parasimo-24

adioxei-parasimo-25

adioxei-parasimo-26

adioxei-parasimo-27

adioxei-parasimo-28

adioxei-parasimo-29

adioxei-parasimo-30

adioxei-parasimo-31

adioxei-parasimo-32

adioxei-parasimo-33

adioxei-parasimo-34

adioxei-parasimo-35

Εμφανίσεις: 46729
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!