Ιερώνυμος: «Ο χωρισμός Εκκλησίας και Πολιτείας στην πράξη έχει γίνει»
- Δημιουργηθηκε στις Σάββατο, 02 Φεβρουαρίου 2013
-
Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr - 14.03
-
Γράφει ο Αιμίλιος Πολυγένης
«Κόκκινες γραμμές» στο θέμα του χωρισμού Εκκλησίας και κράτους θέτει ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος, ενώ αφήνει αιχμές προς την κυβέρνηση, λέγοντας πως δεν υπάρχει καμία ουσιαστική εξέλιξη στο ζήτημα της αποδέσμευσης της εκκλησιαστικής περιουσίας.
Τονίζει, επίσης ότι η κεντρική διοίκηση της Εκκλησίας οδηγείται σε οικονομικό αδιέξοδο.
Σε συνέντευξή του στον «Κόσμο του Επενδυτή», ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ο χωρισμός Εκκλησίας και Πολιτείας στην πράξη έχει γίνει. Δεν υπάρχει λόγος να μιλάμε για χωρισμό, αλλά για καθορισμό διοικητικών αρμοδιοτήτων των δύο θεσμών. Ασφαλώς και υπάρχουν "κόκκινες γραμμές" από πλευράς Εκκλησίας».
Σε ερώτηση για την πρόταση του να δοθούν εκτάσεις γης προς καλλιέργεια στους νέους, την οποία πολλοί είδαν θετικά αλλά μη εύκολα υλοποιήσιμη ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε: «Στην οικονομική και ευρύτερη κρίση που διέρχεται η χώρα μας, και ιδιαίτερα η ύπαιθρος, προσωπική μου άποψη είναι ότι θα βοηθούσε η προσφορά γης.»
«Έχουν δίκαιο όσοι υποστηρίζουν ότι πρόκειται για δύσκολο έργο. Αλίμονο, όμως, αν δεν μπορούν ένα ολόκληρο κράτος και η Εκκλησία να ξεπεράσουν τέτοιου είδους «δυσκολίες», πρόσθεσε ο Μακαριώτατος.
Σε άλλο σημείο ο Αρχιεπίσκοπο αναφέρει χαρακτηριστικά: «Πρώτα θα πρέπει, όπως υποστήριξα πρόσφατα, να εκκαθαρισθεί το θέμα της Συμβάσεως του 1952. Το κράτος παρέλαβε 700.000 περίπου στρέμματα εκκλησιαστικής γης (ρευστοποιητέας). Τι απέγιναν αυτά, πώς έγινε η διανομή, σε τι καθεστώς βρίσκονται σήμερα; Και πώς θα γίνει η προτεινόμενη παραχώρησις όταν οι θεσμοί (Εκκλησία-Πολιτεία) δεν γνωρίζουν πόσες εκτάσεις υπάρχουν και πού; Επομένως, είναι αναγκαίο να αποτυπωθούν σε καταλόγους και επί τη βάσει αυτών να πραγματοποιηθούν οι παραχωρήσεις με ορισμένες προϋποθέσεις.»
Για τον Λαυρεντιάδη
Ο Αρχιεπίσκοπος σε ερώτηση ποια σχέση του με τον Επιχειρηματία Λ. Λαυρεντιάδη, αλλά και γιατί τον επισκέφθηκε στην φυλακή, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Τον κ. Λαυρεντιάδη τον γνώρισα σε μια δύσκολη ώρα της ζωής του, κτυπημένο από μια σκληρή και επικίνδυνη ασθένεια. Οι σχέσεις μας έκτοτε ήσαν ανθρώπινες και πνευματικές, χωρίς ανάμειξη στις επαγγελματικές του ενασχολήσεις. Όταν έγινα Αρχιεπίσκοπος, με επισκέφθηκε και μου εδήλωσε ότι θα ήθελε να βοηθήσει οικονομικά σε ό,τι χρειαζόταν η Αρχιεπισκοπή στον φιλανθρωπικό τομέα.»
«Έτσι, ανέλαβε να αποπερατώσει ένα εξαώροφο κτίριο της Εκκλησίας, όπου στεγάστηκε η Αποστολή με όλες τις υπηρεσίες της, και βοήθησε γενναία, οικονομικά, στο ξεκίνημα των συσσιτίων και των λοιπών προγραμμάτων. Στην προκειμένη περίπτωση, η Δικαιοσύνη θα επιτελέσει το έργο της. Την εμπιστευόμαστε. Όμως και οι ανθρώπινες και πνευματικές σχέσεις δεν αφανίζονται», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος.
Για τα οικονομικά της Κεντρικής Διοίκησης
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ξεκαθάρισε και το θέμα των οικονομικών, αλλά και για τις επενδύσεις μετοχών της Εθνικής Τράπεζας, που συνοδεύτηκε με ένα δάνειο 26 εκαομμυρίων.
«Τα οικονομικά της κεντρικής διοίκησης της Εκκλησίας όχι μόνο δεν είναι ανθηρά, αλλά οδηγούμεθα σε οικονομικό αδιέξοδο. Ασφαλώς ήταν λάθος η τακτική επένδυσης σε μετοχές τραπεζών, και μάλιστα με δυσβάστακτα δάνεια. Άλλωστε, και αυτού του είδους η επένδυσις έχει τους δικούς της κανόνες, τους οποίους δυστυχώς δεν ακολούθησε το οικονομικό επιτελείο της Εκκλησίας.»
Για τις καταθέσεις Αρχιερέων και ΣΔΟΕ
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σχολιάζοντας τον θόρυβο που δημιουργήθηκε σχετικά με καταθέσεις Αρχιερέων και τον έλεγχο τους από το ΣΔΟΕ, έκανε λόγο για κακοήθειες και σκοπιμότητες.
«Ο θόρυβος αυτός πιστεύω ότι οφείλεται σε κακοήθειες η σε σκοπιμότητες. Όταν δημοσιεύθηκαν τα περί υποτιθέμενων καταθέσεων αρχιερέων σε λογαριασμούς τραπεζών, απευθυνθήκαμε πάραυτα στο ΣΔΟΕ, το οποίο επισήμως μας απάντησε ότι μέχρι τότε δεν υπήρχε καμία τέτοια περίπτωση. Αν με τη λέξη «φακελάκια» εννοείτε τα λεγόμενα τυχερά, σας λέω τα εξής: η επίσημη οδηγία της Εκκλησίας είναι όλα τα μυστήρια (γάμοι, βαπτίσεις κ.λπ.) να τελούνται δωρεάν. Αν, ωστόσο, οι ενδιαφερόμενοι επιθυμούν να προσφέρουν κάτι στον ιερέα ή στον ιερό ναό για κάλυψη των αναγκών του, τότε η προσφορά αυτή εισπράττεται με απόδοση σχετικής απόδειξης», υπογράμμισε ο Αρχιεπίσκοπος.
Το θέμα χωρισμού Εκκλησίας – Κράτους
Για τον λεγόμενο χωρισμό μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ανέφερε ότι «ο χωρισμός Εκκλησίας και Πολιτείας στην πράξη έχει γίνει. Δεν υπάρχει λόγος να μιλάμε για χωρισμό, αλλά για καθορισμό διοικητικών αρμοδιοτήτων των δύο θεσμών. Ασφαλώς και υπάρχουν κόκκινες γραμμές από πλευράς Εκκλησίας...»
Φώτο: Χρ. Μπόνης
- Εμφανίσεις: 103461