Επίτιμος Διδάκτορας του «Δημοκρίτειου» ο Αναστάσιος

Image"Μαθήματα" ανεξιθρησκίας και ειρηνικής συμβίωσης όλων των λαών της γης, ανεξαρτήτου εθνικής ή θρησκευτικής ταυτότητας, έδωσε για ακόμη μια φορά,

χθες το βράδυ, ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων- Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιος, κατά την αναγόρευσή του σε επίτιμο διδάκτορα του τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας και του τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού των Παρευξείνιων Χωρών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο κεντρικό αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου, στην πανεπιστημιούπολη Κομοτηνής.

 

"Η χριστιανική αγάπη έχει εξ ορισμού πανανθρώπινες, παγκόσμιες διαστάσεις. Κανένας φραγμός δεν μπορεί να την αναστείλει, ούτε εθνικός, ούτε θρησκευτικός", τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, ο οποίος, για την ομιλία του στην τελετή αναγόρευσης επέλεξε ένα θέμα που εδώ και σχεδόν μια δεκαετία απασχολεί την επικαιρότητα, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο: "τρομοκρατία και φόβος- θρησκευτικές συναρτήσεις".

 

Εξετάζοντας την επίδραση των θρησκειών στο φαινόμενο της τρομοκρατίας, που, όπως επισήμανε, δεν είναι κάτι νέο, αφού "η ιστορία των τελευταίων εκατό χρόνων είναι γεμάτη με περιπτώσεις όπου επιδιώχθηκε η πρόκληση τρόμου με τελικό στόχο διάφορους πολιτικούς, εθνικούς απελευθερωτικούς ή άλλους ιδεολογικούς σκοπούς", μίλησε για τη βαθιά ριζωμένη αντίληψη σε ένα μεγάλο μέρος του ισλαμικού κόσμου ότι "η Δύση του φέρεται άδικα και απειλεί τις αξίες του ισλαμικού πολιτισμού".

 

Επισήμανε πως όλη αυτή η κατάσταση έχει δημιουργήσει έναν φαύλο κύκλο που συνδέει την τρομοκρατία με το φόβο, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Η τρομοκρατία προκαλεί φόβο. Αλλά και φόβος, διαφόρων τύπων, τροφοδοτεί την τρομοκρατία.

 

Το αποτέλεσμα είναι ότι στις ημέρες μας έχει αυξηθεί ο φόβος τόσο στον ισλαμικό όσο και στο δυτικό κόσμο".

 

Επέστησε δε την προσοχή των θρησκευτικών και πολιτικών ηγετών της Ευρώπης "στο έντονο αίσθημα που κυριαρχεί στον ισλαμικό κόσμο ότι αδικείται από τον Δυτικό" και τους κάλεσε να προχωρήσουν σε "διορθωτικές κινήσεις", ενώ επισήμανε και "τις αδικίες που γίνονται από μουσουλμανικά καθεστώτα εις βάρος των χριστιανικών μειονοτήτων".

 

"Πολλοί μουσουλμάνοι στην Ευρώπη αισθάνονται ότι γίνονται διπλά θύματα: των τρομοκρατών από τη μία πλευρά και των κατασταλτικών μέτρων από την άλλη. Η σωστή επιδίωξη πρέπει να αποβλέπει στο να καταστούν συνεργάτες στη διασφάλιση της κοινωνικής γαλήνης", σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας, επισημαίνοντας τη μεγάλη σημασία της ενίσχυσης του διαθρησκειακού διαλόγου προς αυτή την κατεύθυνση.

 

Όπως, άλλωστε, είπε, "χρέος όλων των θρησκευτικών ηγετών είναι- μεταξύ άλλων- ο συνεχής, συνειδητός αγώνας, με λόγο και πράξη για την υπερνίκηση κάθε μορφής βίας, η υπομονητική προσπάθεια για συμφιλίωση, στον τόπου όπου ζούμε και στην ευρύτερη περιοχή μας, το ενδιαφέρον για τη θρησκευτική ελευθερία όλων των μειονοτήτων των διαφόρων θρησκευμάτων στην Ευρώπη, όσο και στην Ασία και την Αφρική και η ανάπτυξη ανεκτικής θρησκευτικής παιδείας".

 

Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας μίλησε για "την έντονη ραδιενέργεια καχυποψίας, πικρίας και μίσους" που υπάρχει σε πολλές περιοχές του πλανήτη, όπως η Μέση Ανατολή και τα Βαλκάνια, που είναι και "η πιο επικίνδυνη απειλή για την ειρήνη και την αρμονική συνύπαρξη, τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο" και η οποία, για να αντιμετωπιστεί ουσιαστικά "θα χρειαστούν πνευματικές δυνάμεις που να ενισχύουν τη συγχωρητικότητα, την καταλλαγή και την αγάπη".

 

Κλείνοντας την ομιλία του, αναφέρθηκε στο χρέος όλων "να αντισταθούμε στη χρησιμοποίηση της βίας για πολεμικές συγκρούσεις, καθώς και για τη στήριξη της τρομοκρατίας", επισημαίνοντας πως "στην εποχή μας, οι θρησκείες εξακολουθούν να έχουν επιρροή, αλλά βεβαίως δεν καθορίζουν τις αποφάσεις των πολιτικών και των οικονομικών παραγόντων".

 

Τον Αρχιεπίσκοπο κ. Αναστάσιο προσφώνησαν ο πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Κωνσταντίνος Σιμόπουλος και ο πρόεδρος του τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού των Παρευξεινίων Χωρών, Στέφανος Παύλου, χαιρετισμό του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου ανέγνωσε ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής, ενώ το πολυσχιδές έργου του τιμηθέντα παρουσίασε ο πρόεδρος του τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας καθηγητής Γεώργιος Παπάζογλου.

 

Τέλος στην εκδήλωση παρέστησαν- μεταξύ άλλων- εκπρόσωποι της πανεπιστημιακής και θρησκευτικής κοινότητας, των τοπικών αρχών της Κομοτηνής, αλλά και ο μουφτής Κομοτηνής, Χαφίζ Τζεμαλί Μέτσο.
Εμφανίσεις: 40621
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!