Ο Αναστάσιος Νεράτζης Γενικός Γραμματέας της Δ.Σ.Ο
- Δημιουργηθηκε στις Τρίτη, 30 Ιουνίου 2009
-
Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr 00:10
-
με συμμετοχή βουλευτών από 20 Κοινοβούλια χωρών της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής.
Η Γενική Συνέλευση εξέλεξε ομοφώνως Γενικό Γραμματέα της Διακοινοβουλευτικής Συνελεύσεως της Ορθοδοξίας τον επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας κ. Αναστάσιο Νεράντζη, Αντιπρόεδρο του Ελληνικού Κοινοβουλίου και Βουλευτή Ν.Δ. της Β’ Πειραιά ενώ εξέδωσε ψηφίσματα για το Κόσσοβο και την οικονομική κρίση.
Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν, επίσης, οι βουλευτές κ. Αδάμ Ρεγκούζας (Ν.Δ. Β΄ Θεσσαλονίκης) και κ. Θεοχάρης Τσιόκας (ΠΑ.ΣΟ.Κ. Β΄ Θεσσαλονίκης).
Η Διακοινοβουλευτική αυτή συνέλευση είναι μια αμιγώς πολιτική οργάνωση. Στις Γενικές Συνελεύσεις, στις συνεδριάσεις της Γραμματείας και των Επιτροπών της Γραμματείας εκπροσωπούνται κοινοβούλια ή και ομάδες κοινοβουλευτικών από όλο σχεδόν τον κόσμο, με κοινό γνώρισμά τους το ορθόδοξο Χριστιανικό Θρήσκευμα.
Ο κ. Νεράντζης, ευθύς μετά τις ευχαριστίες του για την ομόφωνη εκλογή του, εισηγούμενος, προς την Γενική Συνέλευση, το θέμα «Η Παγκόσμια οικονομική κρίση και οι επιπτώσεις της στην κοινωνική - πνευματική - πολιτιστική παράδοση της Ευρώπης. Ο ρόλος της Ορθοδοξίας», τόνισε, μεταξύ των άλλων:
"Όλο και μεγαλύτερα τμήματα της ανθρωπότητας πλήττει μία καταστροφική πλημμυρίδα, που τείνει να καταστρέψει όλα τα υδρονομικά φράγματα της κοινωνίας επαπειλώντας να επαναφέρει τον , από αιώνων, καλλιεργούμενο χώρο, στην πρωτόγονη κατάστασή του. Διερωτώμεθα, και εμείς μαζί με τον προφήτη, «πώς εάλω και εθηρεύθη το καύχημα πάσης της γης;».
Πλήττεται η παγκόσμια οικονομία, συρρικνώνονται τα εθνικά και οικογενειακά «νοικοκυριά», καταστρέφεται το σήμερα, ναρκοθετείται το αύριο. Οι συλημένοι όμως, επί γης, ναοί του θεού και των ανθρώπων (δηλ. οι κοινωνίες) τείνουν να γίνουν χώροι ακατοίκητοι από το Θείο. Όπου όμως δεν οικεί το Θείο, δεν οικεί και άνθρωπος, η δε γη παύει να είναι η «οικουμένη».
Η ανθρωπότητα όμως σύμπασα, κάθε άλλο παρά θέλει να γυρίσει πίσω τον «τροχό της ιστορίας», μιας και είναι καταδικασμένη «να προοδεύει».Παντού σκοντάφτουμε σε Αντικοινωνία, Αντιοικονομία, Αντιπολιτισμό.
Εξ αιτίας αυτής της κρίσεως και της αδυναμίας της κοινωνίας, αλλά και της Εκκλησίας ν’ αρθρώσουν, τις περισσότερες φορές, πειστική απάντηση, στον άνθρωπο, αδρανεί η εκκλησιαστική του συνείδηση και κλονίζεται, ακόμη πιο πολύ, η εκτίμησή του στους θεσμούς και η εμπιστοσύνη του στην πολιτική.
Τελικώς, η κρίση αυτή συνεπιφέρει, πάντως εντείνει, την «κρίση της πίστεως», η οποία, διά της θρησκευτικής αδιαφορίας, οδηγεί τελικά στο συνειδητό αθεϊσμό.
Σήμερα, πιο πολύ από ποτέ, ανακύπτει η ανάγκη της πλήρους και συνεχούς αρδεύσεως της παγκόσμιας οικονομικής διακυβερνήσεως, από το φρέαρ των θεμελιωδών ηθικών αξιών, πρωταρχικές των οποίων αναδεικνύονται η αλληλεγγύη, ο σεβασμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, η προνοητικότητα , η σύνεση, η κοινωνική συνοχή ...»
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ Δ.Σ.Ο
Ιδρύθηκε το 1994, αρχικά ως “Eυρωπαϊκή Διακοινοβουλευτική Συνέλευση της Ορθοδοξίας”, με πρωτοβουλία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θρησκευμάτων και Ορθοδοξίας της Βουλής των Ελλήνων. Με τη διεύρυνσή της σε παγκόσμιο επίπεδο, το 2001, μετονομάστηκε σε “Διακοινοβουλευτιική Συνέλευση της Ορθοδοξίας” (Δ.Σ.Ο).
Οι σκοποί ίδρυσης της Δ.Σ.Ο είναι, μεταξύ άλλων, η αξιολόγηση των συντελούμενων αλλαγών στην Ευρώπη, η συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς, η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η ενεργοποίηση της Ορθοδοξίας για την προώθηση λύσεων στα κρίσιμα προβλήματα της σύγχρονης κοινωνίας.
Στη Δ.Σ.Ο συμμετέχουν Ορθόδοξοι βουλευτές από την Ελλάδα, την Κύπρο, τις βαλκανικές και βαλτικές χώρες και από τη Ρωσία, από χώρες της Κεντροανατολικής Ευρώπης και του Καυκάσου, καθώς και από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Η Βουλή των Αντιπροσώπων συμμετέχει με αντιπροσωπία στη Δ.Σ.Ο από την ίδρυσή της.
Ανώτερο όργανο της Δ.Σ.Ο είναι οι ετήσιες Γενικές Συνελεύσεις της, στις οποίες εκπροσωπούνται τα συμμετέχοντα κοινοβούλια με διμελείς αντιπροσωπίες.
Η Γενική Συνέλευση εκλέγει τον Πρόεδρό της κάθε δύο χρόνια. Το εκτελεστικό όργανο της Δ.Σ.Ο είναι η Γραμματεία. Αποτελείται από επτά μέλη, τα οποία εκλέγονται από τη Γενική Συνέλευση με διετή θητεία. Μόνιμα μέλη της Γραμματείας είναι η Ελλάδα και η Ρωσία, ενώ ο Γενικός Γραμματέας είναι πάντοτε Έλληνας.
Η Γραμματεία εδρεύει στην Αθήνα και συνέρχεται τρεις φορές το χρόνο.
Στη Δ.Κ.Ο λειτουργούν επίσης οκτώ “Επιτροπές Διεθνούς Γραμματείας”,- Οικονομικών, Κανονισμών, Κοινωνικών Υποθέσεων, Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Παιδείας, Πολιτισμού, Βιοηθικής και Διεθνούς Πολιτικής.
- Εμφανίσεις: 53725