Τιμητική διάκριση στον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο
- Δημιουργηθηκε στις Σάββατο, 16 Ιουλίου 2011
-
Γράφτηκε από τον/την εκ της Αρχιεπισκοπής- 15.54
-
Στις 7 Ιουλίου 2011 στη διάρκεια επισήμου δείπνου στο Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο της πόλεως York της Αγγλίας, ο Αρχιεπίσκοπος του Canterbury Dr Wiliams, αναφερόμενος με ιδιαίτερα επαινετικό τρόπο, του απένειμε την τιμητική διάκριση, ενώ ο τιμώμενος στην ευχαριστήρια αντιφώνησή του τόνισε τα εξής:
«Καθώς ατενίζω τον Σταυρό του Lambeth αναλογίζομαι τους στίχους του νομπελίστα ποιητή T. S. Elliot: «Πού είσαι σοφία, που σε χάσαμε στη γνώση; Και πού είσαι γνώση, που σε χάσαμε στην πληροφόρηση;»
Υπάρχει πάρα πολλή πληροφόρηση σχετικά με τον Σταυρό. Ακόμη περισσότερο, θεολογική γνώση. Αλλ᾽ εκείνο το οποίο ζητείται από τον καθένα μας είναι να προσεγγίσουμε και να οικειοποιηθούμε τή «σοφία του Σταυρού», τη σοφία που αναφέρεται στη λύτρωση του ανθρωπίνου γένους και στηρίζεται στην ευγνωμοσύνη για το άπειρο έλεος του Θεού, στην αγάπη, την αυτοθυσία και στην αδιάκοπη προσφορά».
Εξάλλου, την επόμενη ημέρα, κατά την έναρξη της Γενικής Συνόδου της Αγγλικανικής Εκκλησίας, ο Αρχιεπίσκοπος του Canterbury καλώντας τον κ. Αναστάσιο στο βήμα ως κεντρικό ομιλητή, κατέληξε την προσλαλιά του ως εξής:
«Η αναβίωση της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Αλβανία οφείλεται τα μέγιστα σ’ έναν ηγέτη του οποίου οι πνευματικές και διανοητικές ικανότητες, η δύναμη της προσωπικότητάς του, η ταπεινότητα και η αγιότητά του, υπήρξαν για πολλούς φάρος στην Ευρώπη της εποχής μας.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος άρχισε τη σταδιοδρομία στην Αφρική· είναι Έλληνας την καταγωγή, θεολόγος διαπρέψας στην Ιεραποστολική.
Έχει διδάξει σε ποικίλα ακαδημαϊκά ιδρύματα, ενώ κατόρθωσε να αξιοποιήσει αυτή τη θεολογική δεξιότητα στο μέγιστο βαθμό, με στόχο την αναγέννηση της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας».
Στη συνέχεια ο τιμώμενος βασικός ομιλητής ενώπιον των πεντακοσίων μελών της Γενικής Συνόδου, κληρικών όλων των βαθμίδων και διακεκριμένων μελών της Αγγλικής κοινωνίας, με ἄξονα την εμπειρία του από την ανασυγκρότηση της Εκκλησίας στην Αλβανία ανέπτυξε το θέμα:
«Η μετάδοση του Ευαγγελίου στον σύγχρονο κόσμο - Η συγκρότηση μιας τοπικής Εκκλησίας».
Η ομιλία του έκλεισε με τις ακόλουθες σκέψεις:
«Όταν αναφερόμαστε στη μετάδοση του Ευαγγελίου, η σκέψη μου πηγαίνει στις δύο λίμνες της Παλαιστίνης: τη Θάλασσα της Γαλιλαίας και τη Νεκρά Θάλασσα. Αυτές οι δύο λίμνες έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό και μία βασική διαφορά. Και οι δύο δέχονται ύδατα από τον ποταμό Ιορδάνη.
Η πρώτη, η Θάλασσα της Γαλιλαίας δέχεται το νερό και το προσφέρει για να αρδεύονται οι νότιες περιοχές. Η δεύτερη, η Νεκρά Θάλασσα, δέχεται το νερό, αλλά το κρατά για τον εαυτό της. Στην πρώτη η ζωή σφύζει μέσα στο νερό και στις όχθες της. Στη δεύτερη δεν υπάρχει ίχνος ζωής.
Και γνωρίζουμε ότι ο Κύριός μας δεν είχε καμία σχέση με τη Νεκρά Θάλασσα. Άρχισε τη δημόσια αποστολή του και επιτέλεσε πολλά από τα θαύματά του στη Θάλασσα της Γαλιλαίας.
Εμείς οι Χριστιανοί έχουμε το προνόμιο να προσλαμβάνουμε διαρκώς το ζων ύδωρ του πνευματικού Ιορδάνη. Δεχόμαστε αφειδώς άφθονα πνευματικά και υλικά αγαθά. Εάν τα κρατήσουμε μόνον για τον εαυτό μας, θα τα χάσουμε.
Η Νεκρά Θάλασσα παραμένει το σύμβολο του να δέχεται κανείς δωρεές και να τις κρατά για τον εαυτό του.
Εάν μοιραζόμαστε θα ομοιάζουμε με τη σφύζουσα από ζωή Θάλασσα της Γαλιλαίας. Το να προσλαμβάνει κανείς και να μοιράζεται είναι το μυστικό για να έχει ζωή. Την Ζωή!"
Κεντρική φωτό: © Sam Atkins / Church Times, London
- Εμφανίσεις: 66336