Αναστάσιος: ''Την ευλάβεια στην Παναγία να την εκφράσουμε με προσπάθεια συμφιλίωσης''

naosalvania

Όλη τη χαρά και την πανηγυρική ατμόσφαιρα που ταιριάζει στην τιμή της Παναγίας Μητέρας είχε η σημερινή ημέρα στην Ενορία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Φοινίκι.

Στο πολυαρχιερατικό συλλείτουργο στον πανηγυρίζοντα Ι. Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, προίστατο  ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. κ. Αναστάσιος ενώ συλλειτούργησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αργυροκάστρου κ. Δημήτριος, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμαντίας κ. Ναθαναήλ και ιερείς της περιοχής.

Το Φοινίκι είναι απ’ τις μεγαλύτερες κοινότητες της Ελληνικής Μειονότητας και απ’ τις καλά οργανωμένες ενορίες της Ι. Μητροπόλεως Αργυροκάστρου.

Εκατοντάδες πιστοί είχαν απ’ το πρωί κατακλείσει όχι μόνο το εσωτερικό του Ναού αλλά και όλο τον προαύλιο χώρο.

Με ιδιαίτερη συγκίνηση υποδέχτηκαν τον Αρχιεπίσκοπο και με ευλάβεια συμμετείχαν της λατρευτικής ακολουθίας.

Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε η συμμετοχή των νέων ανθρώπων που κάθε χρόνος σχεδόν η χάρη της Παναγίας Μητέρας τους συγκεντρώνει στο χωριό τους και τιμούν τη μνήμη της.

Στην κοινή προσευχή και την όλη εορταστική ημέρα συμμετείχαν επίσης ο βουλευτής της περιοχής κ. Βαγγέλης Ντούλες, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας κ. Ν. Κοτροκόης, ο Έπαρχος της περιοχής κ. Σ. Σπύρος, άλλοι έπαρχοι όμορων περιοχών καθώς και ο Πρόεδρος της Ομόνοιας κ. Β. Μπολάνος κ.α.

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος στο κήρυγμα του μίλησε για το πρόσωπο της Παναγίας μας και τη θέση της μέσα στην Εκκλησία.

Αναφέρθηκε όμως και με ξεκάθαρο τρόπο και σε ότι αφορά την εσωτερική κατάσταση στους κόλπους της κοινότητας μας.

Εάν θέλουμε να τιμούμε πραγματικά την Παναγία μας θα πρέπει να δείξουμε πρακτικά όλη μας τη βούληση για περισσότερη ενότητα πράγμα που προϋποθέτει συμφιλίωση ξεπερνώντας με θάρρος όποιες εντάσεις δημιουργήθηκαν στο παρελθόν.

Η συμφιλίωση όμως δεν μπορεί να έρθει παρά μέσα απ’ τη θέληση και τη δύναμη να συγχωρούμε: εάν θέλουμε ο Θεός να μας συγχωρεί θα πρέπει εμείς να δείχνουμε την ίδια συγχωρητικότητα προς τους διπλανούς μας.

Υπενθύμισε επίσης ένα βασικό χαρακτηριστικό στον τρόπο κοινωνικής οργάνωσης και συμπεριφοράς των Ορθοδόξων και των Ελλήνων ειδικά που δεν είναι άλλο παρά η αλληλεγγύη.

Ειδικά οι καταστάσεις και η οικονομικές δυσκολίες που βιώνουμε κάνουν επιτακτική την ανάγκη για περισσότερη συμπαράσταση ο ένας για τον άλλο.

Ο Μακαριώτατος ενώ συνεχάρη για την πρόοδο που διαπίστωσε σε πνευματικό επίπεδο αλλά και στις εργασίες που είχαν γίνει για την αναστήλωση του ι. Ναού και την περιποίηση του περιβάλλοντος χώρου, δέχτηκε θερμή αντιφώνηση από εκπρόσωπο της νέας γενιάς του Φοινικιού.

Ήταν ιδιαίτερα συγκινητικά τα λόγια δια των οποίων εξέφρασαν τα αισθήματα ευγνωμοσύνης για όλα όσα εκείνος κάνει για την πρόοδο της Εκκλησίας μας και τις περιοχές μας ειδικά.

Στο προαύλιο χώρο της Εκκλησίας προσφέρθηκε κέρασμα και ο Αρχιεπίσκοπος χαιρέτισε όλους τους πιστούς που ωστόσο με παραδοσιακές στολές είχαν στήσει και τον παραδοσιακό χορό.

Σε κάποιο σημείο της αυλής ο Μακαριώτατος φύτεψε ελιά εις ανάμνηση της επισκέψεως, κατόπιν πρότασης του Επάρχου ενώ δέχτηκε και τη πρωτότυπη ευχή να ξαναεπισκεφτεί το χωριό για να μαζέψει και τους καρπούς της ελιάς.

Εμφανίσεις: 77456
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!