Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος στην Μητρόπολη Αργυροκάστρου

ImageΣτα πλαίσια της όλης γιορτινής ατμόσφαιρας του Δεκαπενταύγουστο, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. κ. Αναστάσιος, ήταν και πάλι φέτος κοντά στο Ορθόδοξο πλήρωμα της Ιεράς Μητροπόλεως Αργυροκάστρου.

Θέλοντας μάλιστα με τρόπο απτό και πρακτικό να μεταφέρει το μήνυμα που ακριβώς φέρει το πανηγύρι της Παναγίας μας, αλλά και να τονώσει το αίσθημα στα χωριά και τις περιοχές της Μητροπόλεως, ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος μαζί με τον οικείο Μητροπολίτη Αργυροκάστρου κ. Δημήτριο εγκαινίασε δύο ναούς:

την Κυριακή 14 Αυγούστου αυτόν του Αγίου Κωσμά του Αιτωλού εις Λειβαδιά και ανήμερα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου αυτόν του Αγίου Χαραλάμπους στους Αγίους Σαράντα.

Να αναφερθεί ότι στους Αγίους Σαράντα μετά το διωγμό δεν υπήρχε ούτε ίχνος ορθόδοξου ναού και για το λόγο αυτό υπήρξε άμεση προτεραιότητα για τον Αρχιεπίσκοπο η εξεύρεση οικοπέδου, αναζήτηση χορηγών και άλλον οικονομικών πόρων και η ανέγερση του Ναού, οι εργασίες για τον οποίο ολοκληρώθηκαν το 2000, και εκ’ τότε αποτελεί το κέντρο της τοπικής Ορθόδοξης κοινότητας.

Πλούσιο συμβολισμό επίσης έχουν και τα εγκαίνια του ι. Ναού του Αγίου Κωσμά στη Λειβαδιά, μια απ’ τις πρώτες μέριμνες του Αρχιεπισκόπου, καθώς ο Άγιος είναι τόσο αγαπητός στα μέρη όπου ζει η Ελληνική κοινότητα, και είναι προστάτης Άγιος της Μητροπόλεως.

Τα εγκαίνια ενός Ορθόδοξου ναού αποτελούν πάντοτε σπουδαίο γεγονός, ειδικά δε στην Αλβανία, όπου έχει γίνει καθημερινή πράξη αυτή η επισήμανση του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου, ότι ένας Ορθόδοξος ναός αποτελεί κέντρο λατρείας και προσευχής αλλά και κοινωνικής καταλλαγής και αλληλεγγύης.

Υπό τις συνθήκες της αναστάτωσης λόγω της ποικιλόμορφους κρίσης που διέρχεται η εγγύς και μακρύτερη περιοχή, με τα εγκαίνια των ναών δίδεται ακριβώς το μήνυμα της ελπίδας, της υπομονής αλλά και της προσευχής ώστε η διέξοδος να είναι με τη βοήθεια του Θεού και της Παναγίας Μητέρας.

Αυτή η επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου αποτελέσει και μια ευκαιρία για πολλούς κατοίκους που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα να δουν από κοντά τον Αρχιεπίσκοπο, να μετέχουν των λατρευτικών ακολουθιών και πάρουν την ευλογία Του.

 

Στην περιοχή της Μητροπόλεως Αργυροκάστρου μόνο, με τη φροντίδα και τους πόρους που εξασφαλίζει ο Αρχιεπίσκοπος έχουν κτιστεί 60 νέοι ναοί, μεγαλύτεροι ή μικρότεροι, ενώ επισφράγισμα αυτής της προσπάθειας αποτελεί η ανέγερση του Καθεδρικού Ναού της Αναστάσεως του Κυρίου στο Αργυρόκαστρο, οι εργασίες για τον οποίο μαζί και με το εκπαιδευτήριο δίπλα του προχωρούν εντατικά.

Εμφανίσεις: 110330
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!