Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος: Τέσσερις Δεκαετίες Επισκοπικής Διακονίας

8180

Την τεσσαρακοστή επέτειο από τη χειροτονία του εις Επίσκοπο Ανδρούσης για την οργανική θέση του Γενικου Διευθυντού της “Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλαδος” (19.11.1972) εόρτασε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Τιρανων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιος στον παλαιό Καθεδρικό ναό του Ευαγγελισμού στα Τίρανα.

Κατά το αρχιερατικό συλλείτουργο, στο οποίο συμμετείχε πλήθος πιστῶν, κυρίως νέων, χειροτόνησε πρεσβύτερο τον διάκονο Εἰρηναῖον Γκιέκα καί διάκονο τον Νικόλαο Κοδέλη, πτυχιούχους της Θεολογικής Ακαδημίας “Ανάστασις” της Ὀρθοδόξου Εκκλησίας της Αλβανίας. Επίσης χειροθέτησε εἰς Αρχιδιάκονο τον Διάκονο Αναστάσιο Μπέντο, πτυχιούχο Νομικής και Ἰταλικής Φιλολογίας του Πανεπιστηνμίου Τιράνων.

Την εἰς Επίσκοπον χειροτονίαν του Αναστασίου είχε τελέσει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνῶν Ἱερώνυμος Α΄ μετά των Μητροπολιτῶν Γεωργίου Αἰγιαλείας, Ἰακώβου Μυτιλήνης, συλλειτουργούντων συνολικά 12 Αρχιερέων και συμπροσευχομένων άνω των 40 Μητροπολιτῶν.

Η εκλογή είχε γίνει στις 11.11.1972, παμψηφεί, από την Ἱερά Σύνοδο -η οποία είχε εκλεγεί το 1969 από ολόκληρη την Ἱεραρχία. Μέλος της Συνόδου ήταν επίσης ο Ἰωαννίνων Σεραφείμ (μετέπειτα Αρχιεπίσκοπος Αθηνῶν).

Ὁ νεοχειροτονηθείς ἦταν ἤδη Ἔκτακτος Καθηγητής τῆς Ἱστορίας τῶν Θρησκευμάτων στή Θεολογική Σχολή τοῦ Πανεπιστημίου Ἀθηνῶν, Διευθυντής του νεοϊδρυθέντος Διορθοδόξου Κέντρου Αθηνῶν της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Στη σημερινή επετειακή θεία Λειτουργία, αντί άλλων ομιλιών, αναγνώσθηκαν στα αλβανικά η προσφώνηση του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ἱερωνύμου Α΄,  η οποία άρχιζε:

Αναστάσιε, είναι πολύ σπάνιον, χαρά επί τῇ χειροτονίᾳ ενός κληρικού να είναι τόσον γενική και να προέρχεται εξ όλων των πλευρών του χριστεπωνύμου πληρώματος. Διότι ἡ διακονία σου μέχρι της στιγμής αυτής, χάριτι θείᾳ, υπήρξεν άχι μόνον ανεπίληπτος αλλα και ευλογημένη. Ενώ ο χειροτονούμενος τελείωσε την αντιφώνησή του ὡς εξής: “… Σας ικετεύω λοιπόν, Μακαριώτατε,  και Ὑμᾶς σεβάσμιοι Ιερίρχαι, προσφιλείς πατέρες και αδελφοί, όσοι αυτήν την ώραν με κυκλώνετε με την αγάπην σας, δεηθήτε η φλόγα, η οποία θα ανάψῃ εντός μου κατά την προκειμένην μυσταγωγίαν μέ την δύναμιν του Παναγίου Πνεύματος από το πυρ της Πεντηκοστής, να καίῃ με ταπείνωσιν ενώπιον της εἰκόνος του Εσταυρωμένου και των Αγίων, εις μίαν συνεχή Λειτουργίαν πίστεως και αγάπης, ώστε να μεταφέρῃ, όπου εναποτεθή, κάτι από την θέρμην, την παρηγορίαν και την ελπίδα της Αναστάσεως και της Πεντηκοστής”.

Κατά το διάστημα της Επισκοπικής διακονίας του, ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος εχει χειροτονήσει ανω των 230 κληρικών, όλων τῶν βαθμῶν (Έλληνες, Αλβανούς, Αμερικανούς, Κενυάτες, Οὐγκαντούς, Τανζανούς), αφού προηγουμένως μερίμνησε για τη θεολογική σπουδή των περισσοτέρων.

Εμφανίσεις: 101817
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!