Ιστορική μέρα για τη Ψαλτική στην Αλβανία

Image

Η 1η Οκτωβρίου 2012, εορτή του αγίου Ιωάννη του Κουκουζέλη, του εκ Δυρραχίου, ήταν μια ιστορική μέρα για την ορθοδοξία στην Αλβανία, καθώς και για την ψαλτική γενικότερα: άρχισαν τα μαθήματα της σχολής βυζαντινής μουσικής της Αυτοκεφάλου Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αλβανίας στα Τίρανα, ενώ σήμερα, 2 Οκτωβρίου έλαβε χώρα η ακολουθία του αγιασμού που τέλεσε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η λειτουργία σχολής βυζαντινής μουσικής στη γείτονα χώρα είναι κάτι το πρωτοφανές για τα εκκλησιαστικά της χρονικά, δεδομένου ότι τέτοια σχολή δεν λειτούργησε ποτέ στο παρελθόν.

Θα φοιτήσουν 13 μαθητές, ηλικίας 18-45, από διάφορες πόλεις της Αλβανίας.

Η φοίτηση, διαμονή και διατροφή των σπουδαστών θα είναι δωρεάν και τα μαθήματα θα είναι 4 ώρες καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή. Η σχολή θα στεγαστεί στο κτιριακό συγκρότημα «Θαβώρ» σε ειδυλιακή τοποθεσία των Τιράνων.

Ο Μακαριώτατος μετά τον αγιασμό απηύθηνε σύντομη προσλαλιά στους παρευρισκομένους, εξαίροντας τη σπουδαιότητα του έργου του ιεροψάλτη στην ορθόδοξη λατρεία και υποσχόμενος να μεριμνά συνεχώς για την προόδο της σχολής και κατόπιν γνωρίστηκε με καθέναν από τους μαθητές, συνομιλώντας μαζί τους, κάτι που φανερώνει το πραγματικό του ενδιαφέρον για την επιτυχία της σχολής.

Διευθυντής της σχολής είναι ο κ. Θεόδωρος Πέτση, μαθητής των κ.κ. Γρηγορίου Αναστασίου και Λυκούργου Αγγελόπουλου.

Εκτός του κ. Πέτση, θα διδάσκουν τακτικώς ο αρχιμ. π. Ιουστίνος Ανθιμιάδης και ο κ. Στέφανος Ζούπα.

Επίσης θα διδάσκουν εκτάκτως ο π. Σπυρίδων Κοστόλη και οι κ.κ. Χαράλαμπος Τερζίου και Ιωάννης Μένη, μαθητές του κ. Σπυρ. Παυλάκη.

Εύχομαι ο Κύριος του έργου, δια πρεσβειών του Οσίου Ιωάννου και πάντων των αγίων, να ευλογήσει την προσπάθεια αυτή ώστε η σχολή να αναδείξει πολλούς ψάλτες που θα στελεχώσουν τα αναλόγια των εκεί ναών.

Image Image Image

Εμφανίσεις: 61256
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!