Επέτειος ενθρόνισης του Αρχιεπ. Αλβανίας Αναστασίου

ImageΜε συνοδική πανηγυρική θεία λειτουργία στο ναό του Ευαγγελισμού Τιράνων, όπου συμμετείχαν πιστοί από πολλές πόλεις της χώρας, εορτάστηκε χθες η 17η επέτειος

ενθρόνισης του Αρχιεπισκόπου Τιράνων και πάσης Αλβανίας Αναστασίου.

 

Ο κ. Αναστάσιος στο κήρυγμά του έκανε έναν σύντομο απολογισμό του πολύπλευρου έργου που επιτελέστηκε αυτά τα χρόνια στην Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας.

 

Ανέφερε ακόμη ότι η ιδιότητα του οργανικού μέλους του Σώματος του Χριστού, δηλ. της Εκκλησίας, αποτελεί συνειδητή και έμπρακτη βίωση και λειτουργεί σαν πυξίδα που προσανατολίζει την πορεία μας σε διακονία, ακόμη και σε θυσία.

 

Και πρόσθεσε: «Ως χριστιανοί, τολμούμε να ελπίζουμε. Ακόμη και σε μια εποχή όπου εκατομμύρια ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη βρίσκονται σε απόγνωση κάτω από την πίεση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσεως και μιας ασφυκτικής αβεβαιότητος. Ακόμη κι όταν ποικίλοι παλαιοί και νέοι φόβοι σφίγγουν την καρδιά μας».

 

Στις 24 Ιουνίου 1992, η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, εξέλεξε παμψηφεί τον Αναστάσιο Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας.

 

Στις 4 Ιουλίου του ιδίου έτους, Πατριαρχική Εξαρχία αποτελούμενη από αρχιερείς του Οικουμενικού Θρόνου, επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Αλβανίας, ο οποίος αποδέχθηκε την εκλογή του Αναστάσιου.

 

Στις 12 Ιουλίου ο Αναστάσιος έδωσε το Μέγα Μήνυμα στο Φανάρι και την Κυριακή 2 Αυγούστου 1992, έγινε η ενθρόνισή του στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Τιράνων. Η προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας είχε ξεκινήσει.

 

Το απόγευμα συνεδρίασε, υπό την Προεδρία του κ. Αναστασίου, το Κληρικολαϊκό Συμβούλιο της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας και συζήτησε για θέματα που αφορούν στον καταστατικό χάρτη.
Εμφανίσεις: 74710
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!