Κυκλοφόρησε ο Α΄ Τόμος "Το Συνοδικόν"
- Δημιουργηθηκε στις Πέμπτη, 30 Οκτωβρίου 2008
-
Γράφτηκε από τον/την ROMFEA.GR
-
του Οικουμενικού Θρόνου, γνωστού καθηγητή της Θεολογίας, ιστορικού συγγραφέα και αρχισυντάκτη της Θρησκευτικής και Ηθικής Εγκυκλοπαίδειας Αριστείδη Πανώτη.
Στις 630 σελίδες αυτού τόμου αποτελούμενο από 38 κεφάλαια με σοβαρή βιβλιογραφική θεμελίωση και 2 σημαντικά χρονολόγια, καθώς και 80 περίπου εικόνες και σχέδια, παρουσιάζεται συνοπτικά με τρόπο κατανοητό για τους πολλούς όλη η πορεία της Εκκλησίας στον Ελληνικό χώρο, από τον πρώτο αιώνα μέχρι το 1850.
Με ιδιαίτερη προσοχή καταγράφονται τα αληθινά εκκλησιαστικά γεγονότα από το 1821 μέχρι και το 1850, που συνήθως η παρασιωπούνται η και διαστρέφονται.
Οι μέχρι τώρα βιβλιοπαρουσιάσεις και κρίσεις αξιολογούν την έκδοση ως ιστορική για την περιγραφή της ενότητας της εκκλησιαστικής ζωής του ελληνισμού επί δεκαεννέα αιώνες με την φροντίδα των αποστολικών Θρόνων της Παλαιάς και Νέας Ρώμης – Κωνσταντινουπόλεως.
Στο επίσημο περιοδικό «ΕΚΚΛΗΣΙΑ» το «Συνοδικόν» χαρακτηρίζεται ως «καρπός πολύχρονης και πολύμοχθης κριτικής επασχολήσεως με νηφάλιο και έγκυρο επιστημονικό λόγο» (Καθηγητής Βαρβούνης).
Στην «ΕΠΙΣΚΕΨΗ» της Γενεύης και στην «ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ» της Κπολεως ότι συγγραφέας καταγράφει: «με πίστη τους θεσμούς και επιστημονική ακρίβεια τα γεγονότα που δίδουν εκκλησιολογική υπόσταση στην εν Ελλάδι Εκκλησία καθώς και τους ακατάλυτους δεσμούς της με την Εκκλησία της Κων/πόλεως». Το βιβλίο αυτό «ρίπτει άπλετο φως στις πτυχές των ιδιότυπων σχέσεων Μητρός και θυγατρός Εκκλησίας, που πρέπει να τις μαθαίνουν οι νεοέλληνες κληρικοί και λαϊκοί» (Μ. Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Τσέτσης).
Ο Ηγούμενος της Μονής Γρηγορίου π. Γεώργιος γράφει ότι: «Πρόκειται για Εκκλ. Ιστορία γραμμένη με τρόπον γλαφυρόν, κατανοητόν και από τους μη ειδικούς, επαγωγικόν και διδακτικόν. Ασφαλώς εις τούτο συνετέλεσε και η εκπαιδευτική εμπειρία του συγγραφέα».
Ο Ηγούμενος της Μονής Κουτλουμουσίου π. Χριστόδουλος το εκτιμά: «ως βαρυσήμαντο πόνημα που καλύπτει το κενόν που προσπάθησε να καλύψει η ημιμάθεια και η ακάνονη αταξία».
Ο Ηγούμενος της Μονής Διονυσίου π. Πέτρος γράφει: «Ο κάλαμος του συγγραφέα προσφέρει δοκιμώτατον και αγλαόν έργον εν ημέραις εν αις επιχειρείται η καλλιέργεια της λήθης μιας τοιαύτης μακραίωνος πραγματικότητος».
Σεβ. Μητροπολίτης Σπάρτης κ. Ευστάθιος απονέμει: « τον πηγαίον έπαινον για το εν γένει επιστημονικό κα ιπνευματικό έργο του συγγραφέα, το οποίο τον έχει αναδείξει σε ακλόνητον στύλο των ζωηφόρων ορθοδόξων παραδόσεων μας σε μια εποχή σύγχυσης και πλάνης».
Ο Σεβ. Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος γράφει για το συγγραφέα ότι: «Κανείς δεν μπορεί πλέον να μιλά για τα θέματα αυτά αγνοώντας τις γνώσεις του και την προσωπική του πείρα».
Ο Σεβ. Μητροπολίτης Νικοπόλεως κ. Μελέτιος συγχαίρει: « για την μέριμνα του να παρουσιασθεί η αλήθεια σε θέμα που τόσο ταλαιπώρησε τις συνειδήσεις μας».
Ο Σεβ. Ελασσώνος κ. Βασίλειος γράφει : «θαυμάζω πρώτα τον κόπο Σας, πληροφορήθηκα σπουδαία και απαραίτητα στοιχεία, κατενόησα πολλές καταστάσεις. Ωφελήθηκα τα μέγιστα από το πλήθος των πληροφοριών και γεγονότων που καταγράφονται με σαφήνεια. Μεγάλο έργο χαρίσατε στην Εκκλησία».
Ο πρωτοπρεσβύτερος - καθηγητής π. Γεώργιος Μεταλληνός της Θεολογικής Σχολής Αθηνών εκφράζει: «Την βαθειά εκτίμηση για την σοφία και την ιστορική γνώση του «Συνοδικού», που μας κάνει όλους μαθητές του».
Ο Καθηγητής κ. Αντώνιος Ταχιάος της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης συγχαίρει τον συγγραφέα: «Εγκαρδίως για το έξοχο αυτό έργο του και τον θεωρεί άξιον επαίνου για πολλά, ιδίως για τις υπηρεσίες του στην Εκκλησία και την Παιδεία».
Τέλος να αναφερθεί πως ευμενείς κρίσεις για το βιβλίο «Συνοδικόν» έστειλαν και πολλοί άλλοι εκ του ιερού καταλόγου και της πανεπιστημιακής έδρας.
* Ο ΤΟΜΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ, ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΤΟ ΤΗΛ. 210 . 98 44 440
- Εμφανίσεις: 42165