Συλλεκτική έκδοση από την Ι.Μ. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μάκρης

image1Με αφορμή τον ένα χρόνο από την εκδημία του μακαριστού γέροντος π. Πολυκάρπου Ματζάρογλου, η Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μάκρης εξέδωσε σε συλλεκτική έκδοση μία καλαίσθητη κασετίνα με 16 CD στα οποία περιλαμβάνεται ζωντανή ηχογράφηση της Οκτωήχου Βυζαντινής Θείας Λειτουργίας, που πραγματοποιήθηκε την παρελθούσα χρονιά στο Καθολικό της Ιεράς Μονής.

Η σκέψη, η επιθυμία και ο σχεδιασμός αυτού του πονήματος ανήκε ολοκληρωτικά στον μακαριστό γέροντα π. Πολύκαρπο, ο οποίος επιθυμούσε να προβάλλει την Λατρεία του Τριαδικού Θεού γνήσια και ανέγγιχτη από τον χρόνο και τα κοσμικά ρεύματα, στην πρώτη της βυζαντινή δόξα και στο πνευματικό της μεγαλείο.

Και αυτό γιατί πίστευε πως η Θεία Λειτουργία είναι ο μοναδικός δρόμος που μπορεί ο Ορθόδοξος Χριστιανός να προσευχηθεί αληθινά, γιατί σ’ αυτήν περικλείεται η βαρύτιμη πείρα ζωής αιώνων, ως απαύγασμα της βυζαντινής άνθησης, δηλαδή μιάς μαρτυρικής και δογματικής ζωής, που είναι η κληρονομιά μας και η πιστή αναφορά στις ρίζες της καταγωγής μας.

Την συλλεκτική αυτή έκδοση προλογίζει ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος με μιά σεβαστική αναφορά στο πρόσωπο του μακαριστού γέροντος π. Πολυκάρπου, ακροστοιχίζωντας το όνομά του.

Η ηχογράφηση των ψηφιακών δίσκων έγινε στον φυσικό χώρο της Λατρείας του Μοναστηριού, στο Καθολικό, για να αποδοθεί μαζί με την αισθητική και η κατάνυξη της τελετουργικής του υπέρτατου Μυστηρίου της Θείας Λειτουργίας.

Οι οκτώ ήχοι αποδίδονται με λιτό, βυζαντινό ύφος από τον χορό των μοναζουσών, ενώ λειτουργός του ιερού θυσιαστηρίου κατά την ηχογράφηση ήταν ο πρωτοπρ. π. Κωνσταντίνος Κωστάκης, μουσικολογιώτατος κληρικός και πνευματικό τέκνο του μακαριστού γέροντος, ο οποίος υπήρξε και διδάσκαλος της βυζαντινής μουσικής στην Αδελφότητα της Ιεράς Μονής.

Κάθε Θεία Λειτουργία που υπάρχει στην κασετίνα σε κάθε έναν από τους οκτώ ήχους περιλαμβάνει και ένα μέρος του Όρθρου (από τους Αίνους μέχρι και την Δοξολογία), ενώ οι ύμνοι που ψάλλονται ανήκουν σε παλαιούς αλλά και συγχρόνους μελοποιούς.

Η συλλεκτική αυτή κασετίνα κοστίζει 50€ και για παραγγελλίες μπορείτε να απευθύνεσθε στην Ιερά Μονή στο τηλέφωνο 25510-71263.

Παρακάτω ακολουθεί ο πρόλογος του κ. Ανθίμου:

Παλιά συνήθεια, από τις Κατακόμβες ακόμα, ήταν να πηγαίνουμε οι χριστιανοί στους τάφους των κεκοιμημένων μας λουλούδια, υπενθυμίζοντας την Ανάσταση που έρχεται.

Όταν οι πολιτείες μεγάλωναν και τα λουλούδια λιγόστευαν, ανέλαβαν οι μέλισσες κι έδωσαν στους Χριστιανούς τη γύρη από την οποία έφτιαξαν κεριά, σαν συμπίλημα των ανθέων η προσφορά.

Λατρεύουσα η Αδελφότητα των μοναζουσών της Παναγίας του Έβρου, διδάχθηκε από τον Γέροντά της να προσφέρει άνθη μυρίπνοα στον Τριαδικό Θεό και στην Υπεραγία Θεοτόκο.

Υποχρεώθηκαν, όμως, οι αδελφές από τον μακαριστό, να προσφέρουν παράλληλα στους προσκυνητές, κεριά με φως πνευματικό για να διαλύουν με τη φλόγα τους τα σκοτάδια του βίου.

Καθισμένος ο ίδιος στο σκίμποδα του Ιερού, άλλοτε επίσημα εντός κι άλλοτε κρυφακούοντας απ' έξω, δίδασκε πως μοναστική ζωή είναι πρώτιστα η μυσταγωγία των Ακολουθιών.

Αγαπούσε τη Λατρεία και την απολάμβανε σαν δόκιμος μοναχός, είτε ήταν ο ίδιος λειτουργός, είτε συλλειτουργός, είτε απλός προσευχόμενος, κι έδειχνε ότι την εισέπνεε ολότελα.

Ροή ζωντανού και γάργαρου νερού τη θεωρούσε και την ήθελε διανθισμένη με κάθε ιερή τέχνη και λαμπερή αρματωσιά, για να στολίζει και να υπογραμίζει το μήνυμά της.

Ποτέ δεν ξεχώριζε την καθημερινή σύναξη από την Κυριακή, κάθε μιά ήταν μοναδική κι έπρεπε να ήταν άριστη, σαν να ήταν η πρώτη και η τελευταία κι έπρεπε να αξιοποιηθεί.

Ο τρόπος, η στάση του, η εμμονή στη λεπτομέρεια, η αγωνία του για τη λατρεία του Θεού, η αγάπη του γι' αυτήν, η προσμονή του, γέννησαν ως οφειλή, την εργασία αυτή, που αφιερώνεται:

Στο χρόνο της απουσίας του από κοντά μας αισθητώς, στη δυναμική του παρουσία δίπλα μας νοερώς, με ευγνωμοσύνη στην Αγία Τριάδα που στόλισε τη ζωή μας με τον άνθρωπο της ακροστοιχίδος.

Εμφανίσεις: 153326
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!