Ο Κύπρου προλογίζει βιβλίο για τον μακαριστό Χριστόδουλο

chris-neo-exwfylloΒαρυσήμαντη παρέμβαση πραγματοποιεί ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος για την οικονομική κατάσταση παγκοσμίως αλλά και τις αδικίες εις βάρος των λαών ενώ παράλληλα θυμίζει τις σταθερές θέσεις που είχε γι' αυτά τα θέματα ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου προλογίζει το νέο βιβλίο για τον αείμνηστο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος με τίτλο «Η Δικαίωση» που θα κυκλοφορήσει την Κυριακή με την εφημερίδα «δημοκρατία» με αφορμή τα τέσσερα χρόνια από την κοίμησή του.

Ο κ. Χρυσόστομος θυμίζει την επίσκεψη του μακαριστού στην Κύπρο λίγο πριν την ασθένειά του και τονίζει ότι ο Ελληνισμός είναι ενιαίος, με κέντρο σήμερα την Αθήνα.

«Δεν υποστέλλουμε τη σημαία, δεν υποκύπτουμε σε απειλές και δεν μπαίνουμε στη λογική των εκβιαστικών διλημμάτων. Αν δεν αντισταθούμε ενωμένοι στις δύσκολες καταστάσεις που περνάμε και υποκύψουμε στις διασπαστικές προπαγάνδες θα χαθούμε όλοι μαζί» καταλήγει ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου.

Εκτενή αποσπάσματα από τον πρόλογο του Αρχιεπισκόπου

Κύπρου κ. Χρυσοστόμου για το βιβλίο «Η Δικαίωση»

«Οι ισχυροί οικονομικοί παράγοντες της Γης, που ελέγχουν τις διεθνείς αγορές, και οι πολιτικοί και διανοούμενοι που τους στηρίζουν, χρησιμοποιούν ως μέσο την μετατροπή των συγκεκριμένων λαών σε άμορφες μάζες, που θα αποτελούνται από ανθρώπους χωρίς ρίζες, χωρίς πατρίδα, χωρίς ιστορία, χωρίς αξιοπρέπεια, χωρίς συνείδηση, εν τέλει χωρίς αντιστάσεις και, ως εκ τούτου, πειθήνια όργανά τους.

Πρόκειται για τραγική και απάνθρωπη παραποίηση του μηνύματος του Ιησού Χριστού, περί της οικουμενικότητας.

Εναντίον αυτής της παγκοσμιοποίησης, που οδηγεί στην ψυχική εξαθλίωση, προ πάντων, των μικρών σε μέγεθος και ισχύ λαών, αγωνίστηκε ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος.

Oμιλών σε εκδήλωση στην Πάφο για τον ήρωα - εθνομάρτυρα του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ Ευαγόρα Παλληκαρίδη ο αείμνηστος Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας ανέλυσε τη μεθοδευμένη προσπάθεια υπονόμευσης των θεσμών του έθνους και αλλοίωσης των ταυτοτικών του στοιχείων.

Ως στάδια υλοποίησης αυτού του σχεδίου επεσήμανε την αναθεώρηση της Ιστορίας, την εκκοσμίκευση της Εκκλησίας, τον εξωραϊσμό του αποκαλούμενου εκσυγχρονισμού προς χάριν δήθεν της ανταγωνιστικότητας, στο βωμό του οποίου πρέπει να θυσιάζονται τα ιδιώματα της ιδιοπροσωπίας μας και την προβολή της καταναλωτικής κοινωνίας, με αντάλλαγμα τη σιωπή μας και τον περιορισμό των πνευματικών και αξιακών διεκδικήσεων μας.

"Απέναντι στην κατάσταση αυτή", πρόσθεσε ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος, "οφείλουμε να αγωνισθούμε για την ενίσχυση των ταυτοτικών μας στοιχείων, δηλαδή της πνευματικής μας ταυτότητας και της ελληνορθόδοξης παράδοσής μας, κορυφαία στοιχεία των οποίων είναι η Ορθόδοξη πίστη μας, η κοινωνική μας συνοχή και ομοιογένεια, η ιερή ελληνική γλώσσα, η οικογένεια και η γνήσια αγάπη προς την πατρίδα και το έθνος…".

Η Εκκλησία της Κύπρου δοκιμάστηκε και εξακολουθεί να δοκιμάζεται σκληρά.

Γνώρισε διάφορους απάνθρωπους δυνάστες, αλλά δεν υπέκυψε. Κλήρος και λαός αντέστησαν και ανθίστανται στην αλλοίωση του θρησκευτικού και του εθνικού τους φρονήματος.

Ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος, κατά την εις την Εκκλησία της Κύπρου επίσκεψη του, μας προσέφερε πολλά και μας συγκίνησε βαθιά με την ζέουσα πίστη του, τον ξεχειλίζοντα πατριωτισμό του και τον ιεραποστολικό του ζήλο. Δύο περίπου μήνες πριν από την εκδήλωση της ασθενείας του, η οποία τον οδήγησε τελικά στην θριαμβεύουσα Εκκλησία, ήταν κοντά μας και ουδέν μας έδειξε περί αυτής..

Αντιθέτως, με την πάλλουσα από Χριστό και Πατρίδα καρδία του, επισκέφθηκε, μίλησε και διέγειρε συνειδήσεις σε κάθε γωνιά της ελεύθερης Κύπρου.

Μιλώντας στους μαθητές του Παγκυπρίου Γυμνασίου τόνισε πως ήρθε στην Κύπρο Ελλαδίτης και φεύγει Κύπριος.

Εμείς σήμερα του απαντούμε ότι αταλάντευτοι συνεχίζουμε, ως Εκκλησία, τον αγώνα τον καλό, για να διατηρήσουμε την Πίστη και τον Εθνισμό μας στη γη αυτή των προγόνων μας. Δεν υποστέλλουμε τη σημαία, δεν υποκύπτουμε σε απειλές και δεν μπαίνουμε στη λογική των εκβιαστικών διλημμάτων. Και δεν ξεχωρίζουμε τους εαυτούς μας από τους υπόλοιπους Έλληνες, τους Μακεδόνες, τους Θεσσαλούς, του Πελοποννήσιους ή τους Κρητικούς και πιστεύουμε πως τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι κοινά.

Ενωμένοι έχουμε αποδείξει ότι επιτυγχάνουμε πράγματα που γι' άλλους είναι ακατόρθωτα και ενωμένοι θα τα καταφέρουμε και στη σημερινή κρίση και θα λύσουμε το πρόβλημα της κατοχής στο νησί μας

Αν δεν αντισταθούμε ενωμένοι στις δύσκολες καταστάσεις που περνάμε και υποκύψουμε στις διασπαστικές προπαγάνδες θα χαθούμε όλοι μαζί. Ο Ελληνισμός είναι ενιαίος, με κέντρο σήμερα την Αθήνα. Αυτή είναι η σώζουσα αλήθεια και αυτό είχε ως βίωμα ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος».

Μετ’ ευχών

† ο Κύπρου Χρυσόστομος
Εμφανίσεις: 46997
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!