''Το της ευσεβοφάνειας... Μικρό - Bιο''

kabason

Του Σεβ. Μητροπολίτη Καβάσων κ. Εμμανουήλ

Πρωταρχική θέση μέσα στο Σώμα των πιστευόντων στο όνομα Του – μέσα στο εκκλησιαστικό Σώμα έχει η ευσέβεια.

Κύριε σώσον τους ευσεβείς. Ένα πάγιο και διαρκές αίτημα της Εκκλησίας είναι η σωτηρία των αληθινά ευσεβών.

Κύριε παρακαλεί η Εκκλησία σώσε – διαφύλαξε από κάθε κακό, αλλά και από κάθε πλάνη καθ’ όλο το διάστημα της ζωής τους, όλους τους ευσεβείς – όλους όσοι ελεύθερα και ειλικρινά θέλουν να ζήσουν το δρόμο – και τη ζωή της αληθινής ευσέβειας.

Τι σημαίνει όμως να ζω μέσα στην ευσέβεια και η ευσέβεια να εκφράζεται μέσα από μένα.

Τι είναι η ευσέβεια; Και ποιος είναι ο «τύπος» του αληθινά ευσεβούς ανθρώπου;

Ευσέβεια είναι η σταθερότητα στην πίστη των πατέρων μας.

Ευσέβεια είναι η ταπεινή μας στάση σε ότι η εκκλησία πρεσβεύει.

Ευσέβεια είναι ο όλος τρόπος της ζωής μας. Πολλά είναι τα στοιχεία εκείνα που συνθέτουν το «πορτραίτο» του αληθινά ευσεβούς πιστού.

Οι απαντήσεις πολλές φορές αστοχούν στο να δώσουν μέσα από ένα συνοπτικό κείμενο – αρθρογράφησα την ιδεατή εικόνα της ευσέβειας και του ευσεβούς.

Όμως ας δούμε καλύτερα το θέμα της ευσέβειας από την άλλη πλευρά, αυτή της μη αληθινής και γνήσιας φυσικής εικόνας του ευσεβούς – αυτή δηλαδή της εικόνας του ευσεβο-φανούς.

Είναι βέβαιο ότι άλλο ..είμαι ευσεβής.. και άλλο φαίνομαι ευσεβής. Το είμαι – από το φαίνεσθε απέχει πολύ.

Το πραγματικά είμαι ευσεβής από το μεταποιούμαι μέσα από σχήματα ευσέβειας «πόρρω» απέχει της αλήθειας και της πραγματικότητας.

Έτσι ο ευσεβοφανής είναι όχι μόνο η άλλη εικόνα του ευσεβούς – αλλά η πλέον αρρωστημένη πλευρά της.

Ο ευσεβοφανής υποκρίνεται τον ευσεβή. Υποδύεται τον «ρόλο» του ευσεβούς. Μέσα από εξωτερικά και μόνο εξωτερικά σχήματα ευσεβείας.

Είναι ένα φοβερό μικρόβιο η ευσεβοφάνεια που εξαπατά «πουλώντας» ηθική ευσεβείας χωρίς πολλές φορές να έχει καμία ουσιαστική σχέση με την αληθινή και φυσική ευσέβεια.

Και δυστυχέστατα αυτό το μικρόβιο αναπτύσσεται και καλλιεργείται μέσα στο εκκλησιαστικό Σώμα το οποίο και καταταλαιπωρεί.

Η ευσεβοφάνεια είναι όπως θα έλεγε ένας μακαριστός καθηγητής μας, η πιο γελοία κατάσταση του ανθρώπου που μαζί με την σοβαροφάνεια καταλήγουν κάποτε να είναι και επικίνδυνη για το κοινωνικό σύνολο !!..

Η ανυπόκριτη ευσέβεια είναι επιεικής, δίκαιη, αντικειμενική, ανθρώπινη και επικοινωνιακά άδολη.

Πιστεύει, ελπίζει, αγαπά και πορεύεται ο αληθινά ευσεβής μέσα στην υγεία της πίστεως άνευ σχημάτων της κίβδηλης ευσεβοφάνειας που άλλα πιστεύει και εντελώς άλλα πράττει.

Ας δεηθούμε του Κυρίου να μας δίνει σε όλο τον κύκλο της ζωής μας, την γνησιότητα της ευσέβειας αυτής που είναι σταθερά αυστηρή στον εαυτό της και απόλυτα επιεικής στους άλλους.

Κάθε άλλη στάση απέναντι στη γνήσια ευσέβεια που διδάσκει η αγία μας εκκλησία, είναι ή θα γίνεται κάποτε η αφορμή της μη σωτηρίας, τόσο της δικής μας, όσο και του κόσμου μας που μας θέλει πάντοτε να είμαστε φυσικά και αφιασείδωτα ευσεβείς με απλότητα, κατανόηση και πάνω από όλα «εν αγάπι ανυποκρίτω…..»

Η δε δέηση της εκκλησίας διαχρονικά θα παραμένει σταθερή προς Κύριον- δεόμενη πάντοτε: Κύριε σώσον τους ευσεβείς – και διατήρησε τους μέσα στην άγια – φυσική και ευλογημένη ευσέβεια.

Αγαπητοί μου η ευσεβοφάνεια δεν αντέχει στο χρόνο. Η αληθινή ευσέβεια μένει εις τον αιώνα.

Σε μια εποχή που ήδη έχει αρχίσει να «εγκαινιάζει» το κανάλι της αθεΐας για να καλύψει το «κομμάτι» εκείνων των ανθρώπων που δεν θέλουν να βλέπουν την ύπαρξη του Θεού στη ζωή τους, ο φυσικά και ανυπόκριτα ευσεβής του Θεού άνθρωπος είναι εκείνος που πάντα θα δείχνει τον δρόμο.

Τον δρόμο της πίστης, της ελπίδας και της αγάπης «παντί τω πιστευόντι..και παντί τω μη πιστευόντι..»

Ο ευσεβής ως διδακτός Θεού θα διδάσκει και θα ανοίγει πάντα τον δρόμο που οδηγεί στο Θεό ώστε και «οι μη βλέποντες» κάποτε να δουν τον δρόμο που σώζει και καταξιώνει τον άνθρωπο τόσο εν τη γη – όσο και εν τω Ουρανώ.

Κύριε το πνεύμα Σου το αγαθόν, ας οδηγεί πάντοτε όλους τους ειλικρινώς και κατ΄ επίγνωσιν πιστεύοντας, «εις πάσαν την "ευσέβειαν.»

Κύριε

Στη νοσογόνο κατάσταση της ευσεβοφάνειας, που κύριο χαρακτηριστικό της έχει το κίβδηλο, το ψεύτικο, το υποκριτικό, το αχάριστο, το ηθικοφανές, το δήθεν σε όλο του το μεγαλείο, δός μας Κύριε τη δύναμη της δικής Σου αλήθειας, αυτής που «εν αγάπη» αληθεύει και γνήσια, άδολα, φυσικά και ανυπόκριτα δεν υποδύεται ρόλους ευσεβείας, αλλά η αληθινή ευσέβεια εκφράζεται ως βίωμα και κατάσταση ψυχής, που με ταπείνωση και αγάπη μαρτυρεί την μια μαρτυρία, την μαρτυρία του Ιησού.

Κύριε, Σώσον τους Ευσεβείς…..

Εμφανίσεις: 62492
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!