Άγιοι Προκαθήμενοι αδράξτε την ευκαιρία

232

Του Αιμίλιου Πολυγένη

Από τις πιο στενόχωρες ειδήσεις που έχουμε αναρτήσει σε αυτόν τον ιστότοπο μπήκε, κατά την προσωπική μου άποψη, πριν περίπου μία εβδομάδα.

Μιλούσε για το κάλεσμα ενότητας που απηύθυνε ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης στους Προκαθημένους των Ορθόδοξων Εκκλησιών.

Στο κάλεσμά του να βρεθούν όλοι μαζί στο Φανάρι την Κυριακή της Ορθοδοξίας και της έλλειψης διάθεσης ορισμένων να παρευρεθούν ο καθένας για τους δικούς τους λόγους.

Σε πολλούς αρέσουν οι ίντριγκες, οι κόντρες και το παρασκήνιο. Άλλοι τις τροφοδοτούν κιόλας, τις καλλιεργούν ή τις μεγεθύνουν για να έχουν και ρόλο.

Όμως είμαι βέβαιος πως οι δυσάρεστες καταστάσεις δεν είναι τόσο αδιέξοδες όσο θέλουν κάποιοι να τις παρουσιάσουν και θλίβουν, ίσως περισσότερο από όλους, τους ηγέτες των Ορθόδοξων Εκκλησιών.

Ποιος Πατριάρχης και ποιος Αρχιεπίσκοπος χαίρεται όταν δυναμιτίζεται η ενότητα της Ορθοδοξίας και η Εκκλησία χωρίζεται σε στρατόπεδα; Ουδείς, απ' όσο μπορώ να γνωρίζω.

Δεν δικαιούμαι να έχω άποψη περισσότερη απ' όση έχει ένας απλός πιστός χριστιανός. Δεν διεκδικώ ούτε με απασχολεί ο τίτλος του ''παράγοντα'' στα εκκλησιαστικά πράγματα.

Όμως μέσα από τη Romfea.gr εκμεταλλεύομαι το γεγονός και καταχρώμαι του χρόνου σας για να εκφράσω την άποψή μου. Κι είμαι βέβαιος πως αυτή η άποψη εκφράζει την πλειοψηφία των αναγνωστών μας.

Το κάλεσμα του Οικουμενικού Πατριάρχη, σε λιγότερο από δύο μήνες από σήμερα, συνιστά, κατά την προσωπική μου άποψη, μία μεγάλη ευκαιρία για την Ορθοδοξία.

Ευκαιρία για να δείξουν οι Προκαθήμενοι πως μπροστά στο καλό της Εκκλησίας μπορούν να υπερβούν τις διαφωνίες τους.

Μπορούν να ξεπεράσουν τις διαφορές και με καλή διάθεση, να στείλουν το μήνυμα της ενότητας και της αγάπης σε όλη την Ευρώπη. 

Στην Ευρώπη που δοκιμάζεται, στον κόσμο που συγκλονίζεται και έχει ανάγκη να ακουμπήσει στην Εκκλησία, αναρωτιέμαι αν δεν είναι τίποτε άλλο εκτός από πολυτέλεια να υπάρχουν τέτοιες διαφωνίες και να υπονομεύεται η ενότητα.

Η Ευρώπη, ίσως περισσότερο από άλλη φορά, έχει ανάγκη της πνευματικότητας.

Μίας πνευματικότητας που μόνο η Ορθοδοξία μπορεί να εκφράσει. Να περιορίσει την ισλαμοφοβία και να μην αφήσει χώρο στις καλές μεν προθέσεις (που υποβοηθούνται από επικοινωνιακά τερτίπια) του νέου Πάπα Φραγκίσκου.

Γιατί μόνο η Ορθόδοξη Εκκλησία μπορεί να εκφράσει την αλήθεια της χριστιανικής πίστης, να δώσει το στίγμα της πνευματικότητας στην Ευρώπη και να στείλει το μήνυμα της ενότητας στον κόσμο. Άγιοι αρχιερείς αδράξτε αυτή τη μοναδική ευκαιρία της 9ης Μαρτίου.

Στείλτε όλοι μαζί, ενωμένοι, το μήνυμα που τόσο έχει ανάγκη ο κόσμος να λάβει από εσάς.

Εμφανίσεις: 95340
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!