Στην Ελλάδα κρίνονται οι τύχες της Ευρώπης

ellada

Του Ανδρέα Ρογκοζιάνσκυ 

Ειδήσεις που καταφθάνουν από την Ελλάδα ακούγονται σαν πολεμικά δελτία ειδήσεων. Οι διεθνείς πιστωτές προβάλλουν όλο και καινούργια τελεσίγραφα αντιεκκλησιαστκού χαρακτήρα.

Έχει ήδη εκδοθεί η απαγόρευση στους ιερείς να επισκέπτονται σχολεία καθώς απαγορεύθηκε η συλλογική συμμετοχή των μαθητών στις ιερές ακολουθίες, καταργήθηκε η αργία της Κυριακής (αυτό ισχύει για εμπορικά καταστήματα), μειώθηκαν κατά 20% οι θέσεις του ενοριακού κλήρου, διεγράφη η αναφορά του θρησκεύματος από τις ταυτότητες, ελήφθη η απόφαση ανεγέρσεως τεμένους στην Αθήνα κλπ.

Δεν αποκλείεται και η ένταξη στα σχέδια αποκρατικοποίησης των εκκλησιαστικών κτιρίων προκειμένου να τεθούν σε δημοπρασία προς πώληση.

Οι νόμοι για την «ελεύθερη συμβίωση» και τις «προσβλητικές εκφράσεις», που συμπεριλαμβάνουν εκκλήσιες στον πατριωτισμό και ορισμένες παραπομπές από το Ευαγγέλιο, υπενθυμίζουν πολιορκητικό κλοιό με τον οποίο στην αρχαιότητα επιτίθεντο στις πύλες της πολιορκούμενης πόλεως.

Επίσημοι εκπρόσωποι της Εκκλησίας της Ελλάδος μιλούν για έναρξη διωγμών και καλούν το ποίμνιο σε ομολογία πίστεως, ως ακραία μορφή αντίστασης στην επιβαλλόμενη αντιχριστιανική τάξη. Ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος Νικόλαος αναφέρεται σαφώς στο ενδεχόμενο μιας λαϊκής εξεγέρσεως.

Είναι δύσκολο να καταλάβουμε ένταση, την οποία αισθάνονται τώρα οι Έλληνες αδελφοί μας. Ο Μητροπολίτης Αιτωλίας Κοσμάς λέγει: «Εάν αυτό το νομοθέτημα (για τις ομόφυλες ενώσεις) γίνει πραγματικότητα, οφείλουμε να αντιδράσουμε και να ομολογήσουμε το Χριστό. Γιατί αρκετά πλέον πήρε κατήφορο η Πατρίδα. Όχι και στη διαστροφή τέλος πάντων.

Όχι, επειδή πάμε πίσω από το άρμα της Ευρώπης, να προδώσουμε τα ιδανικά μας, τις αξίες μας, την οικογένειά μας, την τιμή μας! Την ΤΙΜΗ μας! Τι φοβερό πράγμα!». Καθώς φαίνεται μπορεί να επαναληφθεί στην Ελλάδα η ιστορία της αρχαιότητας, όταν οι χριστιανοί παρά τις πιέσεις και καταστολές ενδυνάμωνε η πίστη τους.

Σύμφωνα με παρατηρήσεις αυξήθηκε ο αριθμός των πιστών στους Ναούς. Ήλθε περίοδος κατά την οποία επανεξετάζονται έννοιες και ειδικότερα όσον αφορά την κρατική κηδεμονία της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Μετά την ανακοίνωση των αρχών για τον περιορισμό των νέων χειροτονιών ένας σεβαστός αριθμός νέων και ικανών ανδρών δήλωσαν πρόθυμοι να χειροτονηθούν ιερείς και να υπηρετούν χωρίς να λαμβάνουν μισθό από το κράτος.

Το ποίμνιο ανταποκρίθηκε και από τα υστερήματά του προσφέρει για τη συντήρησή των ιερέων τους. Τα παρόμοια φαινόμενα αποδεικνύουν μια βαθύτερη και πλέον ένθερμη πίστη απ΄ό,τι παλαιότερα υπό τις ομαλές συνθήκες ευημερίας και ησυχίας.

Η Εκκλησία της Ελλάδος όπως και οι χριστιανοί της Συρίας πρώτα βιώνει μια εντελώς διαφορετική εμπειρία με την εκδήλωση του φαινομένου εκκλησιαστικότητας υπό τις σημερινές σνθήκες.

Τις τελευταίες δεκαετίες έχουμε να κάνουμε με μια μαλακή αφομοίωση. Η ζωή έφτιαχνε, γινόταν κάπως ήσυχη, ήρεμη και μετά την επικράτηση του ορθού λόγου λες και δεν υπήρχε πλέον ανάγκη για τη θρησκεία και την Εκκλησία.

Η απομάκρυνση από την πίστη και η εκκοσμίκευση της κοινωνίας έγιναν πλέον είδος εμετάβλητου κανόνα. Στη σημερινή Ελλάδα ο χρόνος σταμάτησε και τρόπον τινά γυρίζει πίσω.

Οι άνθρωποι που στερήθηκαν τις καθημερινές τους δουλειές, αναγκαστικά πρέπει να μάθουν να συντηρούνται ακόμα και από τις καλλιέργιές τους.

Έχω διαβάσει πως αρκετοί Αθηναίοι τράβηξαν πίσω στις επαρχίες με αποτέλεσμα η Αθήνα να ερημωθεί σχεδόν κατά ένα τέταρτο.

Βεβαίως πολλοί είναι εκείνοι, οι οποίοι αναχωρούν για το εξωτερικό προκειμένου να συμπληρώσουν την πολυπληθή πάντα Ελληνική Διασπορά.

Οι Έλληνες βιώνουν απογοήτευση με τα Ευρωπαϊκά τους όνειρα. Η Δύση ως προσωποποίηση καλής ζωής και παράδειγμα αποτελεσματικής διαχείρησης στο παρελθόν έρχεται πλέον ως αντίπαλος και καταστροφέας της μικρής χώρας της Μεσογείου.

Τα χρόνια ως μέλος της ΕΕ φέρουν ως αποτέλεσμα την υπονόμευση της εθνικής οικονομίας, τη διάλυση των σχέσεων και το δυσβάτακτο φορτίο του χρέους. Οι όμορες χώρες Βουλγαρία και Κύπρος και αυτές βιώνουν τη χειρότερη περιόδο της σύγχρονης ιστορίας.

Όλα αυτά κάνει τους ανθρώπους να σκέπτονται ότι η κρίση δεν πρόκειται να τελειώσει και η νότια περιφέρεια της Ευρωπαϊκής Ενώσεως θα παραμείνει σε κατάσταση ταπείνωσης και οικονομικής ύφεσης, ενώ κύμα του νέου βαρβαρισμού με σύνθημα καταστροφικές φιλελεύθερες ιδέες και την αθρόα μετανάστευση θα εξαφανίσουν και τα κατάλοιπα του ντόπιου πολιτισμού και της ζωής.

Τη σημερινή κρίση όλο και περισσότερα τη βλέπουν ως «Ευρωπαϊκό χειμώνα», ο οποίος οφείλεται στην απομάκρυνση της πότε χριστιανικής Ευρώπης από τον Θεό. Γνωστός Έλληνας θεολόγος τονίζει ότι «τα τελευταία σαράντα χρόνια ήταν περίοδος της κρίσεως της εξουσίας, των κοινωνικών θεσμών και ιδεωδών, κάτι το οποίο τελικά οδήγησε στη σημερινή κατάσταση». 

Είναι μεγάλες οι αμφισβητήσεις και στενοχώριες. Επικρατεί πολύ κακό πολιτικό κλίμα στη χώρα. Οι κρατικές αρχές, τα κόμματα και τα ΜΜΕ ελέγχονται αυστηρώς.

Απομακρύνονται από τις θέσεις τους πολιτικοί, οι οποίοι αντιτάσσονται στη δικτατωρία των Βρυξελλών, του Βερολίνου και των Παρισίων.

Τον Πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου τον  έκαναν να παραιτηθεί αφού σχεδόν κατηγόρησαν μπροστά σε όλους ως τρελό. Η δεξιά αντιπολίτευση, την οποία εκπροσωπούσε η «Χρυσή Αυγή» έχει διαλυθεί και παρά την εκπροσώπηση στη Βουλή τα ηγετηικά στελέχη της παραμένουν κρατούμενοι.

Δεν υπάρχουν στην σημερινή Ελλάδα πλέον πολιτικοί παράγοντες με κύρος. Υπό αυτές τις συνθήκες η μόνη που έχει κύρος και ακολουθεί ανεξάρτητη θέση είναι η Εκκλησία. Είναι πολοί αποφασιστικοί οι Ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος όπως οι Μητροπολίτες Πειραιώς Σεραφείμ και Αιτωλίας Κοσμάς, οι οποίοι απειλούν με αφορισμό σε πολιτικούς, που τάχα τολμήσουυν να υπερψηφίσουν νόμους αντίθετους με παραδοσιακά ήθη.

Έτσι ο Σεβασμιώτατος κ. Κοσμάς δηλώνει: «Εάν οι πολιτικοί μας, εδώ, υπογράψουν τέτοιο νομοθέτημα θα βρουν αντιμέτωπο τον Επίσκοπο. Δεν φοράμε το εγκόλπιο για να κερδίζουμε εντυπωσιασμούς, για να εισπράξουμε χειροκροτήματα και επαίνους, αλλά για να δοξάζουμε Εκείνον που έχυσε το Αίμα Του στο Σταυρό». Δεν είναι η πρώτη φορά που οι εκκλησιαστικοί παράγοντες τάσσονται υπέρ της αποχώρησης της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη χάραξη της πλέον ανεξάρτητης πολιτικής. Αντιδικία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενώσεως και της Ελλάδος μετατίθεται από αμιγώς οικονομικό τομέα στον πολιτιστικό και αποκτά χαρακτηριστικά της συγκρούσεως πολιτισμών, κοσμοθεωριών και αρχών.

Η Ελλάδα εισέρχεται πλέον στην περίοδο σημαντικών αποφάσεων. Από την έκβαση της αντιστάσεως κρίνεται η περαιτέρω πορεία της Ευρωπαϊκής ιστορίας.

Οι διαμαρτυρίες των Ορθοδόξων μπορεί να κατασταλούν. Η εφαρμογή των τελευταίων τεχνολογιών ελέγχου και η έναρξη διωγμών κατά των γνωστών Ιεραρχών και θεολόγων θα αποτελούν μήνυμα για την αύξηση των αντιχριστιανικών τάσεων και θα σημαίνουν την εγγύτητα της επαλήθευσης των προφητειών της Αποκαλύψεως.

Οι υπόλοιπες κατά τόπους Ορθόδοξες Εκκλησίες μπορούν να βγάλουν συμπεράσματα για το δικό τους μέλλον σε περίπτωση απώλειας κρατικής κυριαρχίας και υποταγής στον καθολικό φιλελεύθερο επεκτατισμό.

Όμως η Ελλάδα μπορεί να γίνει και πρώτη η οποία θα σημειώσει άνοδο. Η προστασία των εθνικών αρχών εμπνέει δυνάμεις και ενθουσιασμό. Μπορούμε πλέον να μιλήσουμε για νέα ισορροπία δυνάμεων και πολιτική, όπου ο ρόλος της Εκκλησίας διαφέρει ριζικά από εκείνο, τον οποίο της επιβλήθηκε από τη δυτικοκεντρική και κοσμική τάξη, ενώ η κοινωνία συνδέει τις προσδοκίες της με τους πνευματικούς ηγέτες και καθοδηγητές.

Αυτό το παράδειγμα μπορεί να είναι ενδεικτικό και για τις γειτονικές βαλκανικές χώρες. Σήμερα η Ελλάδα είναι το βασικό σημείο της γεωπολιτικής, απ΄όπου μπορούν να αρχίσουν αλλαγές στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο.

Στους κύκλους της ΕΕ ανησυχούν και δέχονται ότι η αποχώρηση των Ελλήνων από τη σφαίρα επιρροής της ΕΕ «ανοίγει οδό για την κυριαρχία της Ρωσίας στα Βαλκάνια, η οποία θα εκμεταλλευθεί τις ιστορικές και θρησκευτικές της σχέσεις με τους Έλληνες, Σέρβους, Βουλγάρους και Ρουμάνους» (Joschka Fischer, ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας).

Να ευχηθούμε κουράγιο στους αδελφούς μας και να προσευχηθούμε για την Εκκλησία της Ελλάδος.

Εμφανίσεις: 55396
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!