Προσκυνήσαι τω Κυρίω

gefsim

Του Πρωτοσυγκέλλου της Ι.Μ. Κυδωνίας και Αποκορώνου Αρχ. Δαμασκηνού Λιονάκη

Όταν οι μοναχές του Ησυχαστηρίου της Σουρωτής ζήτησαν από τον μακαριστό π. Παΐσιο να αναφερθεί στο προσκύνημά του στην Τήνο, εκείνος αποκρίθηκε: «Τι να πω; Μια τόσο µικρή εικόνα κι έχει τόση Χάρη! Δεν μπορούσα να ξεκολλήσω από κοντά της. Παραµέρισα λίγο, για να µήν εµποδίζω τους άλλους που ήθελαν να προσκυνήσουν».

Οι παραπάνω εμπειρικοί λόγοι είναι δηλωτικοί της μεγάλης ευλογίας των θαυματουργών εικόνων και των ιερών προσκυνημάτων!

Πόσοι, αλήθεια, μετεστράφησαν «εξ απιστίας εις πίστιν» κατά την διάρκεια ενός προσκυνήματος…

Πόσες χιλιάδες ψυχές «ξεκλειδώθηκαν» και ειρήνευσαν μπροστά στις θαυματουργές εικόνες… Πόσοι προσκυνητές αποφάσισαν να «βάλουν καλή αρχή» στην ζωή τους, να ζήσουν «εν μετανοία» και να πορευθούν «μηκέτι αμαρτάνοντες»…

Τα θαύματα των αγίων προσκυνημάτων δεν μπορούν να απαριθμηθούν. Οι Άγιοι Τόποι, το Άγιον Όρος, η Πάτμος, η Τήνος, τα Μετέωρα, τα Σπήλαια του Κιέβου, η Αριζόνα, όλα τα προσκυνήματα συντελούν σε πλήθος καλών αλλοιώσεων και πνευματικών νεκραναστάσεων!

Ποταμός οι προσευχές και τα αιτήματα των πιστών στα ιερά προσκυνήματα• παρακλήσεις για εξεύρεση εργασίας και οικογενειακή αποκατάσταση, τάματα για την θεραπεία ασθενειών και την απόκτηση παιδιών, δάκρυα για την επιστροφή πλανηθέντων, ικεσίες για ευλογία κοπαδιών και χωραφιών…

Η αυθεντική χριστιανική ζωή ρέει «εν πνεύματι και αληθεία» και «υπέρκειται παντός εξωτερικού σχήματος», σημειώνει ο μακαριστός π. Σωφρόνιος Σαχάρωφ, υποδεικνύοντας στους πιστούς «καθ’ υπερβολήν οδόν».

Ο Θεός, όμως, ο Οποίος ευαρεστείται στην πνευματική τελειότητα και βραβεύει τα υψηλά ασκητικά παλαίσματα, αμείβει και τις ταπεινές προσπάθειες των μετρίων.

Δέχεται ως άσκηση τον κόπο του προσκυνήματος, την οδοιπορία, την θυσία χρόνου και ανέσεων• βραβεύει την προσευχητική διάθεση και την «καύσιν της καρδίας» των προσκυνητών.

Όποιος τιμά την αγιότητα ενός τόπου, τον Θεό τιμά! Όποιος με διάθεση λατρευτική ταξιδεύει, υποβαλλόμενος σε κόπους και επιθυμώντας «προσκυνήσαι τω Κυρίω», δεν θα χάσει τον μισθό του.

Μπορούμε να βεβαιώσουμε ότι τέτοιου είδους προσκυνήματα αποτελούν «θυσίαν ευάρεστον τω Θεώ»!

Για να διαφυλαχθεί, όμως, ο πνευματικός χαρακτήρας και να αποφευχθεί η εκκοσμίκευση, η οποία αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για τα προσκυνηματικά ταξίδια και πολύ κατηγορείται από τον π. Παΐσιο, είναι ανάγκη να σκέπτεται ο προσκυνητής «δι’ ο εξήλθε» και να προσπαθεί να δικαιώσει τον ψυχωφελή σκοπό του προσκυνήματος.

Οι θεοβάδιστοι, θεοτοκοβάδιστοι και αγιοβάδιστοι τόποι, οι Μονές και οι Ναοί της Ορθοδοξίας μας, τα χαριτόβρυτα λείψανα και οι θαυματουργές εικόνες πάντοτε θα αποτελούν πηγή ευλογίας και θα προσκαλούν «εις προσκύνησιν» ψυχές καλοπροαίρετες «από περάτων έως περάτων της οικουμένης»!

Εμφανίσεις: 57125
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!