Βασιλευούσης εγκώμιον

basileyoysa

Του Πρωτοσυγκέλλου της Ι.Μ. Κυδωνίας και Αποκορώνου Αρχ. Δαμασκηνού Λιονάκη

Πόλεις πολλές στον κόσμο συνδυάζουν αίγλη και ιστορία, ομορφιά και αξιοθέατα.

Μία, όμως, είναι η «Βασιλίς» των πόλεων: η «Κωνσταντίνου πόλις»!

Σαν πλησιάζουμε στην Πόλη, αισθήματα χαρμολύπης  κατακλύζουν τις καρδιές μας. Θύμησες από εποχές αλλοτινές αναδύονται• μάχες αμυντικές «κατ’ εχθρών δυσμενών», παρακλήσεις θερμές και ευχαριστίες «τη Υπερμάχω Στρατηγώ», αγρυπνίες κατανυκτικές υπό το φως των λαμπάδων, ευσεβείς αυτοκράτορες και «ισχυροί εν πολέμω» στρατηγοί, Μονές πολυάνθρωπες, λαός πιστός, «σωτηρίαν απεκδεχόμενος»…

Στην Κωνσταντινούπολη μεγαλούργησαν οι «θεόστεπτοι και ισαπόστολοι» Βασιλείς Κωνσταντίνος και Ελένη, ο ιερός Χρυσόστομος, ο δια Χριστόν σαλός Άγιος Ανδρέας, ο Άγιος Φιλόθεος ο Κόκκινος, ο Άγιος Θεόδωρος ο Στουδίτης, ο Άγιος Συμεών ο Νέος Θεολόγος, ο αυτοκράτωρ Ιουστινιανός και έτεροι πολλοί, «ων τα ονόματα εν βίβλω ζωής».

Εκεί ο Ναός των Βλαχερνών, όπου το θαύμα της Θείας Σκέπης, εκεί και η κοσμοξάκουστη Αγιά Σοφιά, το μέγα Μοναστήρι!

Εκεί η Παναγία μας, πενθηφορούσα και κλαίουσα…

Εκεί το Φανάρι και ο Οικουμενικός Θρόνος, η καθέδρα του Πρώτου της Ρωμηοσύνης!

«Η Εκκλησία ευρίσκεται εις το Οικουμενικόν Πατριαρχείον Κωνσταντινουπόλεως», θεία φωνή διεμήνυσε στον μακαριστό γέροντα Ιωσήφ τον ησυχαστή και τον έσωσε από την πλάνη και το σχίσμα!

Κυκλόθεν πολεμείται η Ορθοδοξία, κυκλόθεν βάλλεται και το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ένα, όμως, γνωρίζουμε και με βεβαιότητα υποστηρίζουμε: «Η Εκκλησία πολεμουμένη νικά»!

Η Βασιλεύουσα, ακόμη και σε καιρούς χαλεπούς και συνθήκες αντίξοες, πληροφορεί για την ένδοξη ιστορία της και τον θεοφιλή προορισμό της όσουν διαθέτουν αισθητήρια «γεγυμνασμένα».

Σελαγίζει στο παγκόσμιο στερέωμα και ακτινοβολεί το φως ενός άλλου πολιτισμού, θεανθρωποκεντρικού και αυθεντικού.

Η υπερχιλιετής βυζαντινή αυτοκρατορία πολλά έχει, πιστεύουμε, να διδάξει ηγέτες και λαούς της σημερινής εποχής.

Η κοινωνία μας, η οποία μαστίζεται από την απολυτοποίηση και την ειδωλοποίηση πραγμάτων τρεπτών, ρεόντων και σχετικών, χρειάζεται υγιή πρότυπα, τα οποία ευχερώς δύναται να αντλήσει από την Πόλη, ώστε να εμβαπτισθεί στα ορθόδοξα νάματα και να οδηγηθεί «εις την Πόλιν».

Εμφανίσεις: 82388
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!