Α. Ζαμπέλης, τ. Διευθυντής ΕΚΥΟ: ''Ρεαλιστική και πρωτοποριακή η πρόταση του Μητροπολίτη Σύρου''

zampelis

Ρεαλιστική και πρωτοποριακή για την Εκκλησία της Ελλάδος χαρακτηρίζει με άρθρο του στη Romfea.gr την πρόταση του Μητροπολίτη Σύρου ο οικονομολόγος Αντώνης Ζαμπέλης,  π. Γενικός Διευθυντής (2008-2011) της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών (Ε.Κ.Υ.Ο).

Ο κ. Ζαμπέλης καλεί τον Πρωθυπουργό και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο να ακολουθήσουν την πρόταση του Σεβασμιωτάτου για το καλό της πατρίδας και της Εκκλησίας, της οποίας τα οικονομικά, όπως επισημαίνει, έχουν κατακρημνιστεί μετά την αποχώρηση του ιδίου και του Σεβ. Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ. Θεοκλήτου από τη διοίκηση των Οικονομικών της Εκκλησίας.

Ολόκληρο το άρθρο του κ. Α.Γ. Ζαμπέλη για την Romfea.gr:

"Με έκπληξιν αλλά και συναισθήματα χαράς εμελέτησα την πρότασιν του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύρου κ. Δωροθέου , η οποία ανηρτήθη στον εκκλησιαστικό ιστότοπο romfea.gr στις 20 Απριλίου 2013.

Η επιστολή – πρότασις αφορά εις την ενεργοποίησιν της Διοικούσης Εκκλησίας (Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας, Διαρκής Ιερά Σύνοδος (Δ.Ι.Σ) , Συνοδική Επιτροπή Οικονομικών , Ε.Κ.Υ.Ο) ούτως ώστε να εισέλθει δυναμικά η Εκκλησία της Ελλάδος εις την επικειμένην αύξησιν του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τραπέζης .

Δεν θα ήθελα να σχολιάσω εις το παρόν κείμενον τους χειρισμούς όλων των παραπάνω οργάνων  εις τα ιερά οικονομικά  κατά την παριππεύσασα διετίαν, ότε απεχωρήσαμεν από την Ε.Κ.Υ.Ο ο Σεβασμιώτατος Πρόεδρος, Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Θεόκλητος και η ταπεινότητά μου . Άλλωστε μία απλή σύγκρισις των εσόδων, των διαθεσίμων και της πληρότητος των ακινήτων  του Μαρτίου 2011 με τον Μάρτιον 2013 αποδεικνύει ξεκάθαρα του τι έχει επέλθει.   

Εις το προκείμενον ! Η επιστολή – πρότασις του Σεβασμιωτάτου Σύρου, Τήνου και Σίφνου είναι μία πρωτοπορία διά την Εκκλησίαν της Ελλάδος διότι συνδυάζει την απόλυτον τραπεζικήν επενδυτικήν κίνησιν με την διαχείρισιν των ακινήτων της ΕΚΥΟ από επαγγελματίες τραπεζικά στελέχη διαχειρίσεως ακίνητης περιουσίας (real estate).

Εις την περίπτωσιν της Εκκλησίας της Ελλάδος (ΕΚΥΟ) έχουμε τρείς πηγές εσόδων :

α. τα έσοδα από την εκμετάλλευσιν των ακινήτων της (πωλήσεις – εκμισθώσεις) από την ΕΚΥΟ και

β. τα έσοδα από την μερισματικήν απόδοσιν των μετοχών που διακατέχει η ΕΚΥΟ   και

γ. τα έσοδα από την διαχείρισιν των μετοχών αυτών (συμμετοχές εις αυξήσεις κεφαλαίων ,αγορές μετοχών  αλλά το κυριότερον δημιουργίαν κεφαλαιουχικών κερδών εκ των πωλήσεων αυτών)  .

Τα μεν έσοδα από την κατηγορίαν (α) έχουν κατακρημνισθεί (τουλάχιστον κατά τριάντα τοις εκατό (30%) από τον Μάρτιο 2011 )  τα δε έσοδα από τις κατηγορίες (β) και (γ) είναι μηδενικά (εξαιρουμένου ενός μικρού ποσού που αποτελεί το μέρισμα εκ των μετοχών της Τραπέζης Ελλάδος).

Με αυτό το μείγμα οικονομικής διαχειρίσεως και εσόδων, το οικονομικόν μέλλον της Εκκλησίας προοιονίζεται ζοφερόν.

Η πρότασις λοιπόν του Σεβασμιωτάτου κ. Δωροθέου μάλλον υποδεικνύει την οδόν που πρέπει να βαδίσει η Εκκλησία αυτήν την στιγμή. Είναι μία πρότασις ρεαλιστική που μόνον νικητάς μπορεί να βγάλει.

Η Εκκλησία αναδεικνύεται σε πολλαπλά επίπεδα :

α. Καθίσταται κυρίαρχος του οικονομικού γίγνεσθαι της Πατρίδος μας.

β. Συμπαρίσταται εις την Κυβέρνησιν και εις την ελληνικήν οικονομίαν εις μίαν λίαν κρίσιμον περίοδον έναντι του σοβαρού εξωτερικού κινδύνου . ¨Αλλωστε η Διοικούσα Εκκλησία οφείλει μία σοβαρήν συμπαράστασιν εις τον σημερινόν Πρωθυπουργόν , ο οποίος μετά τον Κώστα Καραμανλή είναι ο μόνος Πρωθυπουργός που συμπαρίσταται εις τα δίκαια αιτήματά Της. Να μην θυμίσωμεν εις το παρόν κείμενον τις παλινωδίες και τις καταστροφικές αποφάσεις διά την Εκκλησίαν της τριαρχίας Γ Παπανδρέου – Γ. Παπακωνσταντίνου – Τ. Μπιρμπίλη .

γ. Αποδεικνύει εις την Ελληνικήν Κοινωνίαν ότι η Εκκλησία είναι παρούσα με έργα και όχι με λόγια. Πιστεύομεν ότι ήλθε η ώρα να μετουσιωθούν οι λόγοι του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου μας εις έργα ( «εάν χρειασθεί …. Θα δώσομεν και τα εγκόλπια μας διά το καλόν της Πατρίδος»)  .

δ. Η Εκκλησία καθίσταται ο μεγαλύτερος μέτοχος της μεγαλύτερης Τράπεζας της Πατρίδος μας. Ο καθείς μπορεί να αντιληφθεί τι σημαίνει αυτό για τα οικονομικά της Εκκλησίας  μας.

ε. Η ακίνητος περιουσία της Εκκλησίας υπό την διαχείρισιν της Ε.Κ.Υ.Ο, μεταβιβαζομένη ως εισφορά εις είδος εις την Εθνικήν Τράπεζαν της Ελλάδος (ΕΤΕ), είτε αμέσως είτε εμμέσως, αποκτά τεραστίαν υπεραξίαν  λόγω της διαχειρίσεως της από επαγγελματίες (ΠΑΝΓΑΙΑ ΑΕΕΑΠ) και λογω οικονομιών κλίμακος . Οι υπεραξίες αυτές θα απεικονισθούν λίαν συντόμως εις την εσωτερικήν αξίαν της μετοχής της ΕΤΕ και αντιστοίχως εις το χαρτοφυλάκιον της Εκκλησίας.

στ. Η εμπλοκή της Εκκλησίας της Ελλάδος εις την διοίκησιν της ΕΤΕ περιορίζεται μόνον εις την εκλογήν των αντιστοίχων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου από επαγγελματίες τραπεζικά στελέχη της εμπιστοσύνης Της ούτως ώστε να αποφευχθεί η εμπλοκή του ποιμαντικού έργου Της με καθαρά χρηματοοικονομικούς θεσμούς .

Τι θα πράξετε Μακαριώτατε Αρχιεπίσκοπε Αθηνών & Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμε ;

Tι θα πράξετε Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ της Ελλάδος κ. Αντώνιε Σαμαρά ;

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ Δωρόθεος Σας έδειξε  την λύσιν...".

Εμφανίσεις: 144335
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!