Η Εκκλησία διαλέγεται με την Αριστερά!!!

1748096

Γράφει ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος

Στο διήμερο 22-23 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε επιτυχώς στη Θεσσαλονίκη, με πρωτοβουλία του Τμήματος Θεολογίας και σε συνεργασία με την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, ένα Επιστημονικό  Συνέδριο , με τον προκλητικό αλλά και ενδιαφέροντα τίτλο,  «Εκκλησία & Αριστερά».

Παραμερίζοντας τα όσα θετικά ή αρνητικά γράφτηκαν, πριν από την έναρξη του Συνεδρίου, θα είναι περισσότερο  ωφέλιμο και χρήσιμο να σταθούμε στο χαρακτήρα και στα αποτελέσματα αυτού του Συνεδρίου, τα οποία και αποτελούν τα μόνα αντικειμενικά και αξιολογικά κριτήρια κρίσης ή κατάκρισής του.

Καμία διάθεση ενδοτισμού ή υποχωρητικότητας δεν υποδείχθηκε από κανέναν, ούτε  από μέρους της Εκκλησίας (επισκόπους – κληρικούς), ούτε από μέρους του Πανεπιστημίου (επιστήμονες – ερευνητές και φοιτητές),  ούτε και των εκπροσώπων  της Αριστεράς.

Αντίθετα, διαλεχθήκαμε με αξιοπρέπεια, ειλικρίνεια, εντιμότητα, μακράν από αντιπαραθέσεις και πολεμικές διχοστασίες άλλων εποχών και, πάνω απ’ όλα, ασχοληθήκαμε  με θέματα που αφορούσαν και τους δυο χώρους και με αξιοπιστία είπαμε την αλήθεια χωρίς να επιδιώκουμε κάποια αναγνώριση.

Συζητήθηκαν θέματα τέτοια, που πολλές φορές για λόγους καθαρά επικοινωνιακούς (εκκλησιαστική περιουσία, μισθοδοσία του κλήρου, διδασκαλία του μαθήματος των θρησκευτικών, χρήση συμβόλων στο δημόσιο χώρο) απετέλεσαν σημεία τριβής ή και αντιπαράθεσης.

Καταστήσαμε κατανοητό ότι η Εκκλησία και μάλιστα, η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδας ανοίγεται στον καθένα που της κτυπά την πόρτα και ζητά τη βοήθειά της και τη συμπαράστασή της, μάλιστα σε καιρούς κρίσης (κοινωνικά προβλήματα, μεταναστευτικό ζήτημα) και αποδείξαμε ότι χωρίς καμία διάθεση ηττοπάθειας η Εκκλησία επιδιώκει την διαλεκτική της κατανόησης της αληθείας και της γνωριμίας, επειδή ακριβώς «πάντας ανθρώπους θέλει σωθήναι και εις επίγνωσιν αληθείας εισελθείν», αυτή την αλήθεια, η οποία  είναι το περιεχόμενο της πίστης Της και της παράδοσης Της και σχετίζεται όχι με μια ιδεολογία αλλά με την ίδια τη ζωή ως  τρόπο ύπαρξης για την ανθρώπινη κοινωνία και πραγματικότητα.

Επιβεβαιώσαμε ότι υπάρχουν συγκλίσεις και αποκλίσεις , συζητήσαμε με σοβαρότητα θέματα τα οποία απασχολούν τη σύγχρονη ανθρώπινη κοινωνία, προσπαθήσαμε να οριοθετήσουμε κόκκινες γραμμές χωρίς να φτάσουμε σε συγκρουσιακές ρητορικές και σχήματα διχαστικά, απλά συζητήσαμε και «γνωριστήκαμε», ώστε να αποφευχθούν οι αγκυλώσεις του παρελθόντος και τα λάθη του παρόντος, αφού «το γεώργειον πολύ και ο μόχθος σκληρός».

Εμφανίσεις: 87014
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!